Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat marți că încă evaluează dacă vaccinul anti-Covid AstraZeneca are o posibilă legătură cu formarea rarelor cheaguri de sânge, care au fost raportate în mai multe țări, relatează AFP. De asemenea EMA a spus că o conferință de presă va avea loc pe 7 sau 8 aprilie, după finalizarea evaluării derulate de către Comisia de siguranță a vaccinurilor.

Agentia Europeana a MedicamentuluiFoto: Judith Jockel / Laif / Profimedia

Anunțul vine la doar câteva ore după ce

un oficial EMA a spus că există clar o legătură a trombozelor și vaccinul AstraZeneca, într-un interviu pentru cotidianul italian Il Messaggero, publicat marți.

Comitetul pentru siguranța vaccinului ”încă nu a ajuns la o concluzie, iar evaluarea este în curs”, a spus agenția cu sediul la Amsterdam într-un comunicat transmis AFP.

”Vom comunica și vom organiza o conferință de presă imediat ce evaluarea va fi finalizată”, a adăugat agenția europeană de reglementare, aceasta precizând că un anunț este așteptat miercuri sau joi.

Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare EMA, a spus mai devreme că „este clar că există o legătură cu vaccinul”.

EMA anunțase pe 18 martie că beneficiile vaccinului AstraZeneca continuă să depășească riscurile și că utilizarea acestuia a rămas sigură, după suspendarea de către mai multe țări a vaccinărilor cu acest ser.

Agenția a explicat, totuși, că există o posibilă legătură cu aparițiaa cazurilor rare de cheaguri de sânge și că va publica recomandări actualizate la ședința comitetului de siguranță din această săptămână.