Experții medicali și chiar credincioșii dedicați din Serbia încep să fie îngrijorați după ce cei mai importanți doi prelați ai Bisericii Ortodoxe din această țară și-au pierdut viața din cauza COVID-19, relatează ABC News.

Inmormantarea patriarhului Irineu al SerbieiFoto: Oliver Bunic / AFP / Profimedia Images

Un prelat ortodox care a luat parte duminică la înmormântarea patriarhului Irineu, unde majoritatea regulilor anti-Covid au fost ignorate, a fost testat pozitiv cu coronavirusul, a anunțat luni televiziunea publică sârbă.

Episcopul David este ultimul membru al înaltului cler sârb care a contractat virusul, provocând temeri că Biserica Ortodoxă din această țară ar putea contribui la răspândirea sa datorită doctrinei că adevărații credincioși nu se pot infecta în urma împărtășaniei și a altor slujbe religioase.

Însă cei mai înalți oficiali ai Bisericii Ortodoxe din Serbia, patriarhul și mitropolitul Amfilohie al Muntenegrului, au murit din cauza unor complicații legate de COVID-19.

Ambii au minimalizat pericolele reprezentate de epidemie, au evitat purtarea măștilor de protecție în public iar Amfilohie a descris pelerinajele ca fiind „vaccinul lui Dumnezeu”.

Mii de persoane au participat duminică la funeraliile patriarhului sârb Irineu, în vârstă de 90 de ani, după ce acesta a murit vineri, la trei săptămâni după ce oficiase înmormântarea lui Amfilohie unde unii credincioși au pupat trupul neînsuflețit al mitropolitului, depus într-un sicriu deschis.

Duminică, la slujba de înmormântarea a patriarhului Irineu oficiată la Catedrala Sfântul Sava din Belgrad, numeroși participanți nu au purtat măști de protecție iar distanțarea fizică nu a fost respectată în interiorul bisericii, mulți credincioși înghesuindu-se să pupe sticla care acoperea sicriul prelatului.

Deși biserica le-a cerut persoanelor îndoliate să păstreze distanța recomandată și să poarte măști de protecție, în linie cu recomandările de combatere a coronavirusului, o parte din preoții din interiorul catedralei nu au purtat măști iar împărtășania a fost făcută cu o singură linguriță.

Epidemiologii sârbi au declarat că nu aveau cum să interzică înmormântarea.

„O interdicție a adunărilor mai mari de 5 persoane este în vigoare dar nu puteam interzice înmormântarea patriarhului”, afirmă Pedrag Kon, coordonatorul guvernului sârb pentru combaterea pandemiei.

„Este clar că vor fi noi infecții. Vom vedea asta într-o săptămână”, a adăugat Kon.

Patriarhul Irineu al Serbiei aducându-și omagiile la înmormântarea mitropolitului Amfilohie al Muntenegrului

„Blasfemii”

O serie de infecții cu coronavirusul au afectat și Biserica Ortodoxă din Grecia, mai mulți prelați îmbolnăvindu-se cu COVID-19.

Liderul în vârstă de 82 de ani al bisericii ortodoxe grecești, arhiepiscopul Ieronim, a fost spitalizat cu coronavirusul săptămâna trecută, doctorii afirmând că se află în stare stabilă.

Moartea unui episcop în nordul Greciei la începutul acestei luni a reaprins controversele legate de împărtășanie în această țară în care de asemenea este folosită o singură linguriță pentru împărțirea ei înregii congregații.

Biserica Ortodoxă Greacă insistă că practica nu poate transmite boala întrucât împărtășania reprezintă trupul și sângele lui Hristos.

Mitropolitul Ioannis de Lagadas, în vârstă de 62 de ani și un apărător fervent al continuării administrării împărtășaniei cu o singură linguriță în perioada pandemiei, a fost îngropat lunea trecută după ce a murit din cauza COVID-19.

Regiunea sa din nordul țării, în apropierea orașului Salonic, este printre cele mai afectate de creșterea vertiginoasă a numărului de noi infecții cu coronavirusul înregistrate în Grecia.

O parte din cei care au participat la înmormântarea lui Ioannis și-au coborât măștile pentru a săruta sicriul, un gest tradițional la înmormântările grecești.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia i-a atacat pe criticii care au afirmat că împărtășania poate transmite coronavirusul după vestea morții mitropolitului.

„Anumite persoane care aspiră să fie lideri ai opiniei publice insistă într-o manieră nevrotică asupra concentrării exclusiv pe Sfânta Împărtășanie”, a notat Sfântul Sinod într-un comunicat, adăugând că „aceștia citează corelații neștiințifice despre răspândirea coronavirusului, sfidând dovezile epidemiologice”.

În primăvară guvernul elen ordonase închiderea tuturor lăcașelor de cult, inclusiv a bisericilor, în timpul primului val al pandemiei după ce Sfântul Sinod nu a luat decizia respectivă pe cont propriu.

La momentul respectiv biserica afirmase că orice sugestii că boala ar putea fi transmisă prin împărtășanie sunt blasfemii.

Experții medicali greci au evitat în general să comenteze cu privire la practicile bisericii dar au notat că recomandările Organizației Mondiale a Sănătății afirmă că picăturile de salivă sunt una din principalele metode de contaminare.

Un nou lockdown a fost impus în Grecia după ce numărul de noi infecții a început să scape de sub control iar bisericile sunt iar închise pentru credincioși, fiind permise doar slujbele online.

Însă unii continuă să sfideze interdicția.

Duminică, poliția a întrerupt o slujbă religioasă dintr-un sat din nordul Greciei și l-au amendat pe preot cu 1.500 de euro după ce acesta a permis ca doi enoriași să participe.

Preotul îi îndemnase pe credincioși să sfideze interdicția, afirmând că „ori sunteți cu Hristos ori cu coronavirusul”.

Citește și: