Mii de persoane s-au înghesuit la înmormântarea mitropolitului Amfilohie al Muntenegrului, o parte a credincioșilor pupând mâinile și fruntea prelatului ce și-a pierdut viața după ce a contractat coronavirusul, relatează Deutsche Welle.

Inmormantarea mitropolitului Amfilohie al MuntenegruluiFoto: Savo Prelevic / AFP / Profimedia Images

Oamenii îndoliați au „ignorat în mare parte” regulile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, potrivit cotidianului Vijesti din Muntenegru care a prezentat ceremoniile funerare ce au culminat cu înmormântarea de duminică a prelatului.

În timpul slujbei oficiate duminică de patriarhul Irineu al Serbiei, sicriul a fost ținut deschis, în pofida recomandărilor autorităților medicale. Numeroși credincioși s-au apropiat de sicriu fără mască și fără a respecta distanțarea fizică, o parte a acestora sărutând trupul neînsuflețit al prelatului.

Amfilohie Radovic, un naționalist sârb antioccidental și pro-Rusia, a fost diagnosticat cu coronavirusul și internat într-un spital din Podgorica din 6 octombrie, Mitropolia Muntenegrului anunțând vinerea trecută că acesta a pierdut bătălia cu COVID-19.

Amfilohie a apărut frecvent în public fără o mască de protecție iar în timpul unei ceremonii legată de praznicul Sfântului Vasile de Ostrog, un episcop din secolul XVII canonizat, a afirmat că pelerinajul și sfântul considerat făcător de minuni sunt „vaccinul lui Dumnezeu”.

„Ar fi bine ca oamenii de știință contemporani să inventeze vaccinul... dar înainte de a fi găsit... există un vaccin aici care a funcționat de-a lungul secolelor”, a afirmat acesta la Mănăstirea Ostrog din apropierea capitalei Podgorica.

REFERINȚĂ: