IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, amenință că va acționa în instanță autoritățile naționale și județene dacă vor interzice pelerinajele la Mănăstirea Sf. Andrei la sfârșitul acestei luni, transmite Constanța de azi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Arhiepiscopul Tomisului susține că nu există niciun motiv pentru a fi interzise evenimentele religioase de la lăcașul de cult cu ocazia sărbătorii Sf. Apostol Andrei. Ierarhul amenință în primă fază că, dacă pelerinajul va fi interzis, va căuta niște avocați foarte serioși pentru a ataca în instanță decizia.

Ulterior revine și consideră că e mai bine ca să nu mai aștepte o decizie a autorităților și să obțină singur o decizie în instanță, favorabilă organizării pelerinajului: „Trebuie să avem chiar o sentință în sensul acesta și vom face o intervenție. (…) voi căuta cei mai iscusiți juriști, care deja m-au căutat”, a anunțat acesta la postul de radio al arhiepiscopiei, potrivit Dobrogea Live.

„Eu voi începe demersurile, îmi caut niște avocați foarte serioși, pentru că, nu putem să fim împiedicați să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră spirituală. Vom ține toate regulile, este un loc atât de larg acolo”, a precizat IPS Teodosie.

„Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei. Este imposibil! Și cum să nu ajungă constănțenii acolo? Dar, eu cred că pot să ajungă toți românii. Este adevărat Apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare națională, și chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare națională, sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 decembrie, de asemenea sărbătoare națională, care ține de unirea tuturor românilor într-o singură țară”, a declarat arhiepiscopul Tomisului.

Acesta a adăugat că nu se mulțumește cu „restricții care nu au nicio logică și care restrâng drepturile noastre de închinători”.

„Eu voi face toate demersurile. De azi într-o săptămână când ne vedem trebuie să avem deja… vom merge chiar să ne susținem drepturile noastre de închinători, în instanță. Eu nu mă mulțumesc cu niște restricții care n-au logică și care ne restrâng drepturile noastre de închinători”, a mai precizat Teodosie.

Miercuri, acesta s-a aflat în fruntea unui sobor de preoți care au oficiat o slujbă religioasă noaptea, pe străzile comunei constănțene Cogealac, pentru „alungarea” COVID-19.

Mai mulţi locuitori s-au alăturat soborului de preoți, în total fiind vorba despre peste 20 de oameni. În spatele alaiului a circulat o dubiță cu boxe prin care răsuna slujba.

În perioada pandemiei, IPS Teodosie s-a făcut remarcat prin mai multe declarații și acțiuni controversate. În 16 mai, a doua zi după instaurarea stării de alertă, arhiepiscopul Tomisului a împărtăşit mai mulţi copii pe treptele din faţa catedralei Sf. Petru şi Pavel din Constanţa, folosind acelaşi potir şi aceeaşi linguriţă.

De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului a luat o decizie fără precedent- să refacă în noaptea de 25 spre 26 mai slujba de Înviere în toate bisericile și mănăstirile care țin de arhiepiscopie, decizie criticată de către Patriarhie.

La începutul lunii iulie, în plină pandemie, arhiepiscopul Tomisului a oficiat o slujbă la care au participat câteva sute de oameni în condiții de zero distanțare socială sau măști de protecție și sfidând chiar regulile transmise de Patriarhie la redeschiderea bisericilor. Slujba a avut loc la o mănăstire din satul Gheorghițeni, comuna Dorna Arini din județul Suceava.