VIDEO Teodosie se întoarce. Arhiepiscopul Tomisului a oficiat o slujbă la care au participat câteva sute de oameni în condiții de zero distanțare socială, zero măști de protecție și zero respect pentru regulile transmise de Patriarhie

de DP     HotNews.ro
Joi, 9 iulie 2020, 16:31 Actualitate | Esenţial


Arhiepiscopul Teodosie
Foto: Facebook
Recunoscut ca un rebel al Bisericii Ortodoxe, după ce a împărtășit mai mulți copii folosind aceeași linguriță și același potir (sfidând regulile impuse de autorități și de Sfântul Sinod), și a reluat Sărbătoarea Paștelui (fiind criticat de BOR), Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat miercuri seara o slujbă la care au participat câteva sute de oameni în condiții de zero distanțare socială sau măști de protecție și chiar a regulilor transmise de Patriarhie la redeschiderea bisericilor. Slujba a avut loc la o mănăstire din satul Gheorghițeni, comuna Dorna Arini din județul Suceava.

Vezi mai jos slujba oficiată de înaltul prelat:

La mijlocul lunii iunie, BOR a transmis că oficierea slujbelor religioase în interiorul bisericilor, cu participarea credincioșilor trebuie să se desfășoare cu respectarea unor reguli de distanţare socială. Mai exact, păstrarea unei distanţe de 2 m în orice direcţie între credincioşi, sau obligativitatea folosirii măştilor de protecţie pentru preoţi şi credincioşi la spovedanie, ca şi pentru toţi participanţii la slujbe.

În comunicat, Patriarhia precizează că, „având în vedere că din 17 iunie o serie de limitări și interdicții care privesc viața cetățenilor încetează, în consultare cu autoritățile de stat competente, transmite următoarele îndrumări către unitățile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române din țară, privind participarea credincioşilor la sfintele slujbe în interiorul şi în exteriorul lăcaşurilor de cult:

I. Accesul credincioşilor în lăcașurile de cult

1. Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, se săvârşesc în interiorul bisericii, accesul realizându-se în așa fel încât între credincioși să fie o distanță de 2 m în orice direcție (4 mp pentru fiecare credincios). Dacă numărul credincioşilor este mai mare decât spațiul interior disponibil, ceilalți credincioşi vor asculta slujba stând în exteriorul bisericii, slujba fiind transmisă la difuzoare sau clericii vor săvârşi slujba în aer liber (în curtea bisericii).

2. Pentru credincioşii care urmăresc slujba în exteriorul bisericii, distanța între ei va fi de 1,5 m în orice direcție.

3. În interiorul bisericii, folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

4. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioşilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică.

5. Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi Spovedanie, în afara perioadelor în care se desfășoară slujbe în biserică, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând. Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.

6. Persoanele având COVID-19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au avut contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala. Însă, pot urmări slujbele acasă prin intermediul televiziunii sau internetului (online). Spovedirea şi Împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.

7. De asemenea, nu se permite accesul în lăcașul de cult persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).

8. Ordinea, disciplina, igiena și respectarea acestor măsuri vor fi asigurate prin angajaţi sau voluntari desemnați ai bisericii respective.

9. Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul.

10. Credincioşii ortodocși români care nu pot participa fizic la slujbele Bisericii pot urmări Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile Trinitas TV şi Radio Trinitas ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.

II. Folosirea spațiului liturgic

11. La intrarea şi ieșirea din biserică să nu fie necesară atingerea/prinderea uşii cu mâna. Acolo unde este posibil, ușa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieșire, pentru a se evita intersectarea credincioșilor.

12. La intervale de patru ore, potrivit dispozițiilor autorităților, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit.

13. La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.

14. Până la normalizarea situației, nu se vor organiza agape în biserică sau în spaţiile anexe ale acesteia.

15. La pangarul bisericii va sta o singură persoană care va purta mască de protecţie şi mănuşi. Se va evita contactul direct al acestei persoane cu credincioşii din biserică. Ca măsură de siguranţă (acolo unde locul destinat pangarului nu este un spaţiu închis), se recomandă montarea unui panou protector din plexiglas cu o deschizătură la partea inferioară.

16. Pentru accesul la lumânărar, se va evita aglomerarea de persoane, prin păstrarea distanței fizice de 2 m.

III. Desfășurarea slujbelor, reguli pentru săvârşirea Sfintei Liturghii

17. Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăți înainte și după terminarea slujbelor, iar stranele și pardoseala vor fi, de asemenea, curăţate.

Linguriţa de împărtăşanie, dezinfectată după fiecare credincios


Noile reguli privind la organizarea slujbelor în interiorul bisericii sunt prevăzute și într-un ordin comun emis miercuri de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății. Conform acestora, linguriţa de împărtăşanie trebuie dezinfectată după fiecare utilizare, iar obiectele atinse frecvent, cum ar fi mânerele uşilor, balustradele, scaunele, trebuie dezinfectate o dată la 4 ore.

Ordinul comun al MAI și MS stabilește regulile privind accesul în lăcaşurile de cult, distanța minimă de siguranță și măsurile sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase, după cum urmează:

I. Reguli privind accesul și desfășurarea activităților

1. Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase se face astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 m între persoane.

2. La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase persoanele sunt obligate să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant, pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios.

3. În interiorul lăcașului de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.

4. Accesul credincioșilor care, după efectuarea triajului observațional, prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură), nu este permis.

5. Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de igienă și distanțare fizică în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase.

6. La activitățile religioase din interiorul lăcașului de cult și din locațiile unde se organizează slujbe, acolo unde este posibil, se organizează circuite separate de intrare și ieșire, semnalizate explicit.

7. Slujbele oficiate de către personalul de cult, în aer liber (în curtea lăcașului de cult), se desfășoară cu menținerea distanței de 1,5 m între persoane.

8. Slujbele religioase desfășurate în curtea lăcașurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice.

II. Măsuri sanitare specifice

1. În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult cu care credincioșii intră în contact, acestea se dezinfectează după fiecare utilizare.

2. Se dezinfectează periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse (de exemplu, mânerele ușilor, balustrade, scaune).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7456 vizualizari

 • +10 (16 voturi)    
  @Altiro tata ! Esti tare ! (Joi, 9 iulie 2020, 16:39)

  un domn [utilizator]

  Bravoo !
 • +11 (25 voturi)    
  Huo (Joi, 9 iulie 2020, 16:42)

  tudor74 [utilizator]

  Mai terminati cu asaltul asupra crestinismului si a crestinilor! Ce nu ati inteles, nu se atinge nimeni de ei, ei sunt deasupra tuturor!

  Parca il vad pe Banel ca publica repede o stire cum ca BOR e asuprita si atacata de hoardele de atei sau alte religii (vezi catolicii lui Iohannis, mama lui de papistas) !
 • -12 (24 voturi)    
  mai sever ca la supermarket (Joi, 9 iulie 2020, 16:56)

  TrickyWicky [utilizator]

  Cu ce se deosebeste Biserica de mallurile sau supermarketuri?
  • +14 (22 voturi)    
   ... (Joi, 9 iulie 2020, 17:52)

   John.Doe [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   De supermarket-uri ai nevoie.
   • 0 (22 voturi)    
    ai nevoie (Joi, 9 iulie 2020, 18:43)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui John.Doe

    nu doar de hrană materială ci și de cea spirituală.
    Din păcate bărbosul ăsta își bate joc de cea spirituală, pt. cea materială.
  • +11 (21 voturi)    
   fomica, masca, termoscanner? (Joi, 9 iulie 2020, 17:56)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   Nu suntem in societatea agrara din secolul 19-20 sa fim majoritatea independenti alimentar. Trebuie sa iti iei de mancare.
   E o problema si de sustinere a unor afaceri si a angajatilor, de aia s-au deschis magazinele.
   Diferenta e ca aici nu e niciun control de temepratura, inghesuiala la intrari, dar si ulterior si nicio masca.
   Plus ca rugaciunea se poate face acasa.
  • +10 (18 voturi)    
   ... (Joi, 9 iulie 2020, 18:05)

   guest3 [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   nu plateste taxe :D
   • 0 (8 voturi)    
    nici gigantii IT (Vineri, 10 iulie 2020, 13:13)

    TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui guest3

    prezenti in Romania sau multinationalele nu platesc taxe. prin tot felul de tertipuri legislative esi externalizeaza profitul prin paradisuri fiscale.
 • +26 (36 voturi)    
  Veniti de luati molima (Joi, 9 iulie 2020, 16:56)

  oopsie_daisy [utilizator]

  Hai cu COVIDul, Doamne ajuta!
  Este iresponsabil si inacceptabil cum BOR scapa basma curata din toate scandalurile, de la nerespectarea discreta legilor pana la incalcarea intentionata a regulior, nemaivorbind de scandalurile cu homosexualitate, violuri, abuzuri.
  Nu pot sa ii mai suport pe reprezntantii BOR. Si nu mai suport nici cum ei sunt vesnic "stat in stat", deasupra oricarei vinovatii si consecinte penale.
  • +7 (15 voturi)    
   E de la domnu.... (Joi, 9 iulie 2020, 18:19)

   ABBV [utilizator] i-a raspuns lui oopsie_daisy

   Am comentat la un articol BOR isi scrie si propria biblie ....dar nu vede nimic, BOR primeste un cec in alb de fiecare data ....chiar si pentru citate adaugate la biblie prin anumite articole. Care nu au nimic de a face cu biblia. Cec-ul asta in alb se traduce in foarte multe aspecte in societate ....poti fura fonduri Europene, poti viola elevi si ramane cu salar de episcop retras si sofer la scara....poti edita biblia dupa bunul plac, vorba aia cine citeste.... si multe altele ....Asta e puterea pe care o majoritate confortabila o ofera BOR .....Asa ca nu va minunati de nimic, mama prostilor e mereu gravida.
   • +7 (13 voturi)    
    sfidare a BOR, (Joi, 9 iulie 2020, 19:20)

    florian3619 [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

    adica Teodosie filmat si judecat pentru luare de mita intr-un pri=oeces de cca 7-8 ani a scapat de inchisoare! Acum isi permite sa faca pe mascariciul BOR in relatie cu statul! Si trafaletul lul danulel nu-l ajunge?
 • +23 (31 voturi)    
  Păi mi se pare normal (Joi, 9 iulie 2020, 16:59)

  fokerul [utilizator]

  ca la IQ zero să ai zero distanțare socială, zero măști de protecție și zero respect al regulilor transmise de Patriarhie. Amin
  • -5 (5 voturi)    
   ca la guvern, tăt aichiu nula (Vineri, 10 iulie 2020, 9:29)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui fokerul

   mai puțin visichi și trabuce
 • -15 (29 voturi)    
  despre cluburile din mamaia (Joi, 9 iulie 2020, 17:00)

  Mary80 [utilizator]

  aveti vreun articol ?
  • +6 (12 voturi)    
   poate ca nu observi tu (Vineri, 10 iulie 2020, 1:46)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Mary80

   https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24155738-video-distractie-aglomeratie-vama-veche-administratorul-unei-terase-amendat-2-000-lei.htm

   https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24140356-petrecere-azi-noapte-plaja-din-tuzla-amenzi-dat-jandarmii.htm

   https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24153169-video-petrecere-taraf-prejmer-langa-brasov-zeci-oameni-politia-autosesizat.htm
 • +21 (31 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 iulie 2020, 17:00)

  [anonim]

 • +20 (28 voturi)    
  /// (Joi, 9 iulie 2020, 17:03)

  GemstonePig [utilizator]

  Pimen i-a trimis o invitatie.
 • +10 (16 voturi)    
  dacă (Joi, 9 iulie 2020, 18:41)

  nahir [utilizator]

  oamenii ar gândi, nu s-ar duce ca haplea la slujbele bisericești fără să-și ia un minimum de măsuri de protecție. Dacă vezi că alea nu există, pleci, nu stai ca prostul să-ți plouă-n gură SARS-Cov 2.
  Fără astfel de oameni, nu ar exista nici indivizi ca acest arhiepiscop care face de rușine credința în Dumnezeu.
 • +9 (9 voturi)    
  Au dreptul si habotnicii sa traiasca ! (Vineri, 10 iulie 2020, 10:27)

  Susufler0 [utilizator]

  Dar sa aiba grija sa se imbolnaveasca intre ei si sa-i lase in plata Domnului pe liberi cugetatori si pe adeptii Liberului Arbitru !

  OK ? :))
  • +3 (5 voturi)    
   Daca te referi la Viata Veshnica din (Vineri, 10 iulie 2020, 11:55)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Lumea de Apoi pot intelege o oarecare Invidie ? )))))
   • +2 (4 voturi)    
    In legatura cu Viata Vesnica (Vineri, 10 iulie 2020, 13:04)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Am aflat meniul zilei, daca va intereseaza
    Ziua n-1 :
    Micul dejun: paine prajita
    Pranz: supa de fasole
    Cina: salata verde
    Ziua n :
    Micul dejun: paine prajita
    Pranz: supa de fasole
    Cina: salata verde
    Ziua n+1 :
    Micul dejun: paine prajita
    Pranz: supa de fasole
    Cina: salata verde
    Din milion in milion de ani se da si o bere fara alcohol
    • +2 (4 voturi)    
     Bun ! (Vineri, 10 iulie 2020, 14:22)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

     sa fie primit !
     • +2 (4 voturi)    
      Nu se poate ! Trebuie discutat si cu Scara (Vineri, 10 iulie 2020, 14:56)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      Sa vedem ce ofera el ?! :))))))))
   • +3 (5 voturi)    
    Ceee ? Cuuum ? Adica sa ma chinuie (Vineri, 10 iulie 2020, 14:54)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    habotnicii si dincolo ? Si inca o vesnicie ? :(( Nu ajunge ca-mi scot peri albi aici pe pamant ?

    PS. Nu Domnule, exclus ! :))))))))))))
    • +2 (4 voturi)    
     Io te am întrebat Smerit )))) (Vineri, 10 iulie 2020, 15:48)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     Nu am dat cu parul ))))
     • +2 (4 voturi)    
      Chiar asa ca destul dau ailalti ... (Vineri, 10 iulie 2020, 16:23)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      "Imbujoratii" ! Dar nu numai ei Si galbejitii aia de parca ar avea icter, dau si aia daca-i critic, mama-mama !

      PS. Nasol in ziua de azi sa fii, sa incerci sa fii echidistant, cu o tara de simpatie pt useristi ! :))
      • +1 (3 voturi)    
       ))))) suntem Tămăduitorii Lor ))) (Vineri, 10 iulie 2020, 16:39)

       un domn [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

       Sf Gheorghe x 2 ))))
       • +1 (3 voturi)    
        In ce aventura vrei sa ma atragi ? (Vineri, 10 iulie 2020, 18:47)

        Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

        :))))))
        • +1 (3 voturi)    
         A Binelui (Vineri, 10 iulie 2020, 21:57)

         un domn [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

         #atat
         • +2 (2 voturi)    
          Esti sigur ? (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 2:33)

          Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

          Nu o sa regretam mai tarziu ?
          • +1 (3 voturi)    
           Edith Piaf (Sâmbătă, 11 iulie 2020, 16:02)

           un domn [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

           J ai Ne Regrete Rien
           • +2 (2 voturi)    
            Bineeee... (Duminică, 12 iulie 2020, 1:35)

            Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

            :))))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by