Statele Unite au înregistrat în ultimele 24 de ore 687 de decese legate de coronavirus, potrivit datelor universității Johns Hopkins. Este a opta zi consecutivă în care bilanțul trece sub pragul de o mie de decese, notează AFP.

Donald Trump si Anthony FauciFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cele mai importante informații despre coronavirus în lume, LIVETEXT:

---------------------

20:36SUA: Dexametazona schimbă modul în care funcționează spitalele de Covid-19 / Mai multe spitale aplica tratamentul

20.05:OMS: Lumea a intrat într-o ”nouă și periculoasă fază” / Există un risc crescut, după ce guvernele redeschid economiile

16.55: CNBG anunță că vaccinul său împotriva Covid-19 ar putea fi pe piață abia în 2021 - mass-media de stat

16.27 Spania și-a revizuit numărul deceselor înregistrate în țară la 28.313 de la 27.136. Bilanțul fatalităților nu a fost actualizat din 6 iunie pentru ca autoritățile să implementeze o nouă metodologie de calcul

15.38 Numărul infecțiilor a depășit pragul 150.000 în Arabia Saudită ca urmare a creșterii numărului de noi infecții în ultimele zile, a anunțat ministerul Sănătății saudit

14.16 Rata mortalității cauzate de Covid-19 este mai mare în rândul cetățenilor care se declară musulmani, evrei sau hinduși, decât în rândul creștinilor sau celor care se declară atei, potrivit datelor prezentate vineri de Institutul britanic de Statistică, relatează Reuters.

13.00 Guvernele europene colaborează cu SUA în privința unui plan de restructurare a Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat pentru Reuters un înalt oficial european din domeniul sănătății, precizând că statele europene împărtășesc o parte din îngrijorările care au făcut Administrația Trump să anunțe retragerea americanilor din acest organism internațional.

12.55

Cehia a înregistrat cea mai mare creștere zilnică a numărului de noi cazuri din ultimele două luni

11:31 Italia: Coronavirusul, prezent în apele uzate din Milano și Torino din decembrie 2019 (studiu)

11.12Japonia a ridicat vineri toate restricțiile de circulație interne, premierul Shinzo Abe cerându-le oamenilor să facă excursii sau să participe la concerte și alte evenimente pentru a ajuta economia țării după perioada de carantină

10.31 Rusia a raportat vineri 7.972 de noi infecții cu COVID-19, bilanțul total de la începutul epidemiei ajungând la 569.063 de cazuri înregistrate în țară

Statele Unite rămân însă cea mai îndoliată țară din lume, cu peste 118.000 de decese și aproape 2,2 milioane de cazuri diagnosticate.

Țara se confruntă cu o revenire a coronavirusului în circa 20 de stat. Epidemia s-a deplasat din New York și nord-estul țării spre sud și vest. În ciuda acestor evoluții, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite nu crede că noi măsuri de carantină vor fi necesare.

"Nu cred că vom vorbi despre o revenire la carantină", a afirmat expertul în boli infecțioase Anthony Fauci.

În Chile, Congresul a adoptat în regim de urgență o lege care majorează la cinci ani de închisoare pedeapsa pentru încălcarea măsurilor de carantină.

Țara înregistra joi 225.103 de cazuri de coronavirus și 3.841 de morți.

În regiunea capitalei Santiago, unde trăiesc 7 dintre cei 18 milioane de locuitori ai țării, deplasările populației s-au redus cu circa 30% în raport cu perioada dinaintea pandemiei. Ori, epidemiologii estimează că trebuie atinsă o scădere de cel puțin 50% pentru ca ritmul de contaminare să încetinească.

Legea adoptată de Congres pedepsește cu trei ani de închisoare nerespectarea măsurilor de carantină și cinci ani în cazul în care persoana în cauză este conștientă că este contagioasă.

Regulile impuse de autorități în Chile limitează deplasările populației la cumpărături în centre comerciale autorizate (supermarket, farmacii, bănci, poștă, bricolaj) și la locul de muncă, cu obligativitatea unui permis.

Armata este însărcinată cu controlarea regulilor dar, potrivit datelor, nu sancționează decât circa 0,5% din cazuri. Obținerea unui permis de deplasare de la angajator nu prezintă în schimb dificultăți.

Santiago de Chile se confruntă cu dificultăți în stoparea avansului pandemiei, în special în cartierele sărace, unde trăiesc mulți imigranți, adeseori în imobile foarte aglomerate.