Guvernele europene colaborează cu SUA în privința unui plan de restructurare a Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat pentru Reuters un înalt oficial european din domeniul sănătății, precizând că statele europene împărtășesc o parte din îngrijorările care au făcut Administrația Trump să anunțe retragerea americanilor din acest organism internațional.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMSFoto: Fabrice COFFRINI/ AFP/Profimedia Images

Oficialul, care dorește să își păstreze anonimatul, a precizat că Marea Britanie, Franța, Germania și Italia discută reformarea OMS cu partea americană, la nivel tehnic.

Scopul este acela de a asigura independența OMS, a mai explicat oficialul, făcând astfel trimitere la acuzațiile președintelui Donald Trump potrivit cărora organizația ar fi făcut jocurile Chinei în prima fază a pandemiei de coronavirus, la începutul acestui an.

“Discutăm modalități de a separa mecanismul de management al situațiilor de urgență al OMS de influența oricărui stat”, a mai declarat sursa citată.

Reformarea organizației vizează și sistemul de finanțare, astfel încât să existe un mecanism pe termen lung.

În prezent, OMS funcționează pe baza unui buget care este aprobat pentru o perioadă de doi ani, ceea ce ar afecta independența organizației, în cazul în care, spre exemplu, ar fi nevoită să ceară mai mulți bani de la statele donatoare în mijlocul unei crize.

Președintele Donald Trump a acuzat OMS că este ”marioneta” Chinei și a anunțat că SUA suspendă finanțarea și se retrag din organizație. Trump a marșat și pe faptul că SUA sunt cel mai mare contributor la bugetul organizației.

Și statele europene au vorbit despre necesitatea unor reforme, deși inițial au criticat poziția lui Trump. La nivel de declarații oficiale, într-o primă etapă, statele UE au transmis că orice reformă trebuie să vină numai după o analiză a modului în care OMS a reacționat în criza coronavirus.

Schimbarea de ton a venit după videoconferința de săptămâna trecută la care au participat miniștrii sănătății din statele UE. Miniștrii francez și german au spus atunci că ”o evaluare și o reformare a OMS sunt necesare”, completând că UE ar trebui să-și asume un rol mai puternic, la nivel global.

Această schimbare de atitudine survine unei rezoluții inițiate de UE și adoptate luna trecută de cele 192 de state membre OMS, o rezoluție mult mai ”blândă”.

De altfel, potrivit unor oficiali de la Berlin, Germania intenționează să pună accentul pe asumarea unui rol mult mai activ în acest domeniu, începând cu 1 iulie, când această țară va prelua președinția rotativă a UE.