Câteva spitale din SUA, cu creșteri recente ale cazurilor de COVID-19, au început să-și trateze bolnavii bolnavi cu dexametazonă, preferând să grăbească tratamentul decât să aștepte confirmarea rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat de cercetătorii britanici, care au declarat că steroidul ieftin poate salva vieți, potrivit AFP.

DexametazonaFoto: Arman SOLDIN / AFP / Profimedia

Această mișcare ilustrează modul în care pandemia schimbă modul în care funcționează spitalele, cel puțin în ceea ce privește pacienții cu COVID-19.

În mod tradițional, medicii așteaptă ca datele detaliate să fie publicate într-un jurnal revizuit apoi pentru ghidurile societăților medicale - înainte de a adopta un nou tratament, astfel încât să poată evalua mai bine riscurile împotriva beneficiilor medicamentului. Urgența pandemiei coronavirusului și lipsa altor tratamente au modificat aceste calcule.

„Este aproape lipsit de etică să nu folosești medicamentul”, a spus dr. Kartik Cherabuddi, un specialist în boli infecțioase de la Universitățea de Medicină din Florida (UF).

Spitalul Gainesville din UF și-a actualizat marți ghidurile de tratament COVID-19 pentru a include utilizarea dexametazonei.

Organizația Mondială a Sănătății a salutat ”veștile foarte bune” după ce primele rezultate ale unui test clinic au arătat că un steroid ieftin și des folosit, dexametazona, poate salva viețile pacienților cu Covid-19 în stare gravă, transmite Reuters.

Acesta a arătat că dexametazona, medicament folosit ca antiinflamator încă din anii '60, reduce mortalitatea cu o treime la persoanele puse pe ventilatoare și cu o cincime la pacienții care primeau doar oxigen suplimentar. Dexametazona nu pare să aibă vreum efect la pacienții cu forme mai ușoare ale bolii provocate de noul coronavirus.

”Acesta este primul tratament care a demonstrat că reduce mortalitatea pacienților cu Covid-19 ce au nevoie de oxigen și ajutorul ventilatoarelor”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Acestea sunt vești foarte bune și felicit guvernul britanic, Universitatea Oxford și spitalele și pacienții din Regatul Unit care au contribuit la această descoperire științifică salvatoare de vieți”, a spus acesta.

Cercetătorii au transmis rezultatele inițiale ale testului către OMS, ”abia așteptăm să studiem toate informațiile în zilele următoare”, a mai declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dexametazona este un medicament pe bază de corticosteroizi și este utilizat în tratamentul multor afecțiuni, incluzând probleme reumatice, o serie de afecțiuni ale pielii, alergii severe, dar și boli respiratorii cum ar fi astm sau tuberculoză.

Experții britanici citați de BBC News susțin că medicamentul reprezintă o descoperire esențială în tratamentul împotriva noului virus care poate fi mortal.

Concret, ar reduce cu o treime riscul letal în cazul pacienților care sunt trecuți pe ventilație sau pe oxigenare artificială.