Noul coronavirus era prezent în apele uzate din Milano și Torino, în nordul Italiei, încă din decembrie 2019, cu două luni înainte de primul caz detectat oficial în țară, arată un studiu al Institutului italian al Sănătății (ISS), citat de AFP.

MilanoFoto: freepik.com

"Studiul a examinat 40 de eșantioane de ape uzate colectate între octombrie 2019 și februarie 2020. Rezultatele, confirmate de două laboratoare diferite, cu două metode diferite, au confirmat prezența ARN (acid ribonucleic, element esențial al unui virus) al SARS-Cov-2 în eșantioanele prelevate la Milano și Torino în 18/12/2019", potrivit unui comunicat al ISS, institutul public de referință.

Urme identice au fost găsite de asemenea în apele uzate din Bologna (centru-nord) în 29 ianaurie 2020, în condițiile în care primul caz oficial de coronavirus în Italia a fost semnalat în 20 februarie, în mica localitate Codogno, în apropiere de Milano.

ISS a precizat însă că eșantioanele din octombrie și noiembrie 2019 nu au prezentat nicio urmă de coronavirus în apele uzate.

"Acest studiu poate ajuta la înțelegerea începutului circulației virusului în Italia și să furnizeze informații coerente în raport" cu analizele efectuate în Franța pe eșantioane provenite de la pacienți internați care au identificat un caz pozitiv la SARS-CoV-2 (...) în decembrie 2019", a precizat ISS.

Institutul citează de asemenea un studiu spaniol care a identificat ARN-ul acestui virus în apele uzate din Barcelona la jumătatea lunii ianuarie, "cu circa 40 de zile înainte de notificarea primului caz autohton" în Spania.