Numărul total de infecții cu Covid-19 a ajuns miercuri la 4,4 milioane , în timp ce aproape 300.000 au pierdut bătălia cu boala, potrivit datelor centralizate de worldometeres. În același timp, din numărul total de îmbolnăviri, 1,6 milioane de pacienți s-au vindecat, la nivel mondial. Germania a raportat miercuri o creștere cu aproape 800 de cazuri a numărului de infecții, după relaxarea măsurilor de restricții, în timp ce Brazilia a anunțat un număr record de decese, aproape 900 în ultimele 24 de ore. Totodată, Organizația Mondială a Sănătății a venit miercuri cu avertisment care îngrozește lumea, respectiv că noul virus care provoacă Covid-19 ar putea să nu dispară niciodată și să devină endemic la fel ca HIV.

Testare coronavirusFoto: Vladimir Smirnov / TASS / Profimedia

Cele mai importante informații, LIVETEXT:

00.20:Coronavirusul care provoacă Covid-19 ar putea deveni endemic la fel ca HIV, a spus Organizația Mondială a Sănătății

21.40:Cum arată pauzele în curtea școlii, în era pandemiei în Franța: Fiecare copil are pătrățelul lui

21.05:Franța: Bilanțul deceselor a depășit 27.000

20.00: Sindromul asociat cu COVID-19 care afectează copiii, identificat în 15 state din SUA

19.00:Coronavirus Italia: Bilanțul zilnic al deceselor crește, bilanțul noilor cazuri scade

18.25: Prima persoană de 100 de ani din Rusia care se vindecă de Covid-19

17.20: Marea Britanie: 494 noi decese în 24 de ore, în timp ce unii dintre englezi se întorc la muncă. Deși Guvernul britanic a îndemnat cetățenii să evite transportul public pe cât posibil, unii navetiști au spus că trenurile și autobuzele au fost prea aglomerate.

16.50: Comisia Europeană a prezentat un pachet de orientări și recomandări pentru a ajuta statele membre să elimine treptat restricțiile de călătorie și pentru a permite întreprinderilor din domeniul turismului să își redeschidă porțile, respectând în același timp măsurile sanitare de rigoare.

15.50:Belgia: Toate adunările cu scop cultural, spotiv și de agrement, interzise până pe 30 iunie

15.45:Comisia Europeană ameninţă cu justiţia statele care vor să forţeze cetăţenii să accepte vouchere în locul banilor pentru zborurile sau vacanțele anulate

14.09: Polonia își va redeschide restaurantele și frizeriile la 18 mai, într-o primă etapă de relaxare, a anunțat miercuri premierul Mateusz Morawiecki citat de Reuters.

Pe de altă parte. Polonia își va menține granițele închise până a dat de 12 iunie.

Spania a anunțat și ea că va menține granițele închise până în iulie.

13.17: Hong Kong a raportat miercuri primul caz de transmitere locală a infecției cu coronavirus din ultimele trei săptămâni, autoritățile încercând să stabilească sursa primară având în vedere că nu este vorba despre pacienți care au călătorit în străinătate, notează Reuters.

12.29: Guvernul nipon ia în considerare ridicarea stării de urgență în 39 din cele 47 de prefecturi, transmite Reuters, citând televiziunea locală NHK.

12.14: În lumea cinematografiei apar primele semne ale reluării activității.Prima mare lansare de film în vremea pandemiei va avea loc la 1 iulie, fiind vorba despre pelicul "Unhinged", cu Russell Crowe în rolul principal.

12.00:Rusia a suspendat utilizarea ventilatoarelor fabricate în țară, după incendiile din două spitale.

11.38:Radiografia pandemiei de coronavirus în țările vecine României

10.55: Unul dintre cele mai afectate state de pandemia de coronavirus, Rusia a confirmat miercuri încă 10.028 de noi cazuri de îmbolnăviri, ceea ce ridică bilanțul total, la nive național, la 242.271, scrie Reuters.

10.35: Încep să se facă tot mai simțite și efectele politice ale crizei coronaviruslui. Astfel în perspectiva alegerilor prezidențiale din noiembrie, ultimul sondaj arată că președintele american Donald Trump pierde procente în favoarea contracandidatului democrat Joe Biden, americanii fiind tot mai nemulțumiți de modul în care liderul de la Casa Albă gestionează criza care a dus la moartea a peste 80.000 de concetățeni.

10.10: Granița Austriei cu Germania va fi deschisă la 15 iunie, a anunțat miercuri ministrul austriac al turismului, Elisabeth Koestinger, citată de Reuters.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și cel austriac, Sebastian Kurz, au ajuns la un acord privind ridicarea restricțiilor de călătorie, în doi pași. Măsurile de control vor fi ridicate parțial încă de vineri, urmând ca acestea să fie eliminate total de la 15 iunie.

Comisia Europeană apreciază că statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să-şi redeschidă frontierele dintre ele pentru sezonul turistic dacă ţin sub control cazurile de COVID-19 şi dacă sistemele lor de sănătate sunt pregătite în această privinţă, potrivit proiectului unui document ce va fi prezentat miercuri de executivul comunitar.

08.22:Pentru prima oară din 9 martie, Thalianda nu a mai înregistrat niciun nou caz de infecție cu noul coronavirus, scrie Reuters.

08.03: Peste 300 de parlamentari din întreaga lume, printre care și fostul candidat democrat la președinție Bernie Sanders, cer FMI și Băncii Mondiale să anuleze datoriile țărilor sărace, pentru a le ușura povara ca urmare a efectelor pandemiei de coronavirus, scrie Reuters.

Inițiativa aparține senatorului Bernie Sanders și este susținută și de democrata Ilham Omar din Camera Reprezentanților, semnatarii exprimându-și îngrijorarea față de soarta țărilor în curs de dezvoltare și a economiilor emergente care se confruntă cu efectele devastatoare ale pandemiei.

07.48: Planul de redresare economică după criza sanitară declanșată de pandemia de coronavirus ar putea pune în discuție însăși existența Uniunii Europene, dacă acesta nu va ține cont de decalajele dintre statele membre, a avertizat comisarul european pentru economie, fostul premier italian Paolo Gentiloni.

07.16: Autoritățile din China se pregătesc să testeze toți cei 11 milioane de locuitori din Wuhan, după ce au fost înregistrate mai multe cazuri de infecții la începutul săptămânii. Testarea ar urma să fie făcută în doar 10 zile.

Fiecare district va aplica propriul plan pentru testarea populației, însă în medie se prevede efectuarea a nu mai puțin de 100.000 de persoane zilnic, scrie presa locală citată de Guardian.

Principalele informații la debutul zilei:

  • Numărul de cazuri confirmate oficial în Germania a crescut cu 798 în ultimele 24 de ore, bilanțul total ajungând astfel la 171.306, a anunțat Institutul Robert Koch Institute citat de Reuters. În același timp, 101 oameni și-au pierdut viața, bilanțul deceselor urcând la 7.634.
  • Brazilia a înregistrat 881 de decese provocate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr înregistrat zilnic de la începutul pandemiei, conform informaţiilor date publicităţii marţi de ministrul brazilian al sănătăţii. Bilanţul total al deceselor provocate de noul coronavirus a ajuns să depăşească 12.400.

Recordul zilnic anterior a fost de 751 de decese, înregistrat pe 8 mai. Numărul de noi cazuri de contaminare confirmate în ultimele 24 de ore este de 9.258, ceea ce face ca bilanţul total al îmbolnăvirilor să ajungă la 177.589.

Un studiu publicat săptămâna trecută de cercetătorii brazilieni estima numărul de contaminări la data de 4 mai la 1.6 milioane de cazuri, un număr de 15 ori mai mare decât cifrele furnizate de autorităţi în acea zi, care raportau 107.780 de cazuri.