Șeful Food and Drug Administration din SUA susține că un vaccin împotriva coronavirusului este așteptat în 12 luni, după ce Statele Unite au aprobat folosirea unui medicament antimalarie pentru a trata COVID-19. Asta în contextul în care în acest moment, numărul total al îmbolnăvirilor este de peste 220.000, iar numărul deceselor a depășit 9.000. Italia este în continuare cea mai afectată țară la nivel global după China, care, s-ar putea confrunta cu un nou val de cazuri, după ce chinezii au început să se întoarcă acasă. În acest timp, Australia și Noua Zeelandă își închid granițele, iar Londra anunță închiderea unor stații de metrou.

Control coronavirus la granita dintre Italia și AustriaFoto: Profimedia

06.25:Pentru a doua zi consecutiv, China nu a raportat vineri nicio nouă contaminare de origine locală cu coronavirus

06.00:Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a decis joi seară să plaseze în carantină întregul stat şi pe cei 40 de milioane de locuitori pentru a întări lupta împotriva pandemiei de coronavirus

05.25: Arabia Saudită suspendă zborurile aeriene și circulația feroviară pentru două săptămâni, de teama răspândirii coronavirusului

04.17: Argentina impune carantina obligatorie pentru a preveni răspândirea pandemiei

03.37: Haiti declară stare de urgență și își închide granițele, după ce autoritățile au confirmat primele două cazuri de infectare cu coronavirusul COVID-19

02.55: Preşedintele american, Donald Trump, a anulat summitul G7 prevăzut în iunie la Camp Daviddin cauza pandemiei de coronavirus, a anunţat joi Casa Albă

02.34:Washingtonul şi-a înăsprit avertismentul adresat cetăţenilor americani, care au fost îndemnaţi să nu plece în străinătate sub niciun motiv în faţa răspândirii coronavirusului şi să revină în Statele Unite dacă este posibil

01.48:Spania, a patra ţară la nivel mondial ca număr de cazuri de COVID-19, a ordonat închiderea tuturor hotelurilor de pe teritoriul său, o măsură publicată joi în Monitorul Oficial.

01.24: Regele Salman al Arabiei Saudite a afirmat, într-un discurs transmis joi la televiziunea naţională, că lumea va traversa o „fază încă şi mai dificilă” în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus.

Regatul saudit, ca şi alte ţări de la Golful Persic, este lovit de COVID-19, cu 274 de cazuri de persoane contaminate, potrivit unui bilanţ oficial.

00.35: Liderul majorităţii republicane din Senatul american, Mitch McConnell, a prezentat joi o serie de măsuri de relansare a economiei în valoarea de circa 1.000 de miliarde de dolari pentru a contracara impactul pandemiei de coronavirus în Statele Unite.

00.21:Autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) a decis joi să amâne pentru octombrie alegerile prezidenţiale prevăzute luna viitoare, în cadrul măsurilor pentru a limita răspândirea noului coronavirus

23.52: Tesla anunță suspendarea temporară a activității la fabrica sa din Fremont, California

23.37: Marocul anunță stare de urgență medicală, într-o tentativă de a limita libera circulație

23.12: Guvernul israelian le impune cetățenilor să rămână acasă, carantină parțială decretată în țară

22.57: Guvernul ceh va compensa costurile cu salariile pentru firmele afectate de coronavirus, pregătind un pachet de asistență de 40 de miliarde de euro pentru a contracara efectele epidemiei asupra economiei

22.35: Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a anunțat că școlile ar putea rămâne închise până în luna mai, o creștere semnificativă a cazurilor de infecție cu coronavirusul fiind preconizată în următoarele zile

22.19: Algeria a anunțat închiderea cafenelelor și restaurantelor în marile orașe

21.50: Nigeria a raportat primul deces. Este vorba de o femeie de 36 de ani care călătorise recent în Togo, Ghana, Coasta de Fildeș și Burkina Faso

21.45: Festivalul de la Cannes nu se va mai ține în mai

21.15:Franța se apropie de 11.000 de cazuri de Covid-19 / Peste 100 de decese în 24 de ore

20.35: Regatul Unit a raportat 3.269 de cazuri de coronavirus și 144 de decese, spune Guvernul

20.25:Netflix va reduce traficul european cu 25% din cauza Covid-19

20.10: Egiptul a înregistrat alte 46 de noi cazuri, aducând bilanțul la 256. De asemenea a fost înregistrat și un nou deces, numărul total ajungând la 7

20.00: Parlamentul European va organiza o sesiune specială săptămâna viitoare pentru a ratifica măsurile de urgență propuse de Comisiepentru a face față pandemiei de Covid-19, a anunțat joi instituția, relatează AFP.

O ”mini-plenară” va fi organizată pe 26 martie, deschisă tuturor eurodeputaților din Bruxelles, iar cei care nu sunt acolo sunt invitați să nu călătorească.

Voturile asupra măsurilor care vor fi supuse aprobării vor fi fpcute prin procedură scrisă, prin email, pentru toți aleșii, chiar dacă sunt sau nu prezenți.

Va fi prima sesiune plenară care va folosi sistemul de vot de la distanță, pentru că ”în fața acestei urgențe trebuie să folosim toate căile de care dispunem”potrivit președintelui David Sassoli.

La această sesiune vor fi supuse la vot măsurile financiare propuse de instituţiile europene pentru combaterea coronavirusului.

19.35:Statele Unite au depășit pragul de 10.000 de cazuri de COVID-19

19.22: Italia a depășit China la numărul de morți, joi seară, cu 427 de decese în ultimele 24 de ore, bilanțul total ajungând la 3.405.

Bilanțul cazurilor de coronavirus a ajuns la 41.035 de la 35.713, miercuri.

19.10: Șeful Food and Drug Administration susține că vaccinul împotriva coronavirusului va fi aprobat și va fi disponibil în 12 luni.

Stephen Hahn spune că președintele Donald Trump a menționat că este o perioadă de testare a vaccinului.

18.47: Tunisia a raportat primul deces

18.45: Rusia a raportat 52 de noi cazuri joi, ceea ce a adus numărul total al infecțiilor la 199, o creștere cu 35 la sută în ultimele 24 de ore.

18.40: Nu va exista o carantină generală în New York, a asigurat joi guvernatorul statului New York, unde există cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din țară.

”Unii oameni au impresia că orașul New York va fi în carantină, închis, că se vor trezi prizonieri în casă: Nu știu de unde au înțeles asta (...), nu se va întâmpla”, a spus guvernatorul Andrew Cuomo.

Potrivit acestuia, informația falsă, teama și panica, sunt mai contacioage decât virusul, în timp ce în stat există aproape 2.400 de cazuri confirmate.

Primarul orașului New York, Bill de Blasio, a cerut newyorkezilor să se pregătească pentru posibilitatea carantinării.

18.05: Numărul cazurilor de coronavirus în Grecia a crescut la 464

17:51Italia nu va scăpa de epidemie mai devreme de trei luni (virusolog)

17.50: Bilanțul deceselor în Anglia se ridică la 128, după ce alți 29 de pacienți au murit. Aceștia aveau vârste între 47 și 96 de ani, a spus Serviciul Naţional de Sănătate din Anglia.

17.40: Cambodgia raportează 10 noi cazuri de coronavirus. Bilanțul total a ajuns la 47

17.00 Prințul Albert de Monaco a fost testat pozitiv pentru coronavirus, transmite Reuters.

16.40: Un nou tratament pentru pacienții în stare critică din cauza COVID-19 va fi testat de săptămâna viitoare în Anglia

15.47 NATO își reduce numărul exercițiilor militare din Europa ca urmare a pandemiei coronavirus, însă misiunile alianței continuă, iar operațiunea de retragere treptată a efectivelor conduse de americani în Afganistan va continua și ea, ca urmare a acordului de pace semnat luna trecută, scrie Reuters.

Secretarul general al organizației a făcut apel la statele membre să mențină cheltuielile militare, în ciuda impactului economic al pandemiei, invocând sprijinul pe care armata îl oferă deja în combaterea virusului.

15.40: Numărul cazurilor de coronavirus din Olanda a crescut cu 409 în 24 de ore la 2.460, potrivit ministrului Sănătății. De asemenea, numărul deceselor din cauza COVID-19 a crescut la 76. Victimele au între 63 și 95 de ani.

15.30: Statele asiatice se confruntă cu un al doilea val de cazuri: De data aceasta importate

15.22 Bazilica Sacré-Coeur din Paris, situată în vârful colinei Montmartre, "și-a închis porțile", ca răspuns la "consemnele guvernamentale și la stricta nevoie de izolare a tuturor", scrie AFP.

14:46 Germania va mobiliza rezerviștii armatei, inclusiv cadrele sanitare, în fața propagării noului coronavirus, a anunțat ministrul Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer.În același timp, intenționează să dubleze numărul de paturi de la terapie intensivă.

14.45: Croația a raportat primul deces al unei persoane infectate cu coronavirus. Este vorba de un bărbat de 70 de ani. Autoritățile sanitare verifică dacă bărbatul mai avea și boli cronice.

14.35: Compania austriacă feroviară OBB spune că trenurile spre Elveția sunt suspendate, iar trenurile spre Germania sunt disposibile doar pentru cetățenii germani.

14.30: Bilanțul deceselor în lume din cauza Covid-19 a depășit 9.000

14.20: Regatul Unit repatriază o parte a trupelor sale din Irak din cauza coronavirusului

13.50: În Iran, o persoană moare la fiecare 10 minute, potrivit unui oficial din Ministerul Sănătății. Autoritățile iraniene au anunțat joi alte 149 de decese din cauza Covid-19 în una dintre cele mai afectate state, cu 1.284 de decese. Noul număr de decese este mai mare decât cel anunțat în ziua precedente (147), iar numărul de noi cazuri confirmate în ultimele 24 de ore a fost 1.046. Bilanțul persoanelor afectate a crescut la 18.407.

13.18: Bilanțul deceselor din Spania a crescut cu peste 200 în 24 de ore. Bilanțul cazurilor - 17.147

12:59Bursele europene revin pe verde, după "bazooka" financiară anunțată de BCE

12.43 Belgia a raportat încă 309 cazuri de infecții în cursul zilei de miercuri, a anunțat astăzi purtătorul de cuvânt al ministerului sănătății, precizând că bilanțul total se ridică la 1.795. Număru total al deceselor este de 21, dintre care 7 au fost raportate miercuri, transmite Reuters.

12.37 Negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a scris joi pe Twitter că a fost testat pozitiv cu coronavirus, dar că este bine.

12.00 Numărul cazurilor de infecții din Germania a crescut cu o treime într-o singură zi, fiind înregistrate încă 2.801 cazuri, au precizat oficiali din institutul de sănătate publică, citați de Reuters. Astfel, bilanțul oficial ajunge la 10.999 de îmbolnăviri și 20 decese, potrivit sursei citate.

11.56 Cercetători şi experţi în domeniul sănătăţii din China implicaţi în lupta pentru contracararea transmiterii noului coronavirus sunt de părere că cea mai dificilă perioadă a luat sfârşit, minimalizând avertismentele potrivit cărora boala ar putea deveni sezonieră sau că un ''al doilea val'' mai mortal ar putea lovi în a doua parte a anului.

11.12: Încă o țară anunță amânarea alegerilor din cauza pandemiei, după Marea Britanie și Franța, state care au amânat scrutinul local.

Președintele Comisiei Electorale din Sri Lanka a anunțat că alegerile parlamentare programate pentru 25 aprilie nu se vor putea ține din cauza pandemiei, scrie Reuters. În această țară au fost înregistrate 50 de cazuri de infecții.

11.02:Rusia a anunțat joi primul deces cauzat de pandemie, scrie Reuters.Este vorba despre o femeie de 79 de ani, care avea probleme medicale.

Rusia a raportat 147 de cazuri de infecții.

10.45 Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat că perioada de carantină, la nivel național, va trebui prelungită dincolo de termenul inițial, care era sfârșitul lunii martie.

Închiderea școlilor și a universităților, dar și restricțiile privind libertatea de mișcare vor fi prelungite la începutul lunii aprile, pentru combaterea epidemiei, a spus premierul, într-un interviu pentru Corriere della Sera.

9.46:Mai mult de 99% dintre cei care au murit în Italia din cauza coronavirusului au suferit de afecțiuni medicale anterioare, potrivit unui studiu al Autorității Naționale de Sănătate din Italia, scrie Bloomberg.

Situația la nivel global, potrivit Johns Hopkins University.

Total cazuri: 218.823

Total decese: 8.810

  • China 81.138
  • Italia 35.713
  • Iran 17.361
  • Spania 14.769
  • Germania 12.327
  • SUA 9.415
  • Franța 9.054
  • Coreea de Sud 8.565
  • Elveția 3.067
  • Regatul Unit 2.644

Australia și Noua Zeelandă au anunțat închiderea granițelor pentu cetățenii non-rezidenți, iar în Marea Britanie se închid școlile. În același timp, potrivit Guradian, Londra închide până la 40 de stații de metrou în încercarea de a limita răspândirea infecției.

Pe măsură ce guvernele din Italia, Statele Unite și din alte țări se luptă cu pandemia, China a anunțat că nu există nicio nouă îmbolnăvire în rândul locuitorilor locali. China nu a raportat, joi, nicio infecție locală, acest lucru având loc pentru prima dată de când a început criza coronavirusului, în urmă cu trei luni.

Toate cazurile nou diagnosticate sunt ale unor persoane care au venit din altă parte.

În China, multe provincii și orașe s-au închis în privința călătorilor, ridicând întrebarea dacă virusul nu va reapărea odată ce aceste bariere vor fi ridicate și oamenii vor începe să străbată din nou țara.

Mexicul a raportat primul deces, fiind vorba despre un bărbat de 41 de ani care avea afecțiuni anterioare, respectiv, diabet, potrivit Reuters.