NATO își reduce numărul exercițiilor militare din Europa ca urmare a pandemiei coronavirus, însă misiunile alianței continuă, iar operațiunea de retragere treptată a efectivelor conduse de americani în Afganistan va continua și ea, ca urmare a acordului de pace semnat luna trecută, scrie Reuters. Secretarul general al organizației a făcut apel la statele membre să mențină cheltuielile militare, în ciuda impactului economic al pandemiei, invocând sprijinul pe care armata îl oferă deja în combaterea virusului.

Jens StoltenbergFoto: Jan Van De Vel / defense.gov

"Unele dintre exercițiile noastre au suferit modificări sau au fost anulate, dar forțele noastre rămân pregătite”, a declarat joi secretarul general Jens Stoltenberg, într-o videoconferință.

Armata americană a anunțat deja suspendarea operațiunii de suplimentare a efectivelor din Europa și intenționează să reducă exercițiile din cadrul operațiunii Defender Europe 20,considerate a fi cea mai amplă operațiune a alianței nord-atlantice din Europa, de la sfârșitul Războiului Rece.

Stoltenberg a mai încurajat statele membre să mențină nivelul cheltuielilor de apărare în ciuda șocului economic provocat de pandemia de coronavirus, invocând rolul pe care armata l-ar putea avea în combaterea acesteia.

”Vedem deja că, în statele aliate, armata oferă sprijin”, a spus Soltenberg referindu-se atâta la partea logistică legată de spitalele de campanie, cât și la echipamentul medical sau securizarea frontierelor.

Stoltenberg a mai spus că nu a fost înregistrat niciun caz de infecție în rândul militarilor care participă la misiunile NATO în Afganistan, iar trupele vor continua să se întoarcă acasă în baza acordului semnat de SUA cu liderii talibanilor.

Astfel, NATO ar urma să retragă în jur de 12.000 de soldați din totalul de 16.000 în următoarele 135 de zile, deși, secretarul general a admis că acest lucru depinde și de respectarea angajamentului talibanilor de a reduce violența din regiune.

NATO ia măsuri de prevenție la nivelul tuturor operațiunilor sale, inclusiv monitorizarea temperaturii personalului.

Germania a transmis marți că militarii care au participat la misiunile din Afagnistan vor fi ținuți în carantină pentru 14 zile, pentru a evita riscul răspândirii virusului.