Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că starea de alertă nu a fost declarată pentru că Romprest a ridicat gunoiul sub ameninţarea instituirii ei, iar instituţiile statului nu au putut să constate necesitatea măsurii. Reamintim că prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat joi că nu își dă acordul pentru instituirea stării de alertă în Sectorul 1, așa cum a cerut Clotilde Armand încă de săptămâna trecută, pentru că "amenințarea nu este suficient de gravă" pentru a fi luate măsuri de urgență.

​​Clotilde ArmandFoto: Facebook - Clotilde Armand
  • "Sub ameninţarea declarării stării de alertă, şantajul Romprest-ului nu a mai funcţionat, el a fost obligat să ridice gunoiul", a spus Clotilde Armand, conform unui comunicat al Primăriei Sectorului 1.

Potrivit acesteia, specialiştii Primăriei Sectorului 1, ai Prefecturii Municipiului Bucureşti şi ai firmelor care sortează deşeurile au găsit soluţia pentru deblocarea crizei: plata directă de către Primăria Sectorului 1 a facturilor către firmele care sortează gunoiul, fără să mai fie nevoie de acordul Romprest. În termeni juridici, este vorba despre preluare de datorii, şi nu despre cesiune de creanţe.

  • "De la sfârşitul lunii mai şi chiar mai devreme, venim cu propunerea ca Primăria să preia aceste datorii şi să-i plătească direct pe sortatori şi sortatorii, la rândul lor, să plătească groapa de gunoi. Am făcut această propunere de multe ori către operatorul de salubritate, iar Romprest a refuzat sistematic.
  • Echipele de jurişti de la Primărie, de la Prefectură şi de la sortatori au găsit o soluţie ca noi, Primăria, să putem prelua aceste datorii şi să-i plătim direct pe sortatori. Ideea este ca plata să nu mai treacă prin Romprest, care nu îi plăteşte pe sortatori", afirmă Clotilde Armand.

Ea subliniază că, prin această soluţie, Primăria Sectorului 1 nu va mai depinde de problema datoriilor dintre compania Romprest Service şi sortatori. Deşi în cadrul facturilor emise de compania Romprest pentru colectarea deşeurilor sumele pentru sortare sunt explicite, operatorul de salubrizare nu a achitat mai departe banii către sortatori, adaugă Clotilde Armand.

CITEȘTE ȘI: