Primele 6 luni cu Gabriela Firea la Primaria Capitalei au fost marcate de mai multe scandaluri si de cateva decizii majore. Cea mai importanta decizie a fost cererea de intrare in insolventa a RADET, accceptata de instanta. Parerile sunt impartite, daca pe termen lung este o decizie buna, insa pe termen scurt Bucurestiul va avea apa calda si caldura in aceasta iarna. Pe termen lung, trebuie facute investitii masive in modernizarea retelei, un lucru greu de facut in conditiile in care RADET are datorii foarte mari de platit catre ELCEN (circa 3,5 miliarde lei potrivit unor estimari), si exista mai multe voci care spun ca regia nu va putea accesa fonduri europene daca se afla in insolventa.

Gabriela Firea, in studioul HotNewsFoto: Hotnews

Apoi, aceasta perioada a fost marcata de scandalurile legate de coruptia si lipsurile din sistemul de sanatate. Intrucat Primaria Capitalei are in administrare 19 spitale, dupa scandalul dezinfectantilor diluati, dezvaluirile legate de spitalul Malaxa si directorul Florin Secureanu, imaginea institutiei a fost afectata.

Chiar daca Firea nu l-a numit in aceasta functie pe Secureanu, acesta fiind acolo din 2007, totusi, prin numirea unor persoane controversate, apropiate de Primaria Voluntari si primarul Florentin Pandele, la conducerea interimara a Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti - Emanuel Botnariu si Eduard Armeanu - Gabriela Firea a alimentat acest scandal, in conditiile in care institutia are nevoie de reforma ca de aer. Dupa ce Catalin Tolontan a scris ca Armeanu a fost numit in functia de director interimar desi are interdictie ANI de a exercita orice functie sau demnitate publica pana in 2018 si este incompatibil, Gabriela Firea a anuntat ca acesta si-a incetat activitatea.

Apoi, primarul general a anuntat ca Primaria Capitalei isi va face propria firma pentru constructia de locuinte, o decizie puternic atacata de opozitie, in conditiile in care firmele de stat din Romania sunt in mare parte gauri negre pentru banul public, netransparente. Vezi doua exemple de la Primaria sectorului 3.Acesta s-a dovedit a fi un trend in randul primarilor PSD.

In luna octombrie, primarul Gabriela Firea solicita ca Primaria Capitalei sa preia responsabilitatea mega proiectului "Bucuresti-Port la Dunare", daca actualul Guvern nu se implica. Firea a declarat atunci ca in afara de navigatie, canalul ar putea avea si valoare energetica: de-a lungul cursului apei ar putea fi construite si cateva hidrocentrale cu investitie de circa 1,5-1,7 miliarde de euro. Aceasta suma este una uriasa pentru bugetul local, circa 4 miliarde lei pe an, dintre care cheltuielile curente (subventii RADET si RATB, salarii, cheltuieli de functionare) reprezinta circa 2,8 miliarde lei. Asta in conditiile in care Bucurestiul are alte urgente.

In ceea ce priveste cele mai mari probleme ale Bucurestiului, poluarea si traficul, la nivel vizibil nu s-a intamplat mare lucru.

Desi in Bucuresti se circula din ce in ce mai rau, sistemul de management al traficului inca nu este functional la capacitate de 100%, fiind in aceeasi stare in care l-a lasat fostul primar.

Insa Gabriela Firea a anuntat ca va investi in transportul public - va cumpara 400 de autobuze, 100 de tramvaie si 100 de troleibuze, un lucru de care Bucurestiul are mare nevoie, proiect deja aprobat de Consiliul General, si va face benzi unice pentru RATB, fapt care va incuraja populatia sa foloseasca RATB-ul, va decongestiona traficul si deci va reduce poluarea. IN plus, Primaria a anuntat ca va face 6 parcari park&ride. Aceasta decizie este una corecta, o cale pe care au mers toate marile capitale pena acum, astfel rezolvand problemele legete de congestie si poluare. Ramane de vazut daca se vor face progrese cu proiectul privind benzile unice RATB si cu parcarile, pana acum fiinnd doar declaratii in acest sens.

De pistele pentru biciclisti nu s-a mai auzit nimic - nici pe unde se fac, nici cand vor incepe lucrarile, ceea ce face probabil ca nici anul viitor bucurestenii sa nu aiba parte de asa ceva.

La capitolul realizari se poate trece:

- lucrarile de consolidare la Arcul de Triumf si Observatorul Astronomic au fost deblocate si s-au finalizat;

- s-au deblocat lucrarile la Spitalul de Copii Gomoiu, in 6 luni noul corp urmand sa fie dat in folosinta;

- lucrarile la sediul vechi al Primariei aproape s-au finalizat, incepand procesul de mutare al institutiei. Exista voci care critica decizia primarului de a muta primaria inainte ca lucrarile sa fie finalizate, dar trebuie sa reamintim ca institutia sta fara contract in sediul din Splaiul Independentei;

- La proiectele de infrastructura demarate de Primaria Capitalei se lucreaza si s-au inregistrat progrese: Pasajul de la Piata Sudului, Pasajul de la Ciurel, strapungerea Nicolae-Grigorescu Splai Dudescu;

- desi atunci cand a venit la Primaria Capitalei Gabriela Firea, orasul nu avea contracte pentru dezinsectiei deratizare, s-a gasit o rezolvare de moment a situatiei, serviciul de dezinsectie fiind facut pe domeniul public de un serviciu al primariei, iar deratizarea a fost data la Primariile de sector pana la finalizarea licitatiei pentru desemnarea unor noi operatori privati care sa presteze aceste servicii.

Desi este discutabil felul in care s-au alocat banii, Firea a cerut alocarea a 130 de milioane lei pentru dotarea spitalelor din Bucuresti, a venit cu un proiect mentru modernizarea cabinetelor medicale scolare si a infiintat Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, o institutie care se va ocupa doar de consolidarea cladirilor cu risc seismic, pentru a grabi acest proces.

Trebuie sa amintim ca fostul Primar Sorin Oprescu (independent sustinut de PSD), dupa 7 ani la carma primariei Capitalei, si cei doi interimari care au fost numiti dupa arestarea lui Oprescu in septembrie 2015 au lasat Bucurestiul intr-o stare deplorabila: datorii uriase la RADET (circa 4 miliarde lei) si pierderi pe retea de circa 30% din cauza ca nu s-au facut investitii, in transportul in comun nu s-a mai investit nimic de 8 ani, flota fiind invechita si circa 40% nefunctionala, orasul nu avea contract pentru deratizare si dezinsectie, pentru intretinerea strazilor, s-au pierdut o buna parte dintre fondurile europene accesate, nu avem piste pentru biciclete desi s-au cheltuit 11 milioane de euro pentru asta, sistemul de management al traficului a stat nefunctional mai bine de jumatate de an, apoi a fost pus in functiune doar o parte, o buna parte dintre proiectele de infrastructura erau blocate din cauza unor neintelegeri intre primarie si constructor.

Ce s-a intamplat - in ordine cronologica

Transport in comun gratuit

Gabriela Firea si-a inceput mandatul cu stangul, provocand scandal dupa scandal cu declaratiile pe care le-a facut.

Imediat dupa alegeri Gabriela Firea a declarat ca transportul cu RATB sa fie gratuit si ca este realizabil din punct de vedere economic. Acest lucru a stranit numeroase controverse, fiind catalogata drept o masura populista. Asta in conditiile in care din cauza lipsei banilor pentru investitii, flota RATB a ajuns intr-o stare deplorabila, mai putin de 60% din parcul de vehicule fiind functional, iar pretul biletelor si abonamentelor este unul foarte scazut.

Cateva zile mai tarziu Firea a revenit asupra declaratiei, mentionand ca transportul public va deveni gratuit dupa indeplinirea unor "conditii esentiale"

Toaletarea arborilor

Tot in luna iunie, Gabriela Firea va solicita toaletarea de urgenta a copacilor din parcurile bucurestene, dupa ce, duminica seara, in parcul Cismigiu, o creanga s-a desprins dintr-un copac si a lovit sase persoane. Aceasta declaratie a starnit un scandal deoarece sute de arbori din Bucuresti au fost macelariti in ultimii ani de asa zisele toaletari, iar specialistii au avertizat ca toaletarea arborilor nu se face in timpul verii, deoarece poate duce la moartea acestora. Mai mult, specialistii spun ca toaletarea excesiva duce la uscarea radacinii si creste riscul ca acestia sa se prabuseasca.

Firea a revenit si asupra acestei declaratii, afirmand ca nu s-a inteles bine si a spus ca se vor inlatura doar arborii uscati si crengile uscate, iar toaletarile se vor face in sezonul rece. In plus, in urma acestui scandal, s-a intamplat un lucru bun, pe site-ul Primariei Capitalei au fost puse cererile de toaletare si avizele de toaletare emise de municipalitate.

Autobuze vechi vs autobuze noi

La finaul lunii iulie, Gabriela Firea a anuntat ca RATB va achizitiona a 200 de autobuze second -hand, cu o vechime maxima de patru ani, apoi, in 2017, va cumpara 300 de autobuze noi. Dupa ce si aceasta propunere a iscat scandal, opozantii declarand ca nu are nimeni atatea autobuze vechi de vanzare, cu aceleasi caracteristici, iar intretinerea lor va costa mult, Firea a revenit si asupra acestei declaratii declarand ca nu sunt disponibile atatatea autobuze vechi pentru a fi cumparate.

Apoi, Firea a declarat ca va cumpara 500 de autobuze noi, iar in final s-a decis cumpararea a 400 de autobuze, 100 de troleibuze si 100 de tramvaie noi, intentie materializata intr-un proiect de hotarare de Consiliu General.

Deratizare si dezinsectie

La inceputul lunii iulie, Gabriela Firea decide ca Centrul de Protectie a Plantelor Bucuresti va efectua tratamentele de dezinsectie - combatere a tantarilor in parcurile si pe spatiile verzi administrate de Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti pana la finalizarea licitatiei prin care acest serviciu va fi executat de un operator privat. Proiectul a fost aprobat de Consiliul General.

La vremea respectiva, in Bucuresti nu se mai aplicasera tratamente de combatere a tantarilor din 2015, deoarece contractul cu 3D Romania, firma care presta aceste servicii, a expirat in decembrie 2015, iar Primaria Capitalei nu a finalizat licitatia pentru desemnarea altui operator.

Decizia a rezolvat pentru moment o parte din aceasta problema, in conditiile in care orasul nu mai avea contract pentru combaterea tantarilor, iar finalizarea licitatiei dureaza.

Evenimente sportive cenzurate

In luna iulie a urmat un alt sacndal dupa ce Gabriela Firea a declarat ca nu mai vrea ca strazile din centrul Capitalei sa fie blocate cu "activitati de weekend, fie ca sunt culturale, de divertisment sau sportive". Aceasta a spus ca exista multe zone neexploatate sau chiar terenuri virane unde pot fi organizate evenimente, un exemplu in acest sens fiind Arena Nationala, Romexpo, parcuri.

Declaratia a stranit un imens scandal, existand mai multe declaratii ca nu evenimentele culturale si sportive "stranguleaza" traficul in Bucuresti, ci lipsa parcarilor la intrarea in oras, lipsa unei sosele de centura, absenta unui sistem functional de management al traficului

Firea a revenit si a precizat ca nu interzice evenimentele culturale si sportive din centrul Bucurestiului ci are o problema cu concertele din piata Constitutiei, care blocheaza traficul zile in sir, iar chiria pe zi in Piata Constitutiei este de doar 1.600 euro. Primarul general a declarat ca nu s-a referit la evenimente de genul Street Delivery, "Femei pe Matasari" si cele ale comunitatii biciclistilor, care se vor desfasura in continuare in actualele locatii, neexistand nicio problema.

Totusi, in luna iulie, Primaria Capitalei a anulat evenimentul Via Sport ce presupunea inchiderea bulevardului Kiseleff, intre Piata Victoriei si str Ion Mincu, in week-end, pentru promenada si evenimente sportive.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat intr-un interviu pentru Hotnews.ro ca organizatorii Via Sport de pe bd. Kiseleff nu au respectat protocolul incheiat cu municipalitatea pentru eveniment, ca acestia s-ar fi angajat ca vor participa 5.000 de persoane la activitatile sportive in fiecare week-end, dar au venit doar cateva zeci. Firea a mai spus la HotNews.ro ca in zona se vindeau bauturi alcoolice, desi acest lucru nu era permis, iar paza nu era asigurata corespunzator.

Decizia primarului Capitalei Gabriela Firea de a anula evenimentul Via Sport de pe bulevardul Kiseleff si ca acest bulevard sa fie din nou circulat de masini in weekend a ajuns subiect pentru cei de la The Guardian, ziaristii britanici intrebandu-se daca Bucurestiul nu face pasi inapoi prin redarea strazilor catre masini, in timp ce marie orase din lume incearca sa se dezvolte cat mai mult pentru pietoni.

Numiri controversate facute de Gabriela Firea

Firea numeste in echipa de consilieri personali pe Speranta Cliseru - fost city manager la Primaria Voluntari, si Constantin Mitache - fostul city manager al lui Robert Negoita. Deciziile sunt criticate de opozitia din Consiliul general, care reclama o "pandelizare" a Bucurestiului.

In plus, aceasta l-a numit in functia de director general al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale din Bucuresti pe Emanuel Gabriel Butnariu, acesta asigurand interimatul din luna iulie si pana la organizarea unui concurs pentru ocuparea functiei. Butnariu este de profesie medic, fiind de-a lungul timpului consilier al primarului Florentin Pandele, apoi director al Societatii Medicale "Sfanta Cuvioasa Parascheva" din Voluntari, unde 95% din capital este detinut de Consiliul Local Voluntari.

In luna octombrie, Alin Petrache a fost numit in functia de director general interimar al Clubului Sportiv Municipal (CSM) Bucuresti. Alin Petrache, fiul controversatului afacerist Adrian Petrache, a demisionat de la Comitetul Olimpic dupa dezastrul de la JO Rio, olimpiada marcata de lipsa de rezultate si de scandalul public legat de calitatea proasta a echipamentului oficial.

Bani pentru biserici

La inceputul lunii august, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat, la propunerea primarului general Gabriela Firea, 15 milioane lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului. In plus, Firea a declarat ca doreste sa sprijine bisericile si manastirile in constructia si organizarea altor centre socio-medicale.

Benzi unice pentru RATB

In luna august, Firea a anuntat ca vrea sa instituie benzi unice RATB pe 12 artere, insa pana acum nu s-a stabilit pe unde, edilul declarand de mai multe ori ca se afla in discutii cu Politia Rutiera.

Inventar terase?

Tot in luna august, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat ca a decis infiintarea comisii de inventariere a tuturor constructiilor din parcuri, insa pana acum acest inventar nu a fost prezentat si nu s-a demolat nicio terasa care ocupa abuziv spatiul verde.

Modernizarea cabinetelor scolare

La propunerea Gabrielei Firea, Primaria Capitalei va demara un program pentru dotarea si modernizarea cabinetelor de asistenta medicala scolara si de medicina dentara din unitatile de invatamant public prescolar, scolar si universitar din municipiul Bucuresti. Proiectul a fost aprobat in august in Consiliul general al Municipiului Bucuresti, municipalitatea urmand sa cheltuiasca pentru asta circa 3 milioane de euro. Aceste cabinete se afla in administrarea Administratiei Spitalelor. Opozitia a criticat proiectul ca nu a fost bine fundamentat.

Societate comerciala pentru constructia de locuinte

In luna septembrie, Gabriela Firea anunta ca vrea sa infiinteze o societate comerciala pentru construirea de locuinte in vederea vanzarii si inchirierii apartamentelor cu destinatia de locuinte sociale, de necesitate, locuinte pentru tineri casatoriti sau alte categorii de persoane stabilite pe parcurs. Masura este de stanga si aduce un nou jucator extrem de puternic pe piata imobiliara din Bucuresti. Gabriela Firea a anuntat ca in primavara ar putea fi demarata construirea a sase cartiere de locuinte, in cele sase sectoare.

Bani pentru spitale

Tot in luna septembrie, la propunerea Gabrielei Firea, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat suma de 130 milioane lei pentru dotarea celor 19 spitale aflate in subordinea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale din Bucuresti. Din aceasta suma, 15 milioane vor fi decontati pana la finalul anului, iar restul, anul viitor. Alocarea s-a facut in baza unei liste de cumparaturi facute de fiecare spital in parte cu niste estimari de costuri facute de spitale. Desi spitalele bucurestene au nevoie de bani, modul cum s-au alocat banii a starnit numeroase controverse, mai ales in conditiile in care in aceste liste erau mai multe greseli privind estimarea preturilor, unele echipamente fiind de cateva ori mai scumpe decat pretul pietei. Primarul a declarat ca este vorba de mai multe erori materialle si oricum pretul final va fi stabilit prin licitatie. In plus, este putin probabil ca spitalele sa poata cheltui pana la finalul anului cele 15 milioane deoarece trebuie sa faca proceduri de achizitie publica, iar acest lucru dureaza.

Infiintarea Administratiei Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic

Tot in luna septembrie, la propunerea Gabrielei Firea, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat infiintarea de principiu a Administratiei Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, institutie care se va ocupa de consolidarea cladirilor cu risc seismic din Capitala. Capitala avea nevoie de o astfel de institutie, care sa se ocupe numai de consolidari, in conditiile in care programul de consolidare s-a desfasurat pana acum foarte lent. Pentru a functiona insa, este nevoie si de modificari importante a legislatiei in domeniu, deoarece acum Primaria nu poate consolida o cladire fara acordul tuturor proprietarilor.

Insolventa RADET

La finalul lunii septembrie, dupa ce apa calda a fost oprita de cateva ori in Capitala, conturile RADET erau poprite de ELCEN si existau tot timpul amenintari ca bucurestiul va ramane fara caldura, consilierii generali au mandatat consiliul de administratie al RADET sa demareze procedura de intrare in insolventa a RADET.

"In momentul declararii insolventei se suspenda orice fel de obligatie, nu mai curg penalitati, contractele este obligatoriu sa mearga mai departe, ELCEN nu va putea sista furnizarea de energie termica. Se ridica si poprirea pe cont. Administratorul judiciar va solicita o expertiva cu privire la legalitatea si temeinicia datoriei catre ELCEN. Nu pot sa va spun mai multe, dar nu cred ca aceasta valoare va ramane. RADET poate ramane in insolventa si 2 ani, timp in care poate deveni si societate comerciala, poate deveni profitabila. Va exista un plan de masuri pentru reorganizarea judiciara. Insolventa era o obligatie legala, altfel ar fi atras raspunderea penala a adminsitratorilor. Era singura solutie din moment ce nu se mai puteau face plati", a explicat Sorin Chirita, presedintele CA provizoriu al RADET la vremea respectiva.

Pe termen lung, trebuie facute investitii masive in modernizarea retelei, un lucru greu de facut in conditiile in care RADET are datorii foarte mari de platit catre ELCEN (circa 3,5 miliarde lei potrivit unor estimari), si exista mai multe voci care spun ca regia nu va putea accesa fonduri europene daca se afla in insolventa.Gabriela Firea a negat acest lucru.

Imediat dupa declararea insolventei, Romgaz a anuntat ca sisteaza livrarea de gaze catre Elcen. Anuntul a starnit panica deoarece sistarea livrarii de gaze insemna oprirea imediata a furnizarii apei calde in Bucuresti.

Situatia s-a rezolvat dupa ce s-a semnat o conventie intre RADET, ELCEN si Romgaz, privind justificarea avansurilor de plata agreata de Primaria Municipiului Bucuresti pentru repartizarea a 417 milioane de lei, pentru achitarea gazelor pentru intreaga perioada de iarna.

Traficul

Dupa 5 luni de mandat, Gabriela Firea a mers la centrul de management al traficului si a declarat ca o buna parte din sistem nu functioneaza in conditiile in care este treaba primarului general sa aiba grija ca aceste probleme sunt rezolvate.

Mai exact in cele 176 de intersectii introduse in sistemul inteligent de management al traficului, functioneaza doar 120, au anuntat atunci reprezentantii Primariei Capitalei. HotNews.ro si alte institutii de presa scriu de peste un an despre proasta functionare a acestui sistem, fara ca situatia sa se imbunatateasca. Primarul general, Gabriela Firea, a declarat ca nu poate da un termen pentru remedierea situatiei care ii scoate din minti pe soferii prinsi in traficul infernal din Bucuresti.

Situatia nu s-a imbunatatit din luna mai a acestui an, cand din cele 171 de intersectii introduse in sistem la vremea respectiva, functionau doar 124, potrivit datelor furnizate de Primaria Capitalei la vremea respectiva, la solicitarea HotNews.ro. Reamintim ca din vara lui 2015, timp de mai bine de jumatate de an, sistemul nu a functionat deloc, dupa aceasta perioada fiind repus in functiune treptat.

Alte proiecte

- Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a demarat program pilot prin care curtile scolilor si liceelor din Capitala sa fie disponibile, dupa incheierea cursurilor, celor care doresc sa se recreeze si sa practice diverse sporturi.

- Prescolarii si elevii din Bucuresti vor fi transportati gratuit la manifestarile culturale organizate de institutiile publice de cultura de interes local din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Transportul urmeaza sa se faca in grupuri organizate de catre operatori de transport autorizati.

- Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat infiintarea Teatrului Dramaturgilor Romani care va pune in scena texte apartinand dramaturgilor contemporani - fie ca e vorba de autori consacrati sau de tineri aflati la primele piese.

- Primaria Capitalei da jurnalistilor accesul gratuit la spectacolele institutiilor de cultura aflate in subordinea municipalitati (teatre, circ etc) precum si utilizarea gratuita a parcarilor publice.

- Studentii din Capitala vor primi burse de 500 lei pe luna daca vor locui, in gazda, la un cetatean senior, pe care il vor ajuta la cumparaturi si o data pe saptamana il vor insoti la diverse activitati.

- Primaria Capitalei este in discutii finale cu proprietarii terenului aferent Parcului Emil Garleanu, retrocedat in 2009, pentru salvarea parcului.

- Primaria Capitalei va infiinta un incubator de afaceri "Bucuresti Start-up" prin care va sprijini intreprinderile mici si mijlocii nou infiintate, potrivit unui proiect adoptat joi de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Primarul general Gabriela Firea a declarat ca va aloca pentru acest proiect circa 5 milioane de euro, urmand sa fie sprijinite circa 200 IMM-uri, ce vor fi alese de o comisie infiintata la nivelul Primariei Capitalei.

- Gabriela Firea a declarat ca Bucurestiul va avea doua noi sali polivalente, una la Romexpo si una langa Arena Nationala. Aceasta a anuntat de curand ca va face o sala polivalenta in incinta pavilionului central de la Romexpo. Contactata de HotNews.ro, Firea a declarat ca nu a renuntat la ideea de a face si sala de langa Arena Nationala, proiect inceput de fostul primar Sorin Oprescu si aflat in prezent in procedura de licitatie pentru alegerea constructorului. Sala polivalenta de la Romexpo va costa circa 30 de milioane de euro si va fi amenajata in circa 1 an si jumatate, iar cea de la Lia Manoliu, circa 80 milioane de euro si va fi gata in circa 36 de luni, insa exista contestatii la licitatie. Cea de la Romexpo va avea 15.000 de locuri, iar cea de langa Arena Nationala - 12.000 de locuri.