Consilierii generali au mandatat consiliul de administratie al RADET sa demareze procedura de intrare in insolventa. RADET este distribuitorul de apa calda si caldura din Bucuresti. Amendamentul a fost facut de viceprimarul Capitalei, Aurelian Badulescu, la o hotarare privind mandatarea CA RADET sa ia mai multe masuri pentru buna functionare a regiei, aceasta fiind prezentata ca o solutie pentru ca RADET sa scape de o parte din datorii si sa se redreseze.

Calorifer cu repartitorFoto: Agerpres

In plus, Badulescu a declarat ca in cazul intrarii in insolventa, judecatorul sindic va stabili si datoriile pe care RADET le are in acest moment catre ELCEN, in acest moment o necunoscuta.

Proiectul a fost votat in unanimitate, de toti cei 29 de consilieri generali prezenti. Astfel, au votat "pentru" 24 de consilieri PSD, 1 consilier PMP si 4 consilieri ALDE. Consilierii PNL, PMP si USB nu au fost prezenti in sala.

RADET ar avea catre ELCEN datorii de 3,9 miliarde lei, iar de mai bine de un an are conturile poprite incepand de la 50% pana la 100%.

"Este singura solutie prin care putem salva RADET-ul. Daca nu se cere intrarea in insolventa vom sfoca aceasta regie. Una dintre masurile de redresare dupa declararea insolventei este de stergere a unor datorii. Cred ca se poate ca o parte din datoriile istorice sa fie sterse si sa poata furniza caldura la iarna pentru cetatenii bucurestiului. Nu stiu de ce aceasta masura nu a fost luata mei devreme", Culea Marian.

Gabriela Firea, primarul general, a declarat ca doar asa bucurestenii vor putea avea apa calda si caldura in aceasta iarna.

"Traim un moment istoric . Vreau sa le multumesc consilierilor care au inteles importanta acestei zile si nu au parasit sala asa cum au facut-o reprezentantii PNL, USB si parte din PMP. Bucurestenii nu vor fi afectati. Ii asigur pe toti bucurestenii ca vor avea la timp si in conditii deosebite de confort apa calda si caldura in timpul sezonului rece. Abia acum putem sa dam aceasta garantie fiindca asa cum stiti, din 3 in 3 zile primeam notificari din partea ELCEN ca se opreste agentul termic pentru ca la randul lor au notificari din partea Romgaz, Distrigaz etc. Cred ca si Ministrerul Energiei trebuie sa evalueze cu mai multa atentie si responsabilitate activitatea ELCEN si sa ia masurile economice si judiciare care se impun. Daca va ramane doar RADET societatea care se modernizeaza, se insanatoseste, nu stiu daca pana la urma va fi un rezultat asa cum ne dorim cu totii", a declarat Gabriela Firea.

Sorin Chirita, presedintele CA provizoriu al RADET: "Ceea ce am asistat azi a fost o hotarare a Consiliului General prin care ne mandateaza pentru initierea procedurii de insolventa a regiei. Practic ne punem sub protectia tribunalului. Noi doar am prezentat CGMB situatia grava in care ne aflam, in care avem 3,9 miliarde lei datorie catre ELCEN. Nu avem posibilitatea fizica sa o platim. Am prezentat situatia consiliului general si consiliul general a luat aceasta decizie. In sedinta de CA de maine vom lua act de hotararea Consiliului General si vom inainta cerere catre Tribunalul Bucuresti. Bucurestenii nu raman fara apa calda si caldura. Este doar o forma de protectie sub autoritatea tribunalului. Judecatorul sindic este cel care va veghea la buna administrare a acestei regii. Insolventa ingheata penalitatile si va asigura continuitatea serviciului si pentru aceasta iarna si pentru iernile viitoare. Este vorba de o reorganizare, nu faliment. Avem milioane de oameni care sunt racordati. Nu putem sa stam cu mainile in san sa ne uitam cu nu putem acorda caldura".

Dupa declararea insolventei, administratorul judiciar va prelua conducerea acestei regii. Sorin Chirita spune ca ELCEN nu va putea sista furnizarea caldurii dupa intrarea in insolventa.

"In momentul declararii insolventei se suspenda orice fel de obligatie, nu mai curg penalitati, contractele este obligatoriu sa mearga mai departe, ELCEN nu va putea sista furnizarea de energie termica. Se ridica si poprirea pe cont. Administratorul judiciar va solicita o expertiva cu privire la legalitatea si temeinicia datoriei catre ELCEN. Nu pot sa va spun mai multe, dar nu cred ca aceasta valoare va ramane. RADET poate ramane in insolventa si 2 ani, timp in care poate deveni si societate comerciala, poate deveni profitabila. Va exista un plan de masuri pentru reorganizarea judiciara. Administratorul judiciar va propune acest plan. Nu vor mai exista procese pe rol, se suspenda toate procesele. Insolventa era o obligatie legala, altfel ar fi atras raspunderea penala a adminsitratorilor. Era singura solutie din moment ce nu se mai puteau face plati", a explicat Sorin Chirita, presedintele CA provizoriu al RADET.

Intrebat daca nu trebuia ceruta insolventa mai devreme, ca sa nu se ajunga de la o datorie de baza de 800 milioane lei la 3,9 miliarde, acesta spune ca era o obligatie legala. "Orice Consiliu de administratie avea obligatia legala sa declare insolventa, in 30 de zile era obligat. In 6 luni de la data in care se constata insolventa de facto, este infractiune", a declarat Sorin Chirita.

Si Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, spune ca insolventa trebuia declarata de mult. Aceasta da asigurari angajatilor RADET ca estte vorba de o modalitate de a salva regia, sa nu se gandeasca la faliment sau ca vor intra in somaj.

"Trebuia declarata insolventa cu mult timp inainte. Noi nu facem acum decat sa aplicam legea. Vreau sa-i asigur pe toti angajatii RADET ca nu se pune problema disponibilizarilor, nu trebuie sa se gandeasca la somaj. Este vorba despre o modalitate de a salva aceasta entitate economica, de a livra si apa calda si caldura si de a restructura aceasta regie care ani de zile a fost condusa de manageri PNL care au dus-o aproape in pragul falimentului. Insolventa nu inseamna inchidere, faliment, haos economic, ci dimpotria, este o relansare a activitatii RADET", a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.