FOTOGALERIE Gabriela Firea vrea sa toaleteze arborii in plina vara, desi acest lucru este nerecomandat, in opinia specialistilor / Intr-un oras in atentia UE pentru poluarea masiva, toaletarea in timpul verii omoara copacii -  Dan Trifu

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 29 iunie 2016, 13:44 Actualitate | Administratie Locala


Toaletare
Foto: Hotnews
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a anuntat in ultimele zile de mai multe ori ca solicita toaletarea de urgenta a copacilor din parcurile bucurestene si de pe marile bulevarde. Reactia vine dupa ce saptamana trecuta, in parcul Cismigiu, o creanga s-a desprins dintr-un copac si a ranit sase persoane. Specialistii avertizeaza insa ca toaletarea arborilor nu se face in timpul verii, deoarece poate duce la moartea acestora. Mai mult, specialistii spun ca toaletarea excesiva duce la uscarea radacinii si creste riscul ca acestia sa se prabuseasca.

"In sezonul cald, taierile pe care profesionistii le recomanda a fi aplicate arborilor sunt doar cele care au ca scop indepartarea ramurilor uscate. In plus, taierile severe si haotice, care afecteaza structura de baza a arborelui si care sunt numite in Romania taieri de 'toaletare' nu exista in limbajul si literatura de specialitate. Profesionistii realizeaza pe parcursul anului doar  taieri de formare, taieri de intretinere sau taieri de regenerare. Gestionarea necorespunzatoare a vegetatiei din Bucuresti sta si la baza accidentului petrecut in urma cu o saptamana in Cismigiu. Mai mult, in cazul in care nu sunt luate masuri de schimbare a acestei abordari neprofesioniste, pe viitor am putea asista la o inmultire si la o agravare a problemelor de acest fel.Taierile realizate in sezonul cald, care reduc semnificativ coroana arborelui in momentul in care acesta este in plina vegetatie, micsoreaza drastic capacitatea de hranire a plantei. Fara hrana necesara furnizata de coroana, parti din radacina mor, lasand astfel arborele fara capacitatea optima de ancorare si de absorbtie a substantelor nutritive din sol. In general, pierderile de la nivelul radacinii sunt echivalente cu volumul din coroana care a fost indepartat din coroana. Prin disparitia sistemului de sustinere, constituit de radacina, arborele devine in sine un pericol, oricand existand posibilitatea ca acesta sa fie doborat de vant, spre exemplu", explica dr. peisagist Diana Culescu, presedintele Asociatiei Peisagistilor din Romania - AsoP

Aceasta spune ca daca arborii sunt toaletati si ramane doar trunchiul, acestia sunt condamnati la moarte.

"Relatia de interdependenta dintre volumul coroanei si volumul radacinii este mult mai vizibila in sens invers. Astfel, in momentul in care radacina este redusa (de exemplu ca urmare a realizarii unor sapaturi pentru inserarea de cabluri sau conducte aferente retelelor edilitare) arborele declanseaza un mecanism caracteristic de adaptare. La scurt timp dupa micsorarea volumului radacinii in partea superioara a coroanei incep sa apara ramuri uscate. Arborele elimina in acest fel portiunile pe care nu le mai poate intretine cu mijloacele si resursele aflate la dispozitie. Sectiunile eliminate sunt si cele mai departate de radacina, formand de regula varful coroanei si fiind astfel foarte usor de observat. Este de retinut in acest sens faptul ca, in general, arborii au un diametru al radacinii cu minim 3 metri mai mare decat cel al coroanei. Cum de regula  interventiile de "toaletare" reduc coroana arborilor pana la axul de crestere este de la sine inteles ca radacinile sunt condamnate. Dupa cativa ani arborii astfel "toaletati" mor, insa procesul nefiind instantaneu este greu de perceput", explica Diana Culescu.O alta problema majora cauzata de taierile de "toaletare" o reprezinta ranile extrem de mari cauzate arborilor. Deoarece marea majoritate a interventiilor de "toaletare" au ca obiect indepartarea ramurilor principale, cu diametre mult mai mari de 5-10 cm, acestea genereaza porti uriase de intrare pentru boli si daunatori, spune Presedintele Asociatiei Peisagistilor din Romania.

"Acestia contribuie continuu la deteriorarea arborelui, iar sezonul cald ajuta la inmultirea lor semnificativa. Mecanismul de reactie la ranire al arborelui este anulat de calitatea proasta a taierilor, taieri ce nu tin cont de pozitionarea tesuturilor care au rolul de a cicatriza ranile. In plus, in cazul acestori rani care au diametre de peste 10 cm, capacitatea de reactie a arborelui este mult mai lenta, acesta neputand cicatriza zona in timp util. Lemnul expus astfel incepe sa se descompuna antrenand la randul sau toata partea interioara a arborelui care constituie suportul coroanei. Acest proces duce la afectarea puternica a integritatii arborelui si poate avea consecinte foarte grave pentru utilizatorii spatiului urban", a mai explicat Diana Culescu.
Imagine din 2008 in care pot fi observati mai multi arbori toaletati aflati pe Bulevardul Eroilor Sanitari, la intersectia cu Bulevardul Eroilor (sursa foto: Google Maps)Imagine din 2014 cu Bulevardul Eroilor Sanitari, la intersectia cu Bulevardul Eroilor, unde se poate observa deja disparitia arborelui din partea stanga si reducerea primului arbore din dreapta la un ciot cu o inaltime de aproximativ 2 metri (sursa foto: Google Maps)
Arbore din Parcul IOR din Bucuresti care prezinta o rana necicatrizata pe suprafata careia s-a instalat o ciuperca si unde lemnul a inceput sa se descompuna (sursa foto: Diana Culescu)


Si Dan Trifu, vicepresedintele Asociatiei Ecociovica, spune ca toaletarea arborilor nu se face in timpul verii.

Studiile de specialitate si regulamentul de toaletari si defrisari, dupa care emit avize de Directia de Mediu din PMB, precum si Codul Silvic cu Normele de aplicare, spun foarte clar ca in perioada de vegetatie se interzic taierile si toaletarile. Se permit interventii de urgenta numai la arbori afectati de mediul climatic, inclinati periculos sau care prezinta uscaturi. Nu exista alta notiune de taiere sau toaletare preventiva in sensul ,,aoleu, vine furtuna si trebuie sa toaletez sau sa tai arborii" In toata lumea arborii vor cadea la vijelii sau furtuni, indiferent ca sunt toaletati sau, indiferent ca e mai inalt sau scund. Numarul  arborilor ce cad in zonele urbane, inclusiv in Bucuresti, este nesemnificativ. Au fost foarte putine decese sau raniri din cauza caderii unor arbori. In aceeasi logica ar trebui sa scoatem autoturismele de pe strazi pentru ca numarul de decese si raniri cauzate de accidentele provocate, este ingrozitor de mare comparativ cu cele provocate de arbori", explica Dan Trifu.


In plus, vicepresedintele Ecocivica spune ca toaletarile se pot face doar cu avizul directiei de Mediu din Primaria Capitalei, iar taierea fara aviz reprezinta infractiune.

"Doamna Primar General nu poate taia sau toaleta dupa bunul plac. Trebuie ca specialistii din Directia de Mediu sa se pronunte daca avizeaza sau nu  interventiile, dar numai cu respectarea legilor si Regulamentelor.
Foarte important de stiut este faptul ca zonele verzi, prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, si care sunt plantate, parcuri, fasii de protectie, constituie vegetatie din afara fondului forestier care se supune reglementarilor Codului Silvic, Legea 46/2008, iar taierea fara aviz de la Garda Forestiera este infractiune", a mai spus Dan Trifu.


Acesta spune ca toaletarile excesive, la scara intregului oras, vor distruge arborii si in timp vor afecta sanatatea populatiei. "In perioada de vara noxele sunt absorbite de arbori si transformate in oxigenul vital oamenilor, acesti arbori primenesc atmosfera, aerul, atat cat pot si ei ,,prelucra" procesul chimic. Vara este imperios necesar sa umbrim zonele urbane, care sunt puternic poluate, iar reducerea coroanelor sau taierea arborilor duc la cresterea temperaturii in oras si diminueaza procesul chimic despre care vorbeam, calitatea aerului scazand si afectand grav sanatatea populatiei. Acestea sunt si motivele pentru care UE monitorizeaza calitatea aerului si dupa cum stim Bucurestiul este in infringement pe calitatea aerului si nu am auzit-o pe doamna primar, in campanie sau dupa, cum iesim din treaba asta. Doamna Firea ar trebui, in procedura de urgenta, sa treaca la marirea suprafetelor de spatii verzi, la exproprierea terenurilor retrocedate pe spatii verzi, limitarea traficului, proioritate pentru transportul in comun, promovarea transportului alternativ si poate reusim sa imbunatatim calitatea aerului pentru a iesi din infringement", a mai spus Dan Trifu.


Diana Culescu, Presedintele Asociatiei Peisagistilor din Romania, spune ca toaletarile trebuie facute numai cu implicarea specialistilor in domeniu. "Campaniile sustinute de ￯toaletare￯ desfasurate in ultimii ani au redus si continua sa reduca numarul arborilor din Bucuresti si pun in pericol populatia acestui oras. Din pacate, fara o implicare a specialistilor din domeniu in procesul de ingrijire a arborilor din mediul urban, accidentele de felul celui petrecut de curand in Cismigiu se vor inmulti alarmant in perioada imediat urmatoare. Noua campanie de ￯toaletare￯ anuntata de reprezentantii Primariei Muncipiului Bucuresti nu numai ca nu va rezolva situatia ci va contribui la inrautatirea acesteia. Este de subliniat faptul ca  in alte tari nu exista conceptul de "toaletare", iar pana in urma cu 7-8 ani acesta nu exita nici la noi in tara. El a fost generat de introducerea unor reglementari locale realizate fara aportul unor specialisti care sa cunoasca in mod real modul in care functioneaza arborii si mai ales arborii din mediul urban. Astfel, asistam astazi la masacrarea patrimoniului vegetal urban cauzata de neprofesionalism si ignoranta", spune aceasta.


Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a anuntat in ultimele zile de mai multe ori ca solicita toaletarea de urgenta a copacilor din parcurile bucurestene si de pe marile bulevarde. Reactia vine dupa ce saptamana trecuta, in parcul Cismigiu, o creanga s-a desprins dintr-un copac si a ranit sase persoane.

"Ca primar general al Capitalei voi solicita Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement toaletarea de urgenta a copacilor din parcurile bucurestene aflate in administrarea Municipalitatii.De asemenea, voi lua legatura cu toti primarii de sector pentru demararea unei actiuni la nivelul intregului oras, astfel incat toate spatiile verzi sa fie curatate pentru ca astfel de evenimente neplacute sa fie evitate. Nu voi admite sub nicio forma ca viata oamenilor sa fie pusa in pericol. Parcurile Capitalei trebuie sa ofere bucurestenilor momente de liniste, relaxare si bucurie, nu de panica si teama", a scris Gabriela Firea pe pagina de Facebook.

Informatie de context


In ultimii ani, sute de arbori de pe domeniul public au fost macelariti de primarii sub pretextul evitarii accidentelor. Din acestia a ramas doar trunchiul si cateva crengi, iar  in timp s-au uscat. Societatea civila, peisagistii si cetatenii au atras de multe ori atentia asupra acestui fenomen, insa fara succes.

HotNews.ro a prezentat de-a lungul timpului mai multe cazuri de acest gen.Zeci de arbori din Cimitirul Evreiesc de la Eroii Revolutiei - vizavi de cimitirul Bellu - au fost toaletati, la inceputul lui 2016,  din coroana  lor ramanad doar trunchiul si cateva bete.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12997 vizualizari

 • +43 (43 voturi)    
  OMG!! (Miercuri, 29 iunie 2016, 13:59)

  Gaetano73 [utilizator]

  Asta e cretinã rãu!!
  • +29 (29 voturi)    
   Hotnews nu mai ziceti "toaletare" ci "masacrare" ! (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:13)

   liviul2006 [utilizator] i-a raspuns lui Gaetano73

   Ce fac Doreii de la ADP in nici un caz nu se numeste toaletare ci masacrare. Toaletarea ar trebui facuta de fata cu un inginer silvic, nu cu toti Doreii care le place sa dea cu drujba !!!

   Ar fi bine sa faceti un articol unde putem suna in caz ca vedem astfel de Dorei in actiune, sa stim unde putem suna si pentru ce ii putem acuza ! Eu am trait un astfel de moment pe Bdul Unirii, in dreptul apartamentului meu, in primara, un tei a fost brutal taiat, indepardandu-se complet una din cele 2 ramuri principale !
   • +12 (12 voturi)    
    Pont pt jurnalisti de investigatii !! (Miercuri, 29 iunie 2016, 15:55)

    TheBlizzard [utilizator] i-a raspuns lui liviul2006

    Exista o companie care are in vedere semnarea unui contract de 14 mil EUR (!!) pt dezinsectie (!!) cu....... primaria capitalei! Sa ne intelegem: dezinsectia Bucurestiului, nu a UE. Firma nu are forta financiara sa duca un astfel de contract si cauta finantare pe la banci.
   • +8 (8 voturi)    
    corect (Miercuri, 29 iunie 2016, 16:30)

    jescu [utilizator] i-a raspuns lui liviul2006

    Cred ca e suficient sa taie crengile uscate din parcuri, ca sunt o gramada care cad peste oameni. Nu e nevoie sa taie crengile sanatoase in parcuri.
  • +18 (18 voturi)    
   gresit (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:14)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Gaetano73

   stie f bine ce face.sunt mii de firme care asteapta banutul inapoi.iar fierea trebuie sa-i onoreze.
   mai sunt fratii de afaceri ai lui pandele care sunt satui de tunulete de 1 mil de euroi.
   nu firea conduce,oamnei buni.
  • +14 (14 voturi)    
   sunteti carcotasi cu totii (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:20)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui Gaetano73

   asa se fac banii pentru campania electorala, din contracte ale caror costuri nu se pot estima clar costurile, din contracte in care apar plati pentru 30 de angajati dar lucreaza doar 4-5 ..., mai pe scurt din contracte pentru taiat frunza la caini.
   Si asta e nimic. Fata s-a apucat sa schimbe tevi pe vreo 2 bulevarde. Rezolva 2 dintr-o lovitura, bucuresteni nemultumiti ca nu au apa calda si bani la partid ca e o urgenta si nu se mai incurca cu licitatii ca sa piarda ea vremea.
  • +15 (15 voturi)    
   Praf & pulbere (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:51)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui Gaetano73

   De aceea a fost votata de cei care au votat si de aceea cei care n-au votat, prin absenta lor, au vrut s-o faca primar: ca sa faca praf. Cit mai mult praf.
   Acum, femeia face ce asteapta oamenii de la ea.
  • +7 (7 voturi)    
   Instrucțiuni de aplicare! (Miercuri, 29 iunie 2016, 15:14)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Gaetano73

   Când vorbește Firea trebuie să-i cerem instrucțiuni de aplicare.Face ca la Parlament când dau legi care,fără instrucțiuni de aplicare zac cu anii neaplicate.Toaletare poate să însemne și că face pipi la dosul copacului. Sigur găsește o explicație trăsnită la gafa făcută.
  • 0 (0 voturi)    
   toaletarea pomilor (Miercuri, 20 iulie 2016, 19:48)

   AntonetaIvanovici1 [anonim] i-a raspuns lui Gaetano73

   Iată ADEVĂRUL CURAT:
   ! Pe data de 09.07 au fost emise urmatoarele precizari:
   "Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, nu a "ordonat" nici in scris, nici verbal taierea vreunui copac din Bucuresti. Actiunea de depistare si inlaturare a copacilor batrani sau bolnavi in procente cuprinse intre 80-100% este realizata de catre Administratiile Domeniului Public din cele 6 sectoare ale Capitalei, precum si de administratorii spatiilor verzi din Bucuresti de stat sau privati.
   Directia Generala de Mediu din PMB a avizat, din punct de vedere tehnic, aceasta actiune, in urma numeroaselor sesizari si plangeri venite din partea asociatiilor de locatari sau proprietari ori a cetatenilor, deoarece acesti arbori au devenit un pericol pentru populatie : numai in ultima perioada, 7 copii au ajuns la spital pentru ca au fost loviti de crengile desprinse din copaci iar un arbore a cazut, in timpul unei vijelii, peste o masina.
   Toate ONG-urile de mediu sunt invitate la sediul PMB pentru a studia avizele de mediu si a li se raspunde oricaror intrebari legate de acest subiect.
   Precizam ca in luna septembrie vor fi plantati alti arbori in locul celor care acum s-au taiat, pentru ca devenisera un pericol pentru oameni. Cei care au acuzat ca se taie copaci tineri si sanatosi sunt invitati la Primaria Generala pentru a vedea documentele care atesta ca lucrurile nu stau asa. In special in zona Kiseleff, sunt arbori care nu s-au acomodat la clima si poluarea zonei, din aceasta cauza acestia s-au degradat, devenind un pericol pentru cetateni.
   Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a castigat alegerile cu un Program de Guvernare Locala care garanteaza extinderea spatiilor verzi din Bucuresti si acest deziderat se va indeplini, cu certitudine, in paralel cu garantarea securitatii si sanatatii bucurestenilor.
   Gabriela Firea a participat ca voluntar la numeroase actiuni de impadurire si/sau extindere de spatii verzi organizate de ONG-uri de mediu si o va face in continuare".
 • +25 (25 voturi)    
  Vai de orasul asta ! (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:01)

  Idealistu [utilizator]

  Condus de niste idioti, pusi numai pe capatuire
 • +19 (19 voturi)    
  rea rea fiara... (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:01)

  timp tamp [utilizator]

  nici copacii nu vor scapa de mania pandeloaicei cu coasa intr-o mana si toporul in cealalta
 • +24 (24 voturi)    
  a inceput... (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:03)

  liviu_ [utilizator]

  a inceput "jobul" celei care o sa fie, probabil, cel mai prost primar pe care o sa-l aiba bucurestiul vreodata...
 • +25 (25 voturi)    
  problema nu e ca... (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:05)

  eek [utilizator]

  ...o taranca a ajuns la conducerea capitalei si ca acum o sa distruga capitala in toate felurile posibile... asta stiam ca urmeaza de la (aproape) oricare alt primar....
  Problema e ca toata tara tre sa-i auda asteia ineptiile INCA 4 ANI de acum incolo... cand va deschide asta gura, 20 milioane de romani o vor auzi ca vor sau nu... aici e drama! I-ati dat asteia gura!!!
  • +11 (11 voturi)    
   seamana din ce in ce mai mult.. (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:30)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui eek

   ..cu Leana!
 • +18 (18 voturi)    
  yes, she can ! (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:06)

  nash pandelica [utilizator]

  nu se incurca ditamai partidul, cel mai mare din tzara, in chestii d'astea. astea's amanunte...
 • +5 (11 voturi)    
  Taiem, nu plantam (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:11)

  Victtor [utilizator]

  Romania este plina de idioti care stiu sa taie dar nu au habar sa ingrijeasca arborii.
  Cine se lasa condus de femei nu va avea o soarta buna, mai ales daca ele sunt dintr-un soi rau.
 • +9 (9 voturi)    
  Ramane teren de construit pentru Pandele. (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:12)

  Johanis [utilizator]

  usor, usor, copacii mor si se rezolva problema sotului. Asa se intreaba el acum, de ce sa mai construiesc in voluntari daca nevasta-mea e primar in bucuresti? N-as vinde mai scump?
 • +8 (10 voturi)    
  profa de romana (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:14)

  MirceaIo [utilizator]

  cu multi copii si multi barbati se crede atotstiutoare. Ceva mai: rau, periculos, hot, increzut, mincinos, ca aceasta "doamna" nu cred ca se mai gaseste pe aici pe la noi pe la romanica! ne-au incalecat de tot, capuse si atarnatori Firea - Pandele. reprezentanti mafiei din Romania!
 • +6 (6 voturi)    
  sa isi taie ea o mina prima data (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:16)

  linarel [utilizator]

  ca sa vada cum e.

  de la o purtatoare de cuvinte care n-are neuroni ce pretentii sa ai
 • +8 (8 voturi)    
  prostia intruchipata (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:20)

  someguy [utilizator]

  Daca nici la chestii basic nu te duce capul, macar asculta de oamenii priceputi in acel domeniu care iti zic ca nu e ok sa toaletezi copacii in mijlocul verii. Dar ai cu cine?
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:22)

  [anonim]

 • +9 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:23)

  [anonim]

 • +9 (9 voturi)    
  neuronul (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:25)

  nahir [utilizator]

  stingher ataca.
  de fapt 1/2 neuron stafidit ataca, urmare unui puseu termic cauzat de indicele de disconfort instalat inca de pe vremea in care gurista a3 turuia ca o moara stricata la nestirile felixiene, indiferent ca avea sau nu avea teleprompterul in fata.
  multumim inca o data nesimtirii absenteistilor, cei fara de a caror absenta aceasta bipeda nascatoare de pandelasi mititei, n-ar fi ajuns primarizda capitalei.
 • +9 (9 voturi)    
  arborii nu .. (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:29)

  akillies [utilizator]

  ..se toaleteaza primavara?
  Vara, toamna, iarna nu se atinge nimeni de ei...

  Primavara devreme,inainte sa inmugureasca..

  Apoi, ce vad eu in aceste poze seamana cu un film horror: cine e ciumpalacul care a inteles ca toaletare de copac inseamna sa tai toate frunzele si toate crengile din acel copac?!?!?

  Aloo..se aude?!? Primarii si consilii de primarii: gasiti-i pe incompetentii aia si dati-i afara! si mai si amendati-i: eu nu vreau ca banii mei sa ajungal aaasemnea incompetenti!!
 • +8 (8 voturi)    
  Ce stie tuta asta ? (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:35)

  Plagarus [utilizator]

  Doar palavre tv si in rest este complet inadecvata pt. ac. functie !
 • +8 (8 voturi)    
  primarita cu 15% votanti (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:47)

  cladob [utilizator]

  se pare ca bucurestenii nu mai au nici un interes sa fie cineva cum trebuie la conducerea orasului lor
 • +8 (8 voturi)    
  Firea, nefirea, nu asta e problema (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:53)

  Cuca [utilizator]

  ci idiotenia cu asa-numita "toaletare", adica masacrare a arborilor. Locuiesc langa parcul Kiseleff (si Herastrau) din Bucuresti, si vaz zilnic o multime de astfel de pomi ajunsi stalpi. Cand vad armatele de Dorei inarmati du Drujbe care ataca pomii din parc nu ma pot opri sa nu ma gandesc "Oare cui ii foloseste distrugerea parciurilor ? Cine profita ?" Am si eu poze cu distrugerile din Herastrau - iti vine sa ii impusti pe toti idiotii acestia.

  In plus - nu am vazut NICI MACAR UN SINGUR POM PLANTAT nicaieri - distrusi, taiati, da, dar plantati, nici o data.

  Cititi in cartea lui Jared Diamond "Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed" despre diferenta dintre doua tari-surori, de fapt regiuni ale unei aceleiasi tari (Hispaniola), Haiti si Republica Dominicana. Acolo este vorba si despre defrisarile masive. Eu bine, Romania este Haiti !

  Aici puteti vedea o imagine din satelit a granitei dintre cele doua tari. Va las sa ghiciti care dintre parti (stanga sau dreapta) este Haiti:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Deforestation_in_Haiti#/media/File:Haiti_deforestation.jpg
  • +3 (3 voturi)    
   Bravo ! Linkul ce l-ai trimis bun de un articol ! (Miercuri, 29 iunie 2016, 16:27)

   liviul2006 [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

   Sunt curios daca gasim asemenea extreme si in tara...
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 iunie 2016, 14:57)

  [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  Lui Dorel i se spune sa (Miercuri, 29 iunie 2016, 15:15)

  Ord [utilizator]

  taie crengile si asta face dumnezeieste. Taie toate crengile in avantul lui de muncitor si lasa doar trunchiul. Hai ca si-a luat diploma de peisagist calificat, acum orasul "respira" si este mai luminat de soare.
 • +5 (5 voturi)    
  te pui cu mahalafirea (Miercuri, 29 iunie 2016, 15:45)

  DrInOrice [utilizator]

  Daca ea d'aia s-a dus la primarie, sa dea bani publici la mafie, pardon, la partid
 • +1 (1 vot)    
  consens total!!! (Miercuri, 29 iunie 2016, 18:14)

  MirceaIo [utilizator]

  nimeni nu a votat pt. Firea !?Ma intreba cum a ajuns aceasta "doamana" primarita!?
 • 0 (6 voturi)    
  Specialistii au dreptate, (Miercuri, 29 iunie 2016, 19:05)

  4Runner [utilizator]

  cu privire la coroana copacului si toaletarea lor, INSA...
  Informatia "In perioada de vara noxele sunt absorbite de arbori si transformate in oxigenul vital oamenilor" este falsa. Noxele inseamna monoxidul si dioxidul de azot, compusi chimici care nu sunt absorbiti de nici o planta de pe lumea asta. Ba mai mult, vegetatia poate muri din cauza noxelor.
  Plantele folosesc doar dioxidul de carbon. Carbonul pentru realizarea carbohidratilor, iar 2 molecule de O sunt eliminare in atmosfera. Atat si nimic mai mult. CO2 e un gaz care se ridica repede, asa ca vegetatia dintr-un oras nu ajuta mai deloc la reducerea poluarii cum pretind specialistii nostri. In tarile dezvoltate se cunoaste faptul ca vegetatia este strict cu caracter ornamental.
  Sa nu incurcam poluarea din orase cu poluarea planetara si gazele cu efect de sera, asta e o alta discutie si se poarta la nivel intertari.
  • -2 (2 voturi)    
   noxe (Miercuri, 29 iunie 2016, 21:08)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui 4Runner

   Nu, n-au doar rol ornamental, poate iarba si florile. Pentru ca noxe, intr-un sens mai larg, nu sunt numai sustantele chimice, ai uitat praful si zgomotul pe care copacii chiar le reduc.
   • +1 (1 vot)    
    Noxe inseamna (Joi, 30 iunie 2016, 10:15)

    4Runner [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

    NO si NO2, nu exista nici un sens mai larg aici.
    NO insa arata o durata foarte scurta de viata pt ca se converteste in NO2 in prezenta moleculor de oxigen din atmosfera.
    Praful si zgomotol nu intra la capitolul noxe ci poate doar la capitolul poluare. Copacii nu reduc praful, plantele nu se hranesc cu praf. Cred ca ar fi mult mai bine sa va documentati inainte sa spuneti tot felul de transnai.
    Acest subiect este si de mare actualitate din pricina scnadalului VW.
 • +1 (1 vot)    
  toaletare (Miercuri, 29 iunie 2016, 21:12)

  Ilidia [utilizator]

  Cuvantul "toaletare" folosit pentru arbori, o pretiozitate, este o prostie inventata de niste snobi. Are cumva legatura cu toaleta=WC sau cu toaletele femeilor!?
 • 0 (0 voturi)    
  atenție! (Joi, 30 iunie 2016, 8:39)

  barbu007 [utilizator]

  este una dintre cele mai profitabile hoții / afaceri, exersată cu succes (personal și de partid) de Negoiță al doilea de la sectorul 3! ăla a otrăvit castanii, ca să aducă arbori din import, cu o marjă de profit PP (personal / partid) de 300-500 %!! bani aruncați pe fereastră... direct în buzunarele cui trebuie
 • 0 (0 voturi)    
  de ce cad copacii? (Joi, 30 iunie 2016, 12:36)

  Bogdan31415 [anonim]

  https://www.facebook.com/bogdiaconu/posts/10208610682198196?pnref=story
 • -1 (1 vot)    
  iar sariti toti ca apucatii! (Joi, 30 iunie 2016, 14:22)

  cerceteaza [utilizator]

  Specialistii si cei care o critica pe Firea vor pune macar o lumanare pentru posibilele victime ale copacilor cazuti peste ei in timpul furtunilor?
  Nu s-a facut toaletarea atunci cand trebuia, acum trebuie facuta pentru apararea bucurestenilor si mai putin pentru respectarea regulilor de toaletare a copacilor.
  Clima s-a modificat. In Romania au aparut, cu toata impotrivirea "specialistilor" tornadele. Pana la lovitura tornadelor in Bucuresti nu mai e mult.
  Bine ca ne trezim vorbind fara rost, doar ca sa facem politica.
  Daca va cadea pe voi, astia care sariti impotriva toaletarii, un copac, cum vi s-ar parea politica?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by