"De joi, am inlocuitor la conducerea Guvernului, care are dreptul de a ma reprezenta in totalitate. Daca e ceva care apare intr-o ora, doua ore, domnul vicepremier Oprea are puteri depline", a anuntat astazi premierul Victor Ponta. Fost ministru al Internelor in 2009, in guvernul PSD+PC-PD-L, si apoi ministru al Apararii Nationale pana in mai 2012, in guvernele Boc si Ungureanu, vicepremierul Gabriel Oprea este membru fara portofoliu in guvernul Ponta si ii va lua locul premierului in perioada concediului. Iata cateva replici Ponta-Oprea de-a lungul timpului, dupa demisia lui Oprea din PSD: "Tradatorii si ofiterii acoperiti au plecat la UNPR" (Ponta in 2011) - "Nu am vorbit despre Victor Ponta, pentru ca i-am dus copilul la biserica, cu toate ca Victor Ponta nu are nici un Dumnezeu!" (Gabriel Oprea, iunie 2010)

Gabriel OpreaFoto: Agerpres

Premierul Victor Ponta a declarat astazi, 29 iulie, ca "de joi am inlocuitor la conducerea Guvernului, care are dreptul de a ma reprezenta in totalitate". "Daca e ceva care apare intr-o ora, doua ore, domnul vicepremier Oprea are puteri depline", a precizat premierul, intrebat daca se va intoarce din concediu in cazul in care presedintele va convoca in perioada urmatoare CSAT, scrie Agerpres.

Gabriel Oprea este viceprim-ministru, este nasul fiului lui Victor Ponta (sursa) si a fost unul dintre profesorii care in 2003 au evaluat teza de doctorat a premierului Victor Ponta.

Amintim ca Universitatea din Bucuresti si CANTDCU au concluzionat ca teza de doctorat este un plagiat; ulterior, Consiliul National de Etica, aflat in subordinea Ministerului Educatiei, a sustinut ca teza nu este plagiat. Premierul a obtinut titlul de doctor in drept cu calificativul "Foarte Bine" si distinctia "Summa Cum Laude", cea mai mare distinctie pe care o poate primi o teza de doctorat, iar printre profesorii care au propus acordarea acestei distinctii se afla si Gabriel Oprea. Detalii aici

"Cu domnul Victor Ponta - ma intrebati ce fac eu acolo la Guvern - il pazesc pe Victor Ponta! Evident ca glumesc. Il cunosc foarte bine, dar il respect foarte mult pe premier. Prin tot ce pot sa fac eu, vreau sa-i intaresc autoritatea premierului Victor Ponta", a declarat Oprea la Realitatea TV pe 10 mai, potrivit Romania Libera.

Membru PSD si presedinte al organizatiei judetene PSD Ilfov pana in 2009, Gabriel Oprea a fost ministru al Administratiei si Internelor in guvernul PSD+PC-PD-L. In ianuarie 2009 a demisionat din functia de ministru, ca urmare a scandalului iscat in PSD dupa numirea lui Virgil Ardelean la sefia serviciului secret al MAI si dupa ce PSD i-a retras sprijinul (sursa). Ulterior, Liviu Dragnea a fost propus de PSD si investit in functia de ministru al Internelor. Citeste aici Cum a demisionat in 2009 Gabriel Oprea din functia de Ministru de Interne dupa scandalul numirii lui Virgil Ardelean la sefia DGIPI

Din decembrie 2009 si pana in mai 2012, Gabriel Oprea a fost ministru al Apararii Nationale, in guvernele conduse de Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu. (sursa)

UNPR, partid aparut in 2010 dupa plecarea mai multor parlamentari din PSD, s-a remarcat printr-o campanie sustinuta de racolare a unor parlamentari, primari si consilieri locali si judeteni de la PSD si PNL (sursa). In 2011, presedintele Traian Basescu declara la Scoala de vara a UNPR ca "va consider parteneri loiali in aceasta guvernare si va asigur ca impreuna cu domnul ministru Oprea, cu domnul ministru Diaconescu, cu domnul ministru Sarbu, adesea ne consultam inainte sa apara deciziile. Sa nu credeti ca este posibil ca vreo decizie politica a Guvernului sa se ia fara consultarea conducerii partidului dumneavoastra". In replica, Oprea a declarat: "Vom lua minim 10% la alegeri si vom castiga alegerile impreuna cu actuala coalitie pentru Romania si pentru romani" (sursa).

Ce si-au spus Victor Ponta si Gabriel Oprea, de-a lungul timpului:

Gabriel Oprea, iunie 2010: "Nu am vorbit despre Victor Ponta, pentru ca i-am dus copilul la biserica, cu toate ca Victor Ponta nu are nici un Dumnezeu! Am plecat din PSD si mi-am dat demisia din functia de ministru al MAI fiindca nu am vrut sa aduc crima organizata in Guvern. Si stie bine acest lucru Victor Ponta!" (Sursa)

Victor Ponta, octombrie 2011: Nu se teme de "tradari in partid dupa alegerile parlamentare din 2012, pentru ca tradatorii si ofiterii acoperiti au plecat la UNPR" (sursa).

UNPR: "Ca orice tanar arivist, Victor Ponta si-ar fi dorit probabil sa fie contactat si recrutat de o institutie care sa-l imbrace cu prestigiul si demnitatea pe care nu si le poate dobandi singur. Chiar presedintele PSD a spus ca a mers la Centrul de Recrutare al Legiunii Straine de langa Paris, cu intentia de a se inrola in aceasta structura. Asa se explica de ce destinul l-a purtat pe Victor Ponta mult timp prin garile pariziene si prin fast-food-uri si nu l-a dus in interiorul unor institutii al caror prestigiu nu poate fi stirbit de atacurile stupide ale imaturului presedinte PSD".

UNPR, decembrie 2010: "Copilul razgaiat al politicii romanesti, Victor Ponta, vorbeste din nou despre lucruri care il depasesc si pe care, din vasta experienta de copilot la raliuri, nu are cum sa le inteleaga. Victor Ponta arata ca nu poate separa raliurile de politica si nici nu-si poate depasi pragul maxim de competenta, acela de pilot de mana a doua" (Sursa).

Victor Ponta, in iulie 2010, declara ca cei din PSD care au trecut la UNPR ar fi fost santajati cu dosare de coruptie de catre Traian Basescu.

Replica UNPR: "Infierbantat la gandul vacantei pe Coasta de Azur pe care si-a pregatit-o, tanarul Ponta vorbeste inca o data fara sa gandeasca in prealabil. Ii reamintim cu aceasta ocazie faptul ca nici pana acum conducerea PSD nu a negat si nu s-a disociat de tentativele repetate de a-i aduce pe exponentii crimei organizate in structurile statului. Prin urmare, Victor Ponta nu are dreptul moral de a vorbi despre oamenii care s-au opus acestor tentative si au avut curajul de a pune pe primul loc interesul national, si nu interesele de grup." (sursa)

Victor Ponta, 2011: "Cei care sunt ofiteri acoperiti, cei cu dosare penale carora le promite Oprea ca le rezolva, cei care vand voturi pentru bani s-au cam dus de la noi. Fiecare padure are uscaturi, noi ne-am cam curatat uscaturile. (...) Au fost in PSD si acum sunt la UNPR. (...) Eu atunci nu am avut acces la resurse, se stia, se vorbea, se banuia. Altfel cum explici ca, atunci cand era nevoie de un vot in plus, se apasa pe butoane, nu vi se pare ciudat ca oameni care s-au batut cu pumnul in piept ca se lupta cu Basescu au trecut peste noapte in tabara cealalta?".

UNPR: "Victor Ponta este rezultatul unei combinatii periculoase de ura, iresponsabilitate si ticalosie politica" (sursa)

Victor Ponta, septembrie 2011 pe blogul sau: "Nu am urmarit cu atentie povestile lui Basescu repetate in fata 'civililor' pe care Dl. General Oprea i-a convocat in garnizoana pt a-l aplauda pe Conducator; obsesiile sale le stim foarte bine - sa dam aurul romanesc celor de la Rosia Montana, sa desfiintam judetele pe care nu reusesc sa le castige la vot, bla bla. Nu am fost insa atent si sper ca nu am ratat adevaratele 'invataminte' ale inteleptului Traian catre ucenici tradatori (scuze, doream sa spun 'vrajitori'):

(...)

9. Sa nu mai acceptati sa fiti 'seful mafiei personale' a altcuiva - cum am spus eu despre liderul dvs Gabriel Oprea - am eu destula mafie pentru toti, trebuie doar sa vorbiti cu Doamna Udrea sau cu hotul ala simpatic de Blejnar.

10. Va rog sa nu ma mai pupati toti pe obrazul pe care tot voi, in frunte cu Gabi Oprea, m-ati scuipat in 2004 la ultima confruntare dintre mine si Adrian Nastase - stiti cine este Adrian Nastase, nu? Este acel ticalos care i-a adus in politica si i-a pus chiar ministri pe Marian Sarbu, Cristian Diaconescu si Gabriel Oprea.

Daca Basescu le-a spus toate aceste lucruri 'tinerilor' uneperisti eu il felicit! Dar nu vreau sa ma gandesc cate lamai au avut nevoie participantii ca sa-si revina!"

Victor Ponta, februarie 2011, pe blogul sau: "Cand il vad pe Gabi Oprea vorbind de ideologii imi vine sa rad, cand il aud pe Cristi Diaconescu imi vine sa plang, nu-mi imaginez o pedeapsa mai mare decat sa fiu in locul lor, nu vreau ca tocmai ei sa fie noua 'solutie imorala'!"

In aprilie 2012, Gabriel Oprea anunta ca obiectivul strategic al UNPR este castigarea tuturor bataliilor si mentinerea la guvernare dupa 2013 (sursa). Liderul UNPR Gabriel Oprea anunta apoi, in mai 2012, ca formatiunea sa va vota in Parlament pentru investirea cabinetului propus de premierul desemnat Victor Ponta, in acest sens fiind semnat un protocol de colaborare intre UNPR si PSD (sursa). "Ramanem consecventi, pentru stabilitate. Victor Ponta imi este prieten, totusi", declara in urma cu un an Oprea (sursa).

In replica, Ponta declara: "Domnul Oprea a fost colegul nostru si nu a fost niciodata un secret ca a fost colegul nostru, ca si multi dintre cei de acolo" (sursa).

In decembrie 2012, dupa ce l-a numit pe Gabriel Oprea in functia de viceprim-ministru, premierul a declarat: "Primul guvern pe care l-am condus a fost instalat si cu voturile partidului condus de domnul Oprea. Daca atunci ne-au ajutat acele voturi nu puteam acum sa spun gata nu mai avem nevoie de voi si sa-i arunc peste bord." (sursa) Anterior, Ponta explica faptul ca "domnul Oprea va fi vicepremier fara portofoliu si ma va sprijini in ce priveste politicile de securitate" (sursa).

In seara de 21 decembrie 2012, la ceremonia de depunere a juramantului de la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a refuzat sa dea mana cu 3 dintre membrii noului Guvern: Gabriel Oprea, Radu Stroe si Relu Fenechiu (sursa).

"Bineinteles ca Ponta a vrut sa vina in UNPR", declara in decembrie 2011 Gabriel Oprea. Aflat in pozitia de "Ministru al Apararii Nationale in guvernul Boc, Oprea afirma: "Victor Ponta, indiferent ce spune el, pentru mine ramane prietenul meu. Este un om la care am tinut, tin... [...] Cand va avea mai multa experienta, sunt convins ca va fi un lider de succes. Acesta este punctul meu de vedere despre fostul meu coleg, Victor Ponta. Daca ma intrebati daca a vrut sa vina in proiectul politic UNPR, bineinteles. Bineinteles si este omeneste, ceea ce va spun este indubitabil".

"Era normal ca Victor Ponta sa-si gaseasca si o alta varianta pentru esecul politic de la Congres. (...) Era normal, omeneste, ca daca pierdea acea competitie sa vina intr-un partid, alaturi de prietenul lui, pentru ca practic noi suntem toti fostii colegi. Mai putin patru, cinci colegi care vin de la PNL, tot acest proiect politic e format din fostii colegi din PSD. Noi de fapt sediul il avem tot in Kiseleff", declara Gabriel Oprea (Sursa).

Citeste si: