Fenomenul nepotismului la varf isi face aparitia in functii cheie din guvernul Ponta. Familia liberala Rusanu acapareaza o zona importanta din finante, in timp ce premierul are deja numeroase rude in functii importante. Gelu Stefan Diaconu a fost numit ieri de premierul Victor Ponta sef la Fisc. Decizia vine dupa ce miercuri Plenul Parlamentului l-a validat pe Dan Radu Rusanu, care este nasul lui Diaconu si al ministrului Finantelor Daniel Chitoiu, in functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), relateaza presa. Iar legaturile de rudenie din actuala putere nu se opresc aici. Fina si finul premierului Ponta ocupa functii de conducere in CNCD si Fondul de Mediu, verisoara acestuia a castigat concursul pentru un post de director in cadrul Autoritatii Aeronautice Civile Romane, in timp ce sotul verisoarei este ministru al Justitiei.

Harta nepotismelor la varfFoto: Colaj foto

Legea conflictului de interese nu se refera si la relatia fin-nas in exercitarea functiilor publice. Legea nu asimileaza aceasta relatie nici gradelor de rudenie si nici celor de afinitate (Sursa). Dan Radu Rusanu a declarat in urma cu doua zile: "Am dat o declaratie pe proprie raspundere ca nu am rude nici in Parlament, pana la gradul III afini, daca stiti ce inseamna, nici cu Banca Nationala, nici cu Guvernul Romaniei, nici cu presedintii camerelor, nici cu presedintia", potrivit Digi 24.

"Familia PNL" sau Cum isi exercita Dan Radu Rusanu influenta asupra institutiilor financiare

Dan Radu Rusanu (PNL)

Dan Radu Rusanu (PNL)

Foto: Agerpres

HotNews.ro scria in urma cu doua zile "Cum isi exercita Dan Radu Rusanu influenta asupra institutiilor financiare". Vicepresedinte si eminenta cenusie a PNL, Rusanu a fost numit in fruntea Autoritatii de Supraveghere Financiara - institutie care va comasa activitatile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Premierul Victor Ponta a declarat joi dimineata ca il va numi pe Gelu Stefan Diaconu sef la Fisc si in aceeasi zi in Monitorul Oficial a aparut decizia de numire a lui Diaconu in functia de presedinte, cu rang de secretar de stat, al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Ministerul Finantelor si Fiscul - finii lui Rusanu

Gelu Stefan Diaconu

Gelu Stefan Diaconu

Foto: Agerpres

Dan Radu Rusanu este nasul lui Gelu Stefan Diaconu - acum sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, si al lui Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor (Sursa aici si aici). Fin al lui Dan Radu Rusanu si fost coleg cu Daniel Chitoiu atit la ANAF, cit si la Ministerul Economiei, Diaconu a fost vicepresedinte ANAF in 2007, cand Chitoiu era presedintele institutiei, iar imediat dupa numirea lui Chitoiu in functia de ministru al economiei, in 2012, Chitoiu l-a numit pe Diaconu director de cabinet. Citeste aici cine este Gelu Stefan Diaconu

Relu Fenechiu

Relu Fenechiu

Foto: Agerpres

Dan Radu Rusanu este si nasul de cununie al lui Relu Fenechiu, in prezent ministru al Transporturilor, scrie Buna Ziua Iasi si Ziarul de Iasi. Antena 3 a prezentat in cadrul emisiunii "Sinteza zilei" imagini de la nunta lui Relu Fenechiu. Potrivit imaginilor publicate pe VideNews.ro pe 23 aprilie, nunta a avut loc in octombrie 2007 la castelul Schloss de langa Viena, iar nasi au fost "familia lui Dan Radu Rusanu".

Despre nunta celor doi a scris si Adevarul, care preciza de asemenea ca "nasul de cununie a fost Dan Radu Rusanu, membru PNL". Intr-un interviu acordat Q magazine in 2007, Relu Fenechiu declara ca "Viena ii place Marianei foarte mult, castelul este o locatie superba, romantica, selecta si... retrasa", invitati au fost "familia si cativa prieteni foarte apropiati", iar nunta a costat "mult mai putin decat isi inchipuie unii".

Familia Ponta si pozitiile de conducere

A doua familie care isi face debutul in fenomenul nepotismului la varf este aceea a premierului Victor Ponta. Fina acestuia este membra in Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Finul sau este vicepresedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Administratiei Fondului pentru Mediu. Verisoara a castigat recent concursul pentru functia de Director Reglementare in cadrul Autoritatii Aeronautice Civile Romane, iar sotul verisoarei a fost numit ministru al Justitiei. Presa a scris in repetate randuri despre relatiile de rudenie dintre premier si cei patru. Vezi mai jos cine sunt rudele prim-ministrului Victor Ponta care in prezent ocupa functii in institutii de stat.

Fina si finul premierului - in conducerea CNCD si a Fondului de Mediu

Libertatea relateaza ca fina lui Victor Ponta, Ioana Pop, este membra in colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), iar finul premierului, Claudiu Preoteasa, e vicepresedinte la Fondul de Mediu (Sursa).

Claudiu Preoteasa

Claudiu Preoteasa

Foto: Pandurul.ro

Claudiu Preoteasa a fost numit de premierul Victor Ponta in functia de vicepresedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Administratiei Fondului pentru Mediu pe data de 30 mai 2012, potrivit site-ului institutiei (Descarca de aici decizia de numire). Potrivit declaratiei de interese, Claudiu Preoteasa este si vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie Bilaterala Romania-Brazilia. Descarca de aici declaratia de avere si declaratia de interese ale lui Claudiu Preoteasa

In 2010, Claudiu Preoteasa s-a casatorit avandu-i ca nasi de nunta pe Victor Ponta si pe Oana Mizil, scrie Pandurul si Gorj Domino. Tatal lui Claudiu Preoteasa - Constantin Preoteasa - era la acea vreme directorul general al Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Gorj si declara presei locale ca Oana Mizil este nasa din partea miresei, iar Victor si Daciana Ponta sunt nasii din partea mirelui (Sursa).

Claudiu Preoteasa a fost pana in 2004 membru in cadrul Corpului de Control al Guvernului condus de Victor Ponta, "dupa care si-a urmat cariera in Bucuresti, sub guvernarea PD-L, atat ca membru in corpul de control al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, cat si ca vicepresedinte in comisia de apel a Federatiei Romane de Fotbal", scrie Gorj Exclusiv. In 2007 a lucrat in cabinetul europarlamentarului Daciana Sarbu, dupa care in 2008 a "activat" in cadrul Comisiei de Justitie, Afaceri interne si Libertati civile din Parlamentul European, potrivit Ziarul Gorjului.

In aprilie 2009, Preoteasa a fost numit vicepresedinte al Agentiei Romane pentru Investitii Straine, avand rangul de subsecretar de stat (Sursa). In 2012 presa locala scria ca numele sau ar fi fost vehiculat pentru ocuparea functiei de prefect de Gorj (sursa aici si aici).

  • UPDATE Teodora Preoteasa - sef serviciu la Directia AM POS Mediu din Ministerul Mediului din ianuarie 2013

Un cititor HotNews.ro ne-a semnalat pe adresa redactiei ca si sotia lui Claudiu Preoteasa, Teodora Preoteasa - fina premierului Victor Ponta, "a fost 'angajata' sef serviciu la Directia AM POS Mediu din Ministerul Mediului". Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro de biroul de presa al Autoritatii de Management POS Mediu, care a precizat ca Teodora Preoteasa este sef serviciu la AM POS Mediu din data de 13 ianuarie 2013, ordinul de numire a sa in aceasta functie fiind semnat de ministrul Mediului, Rovana Plumb. Descarca de aici declaratia de avere a Teodorei Preoteasa publicata pe site-ul Ministerului Mediului. Conform declaratiei de avere, in anul 2012 Teodora Preoteasa a fost in concediu de maternitate.

Gorjeanul.ro scria ca in 2009 Teodora Preoteasa lucra "in cadrul Ministerului de Externe".

Ioana Pop

Ioana Pop

Foto: Agerpres

Ioana Pop (30 de ani) a fost presedinte TSD Maramures, functie din care a demisionat in ianuarie 2012 (Sursa). In 2009 a fost secretar de stat la Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul condus de Victor Ponta (Sursa), iar in 2010 a anuntat ca TSD Maramures il sustine pe Victor Ponta la sefia PSD (Sursa).

In octombrie 2010 aceasta a fost aleasa in functia de secretar general al Tineretului Social-Democrat la nivel national (sursa), in acelasi an fiind desemnata si reprezentanta PSD in Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) (Sursa).

In prezent, Ioana Pop este membru in colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (Sursa). Potrivit CV-ului publicat pe site-ul CNCD, Ioana Pop a fost consilier al vicepresedintelui Camerei Deputatilor in perioada februarie - aprilie 2010, consilier la cabinetul presedintelui Senatului - Mircea Geoana in perioada noiembrie 2009 - februarie 2010, secretar de stat in Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul in perioada ianuarie - octombrie 2009 sub sefia lui Victor Ponta. Aceasta a mai detinut in 2007 si 2008 pozitiile de consilier si apoi stagiar la Parlamentul European, iar in perioada 2007 - 2010 a fost cadru didactic asociat la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" si este licentiata in Drept la aceeasi universitate. Descarca de aici CV-ul integral

Presa a scris in nenumarate randuri ca Victor Ponta este nasul de cununie al Ioanei Popa, la prima casatorie a acesteia (Vez aici si aici).

Rodica Cazanciuc, verisoara lui Victor Ponta si sotia noului ministru al Justitiei, director in cadrul Autoritatii Aeronautice Civile Romane

Rodica Cazanciuc

Rodica Cazanciuc

Foto: Facebook

In urma cu o saptamana, HotNews.ro scria despre faptul ca Rodica Cazanciuc, verisoara lui Victor Ponta si sotia noului ministru al Justitiei, a castigat concursul pentru functia de Director Reglementare in cadrul Autoritatii Aeronautice Civile Romane. Anuntul privind selectia pentru aceasta functie a fost publicat si pe site-ul institutiei, care pe 5 aprilie anunta rezultatele finale ale concursului: Rodica Cazanciuc a fost declarata admisa pe functia de Director Reglementare dupa ce a trecut un interviu, a luat 90 de puncte la testul de specialitate si a trecut proba selectiei dosarelor.

Cu toate acestea, in prezent pe site-ul Autoritatii Aeronautice Civile Romane la rubrica "Conducere" este mentionat numele Rodicai Cazanciuc pe functia de Director Siguranta. Vezi aici

Din iunie 2011 si pana in prezent Rodica Cazanciuc a fost Director Comercial al Tarom, iar din 2007 pana in 2011 a fost Ticketing coordinator si Helpdesk manager la Tarom. In 1994 a absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti - Mecanica fina, iar ulterior a facut un master in marketing la Academia de Studii Economice din Bucuresti, potrivit profilului de Linkedin. Citeste aici mai multe pe aceasta tema

Robert Cazanciuc, sotul verisoarei lui Victor Ponta, a fost propus de premier ca ministru al Justitiei

Robert Cazanciuc

Robert Cazanciuc

Foto: AGERPRES

Pe 13 aprilie, Antena 3 semnala ca pe contul de Facebook al Rodicai Cazanciuc, sotia domnului Robert Cazanciuc, la familie este trecuta Alexandra Hertanu, sora premierului Victor Ponta. "Alexandra Hertanu este sora premierului Victor Ponta. Contul de Facebook este al Rodicai Cazanciuc care este sotia domnului Robert Cazanciuc, lucreaza la Tarom. Va asigur ca este contul doamnei si ca toate sunt clare. Singura persoana trecuta la familie este sora domnului Ponta. Sotia domnului Cazanciuc este ruda cu sora domnului Ponta, oare domnul Cazanciuc si domnul Ponta nu sunt rude si ei?", intreba Oana Stancu (Sursa).

"Asadar, daca sotia lui Cazanciuc este ruda cu sora lui Ponta, si premierul devine, prin alianta, ruda cu Robert Cazanciuc, in speta var prin alianta", scrie Antena3.ro.

Pe 11 aprilie, premierul Victor Ponta a anuntat ca il va numi pe Robert Cazanciuc in functia de ministru al Justitiei (Sursa), iar pe 15 aprilie Robert Cazanciuc a depus juramantul de investitura in functia de ministru al Justitiei (Sursa).

Cazanciuc a fost coleg de generatie cu premierul Victor Ponta in cadrul Facultatii de drept de la Universitatea Bucuresti si, apoi, a fost coleg cu Victor Ponta in cadrul Parchetului de pe langa ICCJ. Vezi aici cine este Robert Cazanciuc, noul ministru al Justitiei

Fenomenul nepotismului depaseste insa limita celor doua familii. Dintre cazurile semnalate in dese randuri de presa centrala, printre cele mai cunoscute sunt cel al fiicei senatoarei Cristiana Anghel, angajata in toamna lui 2012 la Ministerul Educatiei, si cel al Andreei Lambru, fost director de cabinet al secretarului general al PNL Radu Stroe care va fi numita in Consiliul de supraveghere al AVAS.

Fata senatoarei Cristiana Anghel este angajata a Ministerului Educatiei din toamna anului 2012

Cristiana Anghel in 2010

Cristiana Anghel in 2010

Foto: Agerpres

Fiica senatoarei Cristiana Anghel este angajata a Ministerului Educatiei din 2012, a declarat senatoarea in cadrul emisiunii "Sub semnul intrebarii" de la B1 TV. Aceasta a precizat ca fiica sa a fost angajata in cadrul ministerului inainte ca ea sa fie aleasa senator. Ulterior, Cristiana Anghel a declarat pentru EVZ ca fiica sa "a inceput sa lucreze dupa aprilie 2012, cred ca prin vara sau toamna", fiind angajata la Ministerul Educatiei prin "concurs".

Amintim ca Guvernul Ungureanu a picat pe 27 aprilie 2012, Victor Ponta fiind desemnat in aceeasi zi de presedintele Traian Basescu sa formeze guvernul.

Citeste aici mai multe pe aceasta tema

Andreea Lambru, "pupila ministrului Radu Stroe" - in Consiliul de supraveghere al Agentiei de Valorificare a Activelor Statului

Andreea Ioana Lambru

Andreea Ioana Lambru

Foto: alegeri.tv

"'Pupila' ministrului Radu Stroe este platita regeste", titra Libertatea pe 16 aprilie. Andreea Lambru - fost director de cabinet al secretarului general al PNL Radu Stroe in perioada 2009-2011, promovata ulterior pe postul de secretar general adjunct al PNL si apoi pe cel de secretar general adjunct al Guvernului, post pe care il ocupa in prezent - va fi numita in Consiliul de supraveghere al Agentiei de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), potrivit sursei citate.

Libertatea scrie ca Andreea Lambru il va inlocui la AVAS pe Dan Mihalache, care pierde acest post pentru ca ocupa in prezent functia de secretar general adjunct al Senatului. Andreea Lambru a absolvit in 2008 Facultatea de Afaceri Internationale din cadrul Universitatii Romano-Americane..

In noiembrie 2012, numirea tinerei Andreea Lambru in functia de secretar general adjunct al Guvernului a declansat un nou conflict intre PNL si televiziunea lui Sebastian Ghita, Romania TV, scria HotNews.ro. PNL a luat atunci pozitie dura la adresa RTV, prin intermediul unui comunicat preluat de mai multe site-uri, dupa ce acest post a prezentat-o pe Andreea Lambru drept un "personaj controversat" si a facut o serie de afirmatii despre trecutul amoros al acesteia (Sursa).