Premierul Victor Ponta a confirmat joi, dupa sedinta CSM, ca il va numi pe Robert Cazanciuc in functia de ministru al Justitiei si ca a discutat acest lucru cu presedintele Traian Basescu, care "nu a avut niciun fel de obiectii". Cazanciuc este in prezent secretar general in Ministerul de Externe, fiind procuror detasat din Ministerul Public. Prima optine la ministerul justitiei ar fi fost actualul presedinte al Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, insa liberalii s-ar fi opus vehement numirii sale la justitie.

Robert Cazanciuc (foto arhiva)Foto: AGERPRES

In cursul diminetii, surse guvernamentale conferimasera pentru HotNews.ro o informatie publicata initial de postul B1TV privind propunerea lui Robert Cazanciuc in aceasta functie. Cazanciuc este in prezent secretar general in Ministerul de Externe, fiind procuror detasat din Ministerul Public. Prima optine la ministerul justitiei ar fi fost actualul presedinte al Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, insa liberalii s-ar fi opus vehement numirii sale la justitie.

Ora 15:25 Presedintele Traian Basescu a semnat decretul prin care Robert-Marius Cazanciuc, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, se elibereaza din functie, ca urmare a demisiei, incepand cu data de 15 aprilie 2013.

UPDATE 12:45 Victor Ponta, care a participat joi dimineata la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, ca Robert Cazanciuc si-a prezentat demisia din magistratura si aceasta a fost aprobata de plenul CSM, urmand a fi trimisa presedintelui Basescu. Dupa indeplinirea acestui pas, primul ministru il va propune pe Cazanciuc ministru al Justitiei.

"Aceasta va fi propunerea pe care o fac presedintelui (...) L-am sunat pe presedinte azi-dimineata, l-am informat si nu a avut niciun fel de obiectie", a subliniat premierul, care a infirmat cu aceasta ocazie existenta vreunei relatii de rudenie cu Robert Cazanciuc, asa cum a vehiculat o parte a presei.

Victor Ponta nu a dorit sa comenteze informatiile potrivit carora prima sa optiune ar fi fost Horia Georgescu.

Primul ministru si-a exprima speranta ca, prin aceasta propunere, se va oferi "un pic de echilibru, de care e foarte mare nevoie", in relatia Ministerului Justitiei cu CSM, corpul magistratilor si cu Comisia Europeana.

"Imi doresc un singur lucru, stabilitate si cat mai putine controverse", a continuat acesta, precizand ca saptamana viitoare va avea o noua intalnire, doar cu Sectia de Judecatori a CSM, "pentru a discuta ce trebuie sa faca guvernului, din punct de vedere legislativ si al logisticii, astfel incat instantele sa functioneze mai bine decat acum".

In ceea ce priveste prioritatile viitorului ministru, acestea tin de implementarea codurilor, de un raport bun pe Mecanismul de Cooperare si Verificare si o relatie echilibrata cu CSM, a precizat Ponta.

Acesta a reafirmat ca "in conducerea DNA in mod sigur trebuie sa faca parte procurori din DNA" si va incerca sa aiba o noua discutie cu Calin Nistor, care conduce acum Departamentul National Anticoruptie.

"Este absolut normal sa nu aduci pe altcineva din afara si sa folosesti experienta DNA", a comentat Victor Ponta.

UPDATE 11.15 Robert Cazanciuc a declarat pentru site-ul lumeajustitiei.ro ca a acceptat propunerea premierului Victor Ponta. "Urmeaza ca dupa preluarea portofoliului, sa stabilesc si care sunt prioritatile!" a spus Cazanciuc potrivit sursei citate.

UPDATE 11.27 Cazanciuc si-a dat demisia din magistratura pentru a putea ocupa functia de ministru al justitiei, demisie aprobata in aceasta dimineata de CSM, transmite B1TV

UPDATE 12.30 Ponta a anuntat oficial propunerea lui Cazanciuc.

Vezi aici Cine este Robert Cazanciuc, propunerea premierului la sefia Ministerului Justitiei