Procurorul Robert Cazanciuc, propus de premierul Victor Ponta ca ministru al Justitiei, este Secretarul General al MAE din mai 2012, functie detinuta si in perioada aprilie 2009-aprilie 2012. Inainte a fost purtatorul de cuvant al Parchetului General, iar in perioada 2001-2004 a facut parte din conducerea Corpului de Control al premierului de atunci Adrian Nastase. Cazanciuc a fost coleg de promotie la Facultatea de Drept cu Victor Ponta, si apoi coleg in cadrul Parchetului de pe langa ICCJ. In presa s-a relatat in mai multe instante ca Robert Cazanciuc ar fi finul actualului premier Victor Ponta si ca are cel mai mare salariu de baza din Ministerul de Externe.

Robert CazanciucFoto: Agerpres

Cazanciuc a fost numit Secretar General al Ministerului Afacerilor Externe pe data de 21 mai 2012.

Robert Cazanciuc, procuror la origine, a fost numit Secretar General al Ministerului Afacerilor Externe pe data de 21 mai 2012, dupa ce a mai indeplinit aceeasi functie si in perioada 15 aprilie 2009 - 15 aprilie 2012.

Cazanciuc a fost persoana responsabila din MAE care a discutat cu presa in criza romanilor rapiti in Algeria.

In 2010, presa scria despre Cazanciuc ca avea cel mai mare salariu de baza din MAE: 9.292 de lei, in timp ce ministrul de externe de la acea data, Teodor Baconschi avea un salariu de "doar" 6.614 lei.

Inainte sa fie numit secretar general al MAE in 2009, Cazanciuc a fost purtatorul de cuvant al Parchetului de pe Langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Intre anii 2001 si 2004, Robert Cazanciuc a facut parte din conducerea Corupului de Control al premierului de atunci, Adrian Nastase, in aceeasi perioada in care seful Corpului de Control era chiar Victor Ponta.

Potrivit ultimei declaratii de avere disponibile pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) - 14 mai 2012 - Cazanciu un teren intravilan de 2.000 de mp si o casa in Chitila si un teren agricol de 8.000 mp in Prahova.

Cazanciuc mai detine si un apartament de 61 mp in Bucuresti, si doua autoturisme - un Citroen din 2009 si un Land Rover din 2008.

Conform declaratiei de interese, Cazanciuc este membru al Asociatiei Procurorilor din Romania.

Sotia lui Robert Cazanciuc, Rodica Cazanciu este, din iunie 2011, director comercial in cadrul companiei Tarom.

In presa s-a relatat in mai multe instante ca Robert Cazanciuc este finul actualului premier Victor Ponta. (sursa, sursa)

Cazanciuc a fost coleg de generatie cu premierul Victor Ponta in cadrul Facultatii de drept de la Universitatea Bucuresti si, apoi, a fost coleg cu Victor Ponta in cadrul Parchetului de pe langa ICCJ.

Potrivit MAE, Robert si-a inceput cariera profesionala in anul 1995, in urma absolvirii Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti. A absolvit in 1996 si Institutul National al Magistraturii.

Potrivit informatiilor de pe site-ul MAE, Cazanciuc a fost pana in anul 1998 procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria SAI, responsabil cu supravegherea urmaririi penale. Cu toate acestea, potrivit unui decret de 1998 semnat de presedintele de atunci Emil Constantinescu, Robert Cazanciuc a fost procuror pe langa Judecatoria Buftea abia din mai 1998.

Din 1998 Robert Cazanciuc s-a transferat la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie unde a lucrat timp de doi ani ca procuror in cadrul Biroului pentru relatia cu mass-media. Din 2000 pana in 2001 a fost purtator de cuvant al aceluiasi Parchet.

In perioada 2001-2004 Robert Cazanciuc a fost director general si apoi subsecretar de stat in cadrul Corpului de Control al Primului Ministru al Romaniei. Ca subsecretar de stat a coordonat echipa de elaborare a Acordului de cooperare administrativa cu OLAF.

In 2004 a fost numit secretar de stat la Departamentul Implementare Programe si Ajustare Structurala. In anul 2005 Robert Cazanciuc a fost director general adjunct la Administratia Nationala a Penitenciarelor. Apoi, pana in 2008, a fost procuror sef al Biroului pentru relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In 2009 Robert Cazanciuc a absolvit si Masterul de Securitate judiciara al Universitatii Lucian Blaga din Sibiu. De asemenea, a beneficiat de cateva cursuri de formare si vizite de studiu in Franta, Germania si Statele Unite ale Americii.

Ce spunea Traian Basescu la B1 TV, in 16 iulie 2012, cand era suspendat din functie, despre ministru al Justitiei si despre Cazanciuc: (min 24:35)

  • Eu cred ca cine va incerca sa muste din Justitie isi va rupe dintii, isi va rupe dintii. Este parerea mea. Cu o singura conditie: nu cumva sa incapa Justitia pe mana unora precum procurorul Balan, care deja aranja distribuia pe functii. Justitia trebuie protejata de oameni cu antecedente de aranjori. Asta, Balan asta era un fel de Voicu, senatorul Voicu, tot asa si el distribuia functii.
  • Atata timp cat la Cotroceni va fi un presedinte care va tine la Justitiei si o va proteja de astfel de numiri de tip Balan sau ala, Cazancioc [nr. Robert Cazanciuc], care a mai fost el purtator de cuvant pe la Parchetul General, tot coleg de promotie cu dl Ponta, a fost pe la externe si il tot vantura ventilatoarele zvonurilor ca ar fi bun.
  • Numai ca va da de un CSM care nu e atat de flexibil pentru ca ei stiu foarte bine judecatorii, stiu foarte bine procurorii si nu cred ca isi vor pune un aviz pozitiv pe oameni despre care stiu ca sunt flexibili.
  • Pentru ca eu am aceasta convingere, cine va mai incerca in Romania sa se mai amestece in Justitiei, isi va rupe dintii in ea