Doua persoane si-a pierdut viata si alte 34 au fost ranite, duminica, in provincia afgana Kandahar, in cea de-a treia zi de manifestatii cauzate de arderea recenta a unui exemplar al Coranului de catre pastorul american Terry Jones in cadrul unei ceremonii deschise publicului, la Gainesville (Florida), in prezenta a circa 30 de persoane, anunta AFP.

Cei 34 raniti, printre care si politisti, au fost spitalizati, a declarat un oficial local.

Un purtator de cuvant al autoritatilor locale din Kandahar a declarat, pentru AFP ca "situatia este sub control".

Sambata, 10 persoane si-au pierdut viata si alte 83 au fost ranite in timpul manifestatiilor violente din orasul Kandahar. Manifestantii afgani au scandat impotriva Statelor Unite si a Israelului si au cerut trimiterea in fata justitiei a pastorului american.

Vineri, cel putin 7 angajati straini ai ONU, intre care si romanul Filaret Motco, au fost ucisi in timpul unui atac asupra unui birou al Natiunilor Unite din Mazar-i-Sharif, in nordul Afganistanului, de manifestanti care protestau fata de incendierea Coranului in Statele Unite. Doua dintre victime au fost decapitate.

Violentele au izbucnit in Afganistan dupa ce pastorul integrist american Terry Jones a ars in 21 martie o copie a Coranului, in urma unui "proces" in care cartea sfanta a musulmanilor a fost declarata "vinovata" si "executata".

In septembrie 2010, au existat mai multe proteste publice in incercarea de a-l impiedica pe pastor sa distruga 200 de exemplare din Coran, cu ocazia comemorarii atentatelor din 11 septembrie 2001. Intentia saa provocat inclusiv demonstratii violente in lumea musulmana.

In plus, Interpolul a avertizat in toamna anului trecut ca daca biserica lui Terry Jones isi va duce la indeplinire planurile de a arde exemplare din Coran, evenimentul va duce, cel mai probabil, la declansarea de atacuri teroriste la nivel global.

Biserica Dove World Outreach Center este recunoscuta ca fiind una controversata, de la infiintarea sa, in 1981, inclusiv pentru pozitia impotriva avorturilor si a casatoriilor intre homosexuali.