Un barbat a fost impuscat mortal vineri in nordul Afganistanului, cand mii de persoane care protestau impotriva intentiei unei biserici din Florida de a arde exemplare din Coran pentru a comemora atentatele de la 11 septembrie - amanate in acest moment - au atacat o baza NATO, transmite Reuters.

Prosteste in Afganistan impotriva arderii Coranului de catre o biserica din SUAFoto: Reuters

Numarul celor care au iesit in strada din moschee dupa rugaciunea speciala de Eid, care marcheaza sfarsitul Ramadanului, a fost estimat de guvernatorul provinciei Badakhshan la 10.000. Mai multi protestatari au aruncat cu pietre catre baza NATO condusa de germani si unul dintre acestia a fost impucat cand trupele aflate inauntru au deschis focul.

In timpul protestelor, participantii au incendiat imagini cu presedintele Barack Obama si pastorul Terry Jones, organizatorul evenimentului din Florida, si au distrus steaguri ale Americii, pe care le-au rupt in bucati sau le-au ars.

Pastorul Terry Jones de la mica biserica Dove World Outreach Center, din orasul universitar Gainesville, a declarat la NBC ca a pus "in asteptare" planul sau de a arde 200 exemplare din Coran, anuntand ca va renunta la el daca se va ajunge la un acord cu liderii musulmani pentru a muta centrul cultural ce urma sa fie construit in apropiere de locul unde au avut loc atacurile din 11 septembrie din New York.

Initial, Jones anuntase ca renunta la eveniment, spunand ca i s-a promis ca centrul musulman nu va mai fi construit la Ground Zero, insa a revenit ulterior asupra declaratiei, cand cei care se ocupa de centru au dezmintit informatiile.

Presedintele afgan Hamid Karzai si-a exprimat speranta ca Jones nu va pune in aplicare ideea.

"Coranul este in inimile si mintilor tuturor musulmanilor, dar afrontul fata de cartea sfanta este o umilinta la adresa poporului. Speram ca va renunta la acest afront si ar trebui ca nici macar sa nu se gandeasca la asta", a spus Karzai dupa rugaciune.

Pastorul a fost sunat si de secretarul Apararii Robert Gates care a spus ca administratia Obama este foarte ingrijorata de planurile sale, ceea ce pune in pericol viata soldatilor americani.