Pastorul integrist american Terry Jones a ars duminica o copie a Coranului, in urma unui "proces" in care cartea sfanta a musulmanilor a fost declarata "vinovata" si "executata". Proiectul sau a starnit in urma cu sase luni un scandal international, atat in lumea musulmana cat si crestina, relateaza AFP.

In urma condamnarilor din partea a zeci de sefi de stat si a Papei Benedict al XVI-lea, dar si a Organizatiei Conferintei Islamice, care a calificat acest proiect drept o "provocare grosiera", pastorul renuntase la proiectul sau definitiv, dupa cum spunea atunci.

Dar duminica, dupa ce a declarat ca a "incercat sa dea lumii musulmane ocazia de a-si apara cartea" si neprimind niciun raspuns, el a ars un exemplar al Coranului in cadrul unei ceremonii deschise publicului, la Gainesville (Florida), in prezenta a circa 30 de persoane.

In septembrie, au existat mai multe proteste publice in incercarea de a-l impiedica pe pastor sa distruga 200 de exemplare din Coran, cu ocazia comemorarii atentatelor din 11 septembrie 2001. Intentia sa a provocat inclusiv demonstratii violente in lumea musulmana.

Duminica, in urma unui "proces" si a circa opt minute de deliberare organizate de acest grupuscul crestin "Dove World Outreach Center", Coranul a fost declarat "vinovat" si "executat".

Un exemplar al cartii sfinte a musulmanilor a fost inmuiat timp de o ora in kerosen dupa care a fost plasat pe o urna din metal amplasata in centrul bisericii si un pastor, Wayne Sapp, i-a dat foc.

O participanta, Jadwiga Schatz, a spus ca a venit la acest "proces" pentru a-l sustine pe pastorul Jones din cauza ingrijorarilor provocate de ascensiunea islamului in Europa. "Acei oameni, pentru mine, sunt niste monstri, ii detest", a spus ea.

Pastorul Jones crede ca procesul a fost un succes: "Este o experienta unica pe care nu o vedem decat o data", a declarat el.