Romanul ucis in atacul de vineri asupra sediului ONU din Mazar-i-Sherif este expertul international Filaret Motco (43 de ani), a anuntat sambata Ministerul Afacerilor Externe. Mai multi angajati straini ai ONU, inclusiv un roman, au fost ucisi in timpul unui atac asupra unui birou al Natiunilor Unite din localitatea aflata in nordul Afganistanului, de manifestanti care protestau fata de incendierea Coranului in Statele Unite.

Filaret MotcoFoto: OSCE Academy

UPDATE: Presedintele Traian Basescu a transmis, sambata, un mesaj de condoleante pentru familia cetateanului roman ucis in atacul din Afganistan, apreciind ca "Atacurile împotriva personalului ONU - care lucrează în sprijinul poporului afgan şi al păcii - sunt inacceptabile."

Potrvit MAE, citat de Agerpres, romanul avea functia de ofiter de afaceri politice in cadrul Centrului Operational Nord al ONU din Afganistan.

MAE a primit in acest sens o notificare oficiala de la Departamentul Operatiuni pentru Mentinerea Pacii al ONU.

Motco Filaret era un expert cu o impresionanta activitate in cadrul relatiilor internationale si al organizatiilor internationale. A mai participat la misiuni internationale in cadrul Centrului Operational ONU din Kandahar, in misiunile OSCE de teren din Tadjikistan, in Federatia Rusa, regiunea Caucazul de Nord-Cecenia, in Karghistan.

Romanul lucra in Afghanistan de aproximativ doi ani.

Vineri, cel putin 7 angajati straini ai ONU, intre care si Filaret Motco, au fost ucisi in timpul unui atac asupra unui birou al Natiunilor Unite din Mazar-i-Sharif, in nordul Afganistanului, de manifestanti care protestau fata de incendierea recenta a Coranului in Statele Unite, a anuntat politia. Doua dintre victime au fost decapitate, una dintre ele fiind Filaret Motco.

Pastorul integrist american Terry Jones a ars in 21 martie o copie a Coranului, in urma unui "proces" in care cartea sfanta a musulmanilor a fost declarata "vinovata" si "executata".