Cel putin 7 angajati straini ai ONU au fost ucisi, vineri, in timpul unui atac asupra unui birou al Natiunilor Unite din Mazar-i-Sharif, in nordul Afganistanului, de manifestanti care protestau fata de incendierea recenta a Coranului in Statele Unite, a anuntat politia, citata de AFP.

Masacru in AfghanistanFoto: Agerpres

Protestatari inarmati au atacat dispozitivul de paza si au patruns in interiorul cladirii organizatiei internationale dupa ce s-a aflat ca un pastor din Florida a dat foc unui exemplar din Coran, relateaza AP.

Potrivit corespondentului AFP la Mazar-I-Sharif, violentele continuau in jurul orei 20.00 in oras, unde se auzeau tiruri de arme usoare si deflagratii. Situatia continua sa fie confuza.

Manifestatia a inceput in jurul orei 13.30, dupa traditionala rugaciune de vineri, iar manifestantii au atacat sediul UNAMA in jurul orei 15.00, potrivit purtatorului de cuvant al politiei. Potrivit corespondentului AFP, la proteste au participat aproximativ 500 de persoane.

Comandantul fortelor nationale de politie, generalul Daud Daud, a precizat ca cinci garzi ale ONU si alti doi functionari internationali au fost ucisi iar altul ranit grav.

Un purtator de cuvant al administratiei provinciei Balkh a explicat ca, initial, protestatarii au fost pasnici, si nu se cunoaste motivul pentru care manifestatia a devenit brusc violenta.

Atentie, imagini violente!

Pastorul integrist american Terry Jones a ars in 21 martie o copie a Coranului, in urma unui "proces" in care cartea sfanta a musulmanilor a fost declarata "vinovata" si "executata". Proiectul sau a starnit in urma cu sase luni un scandal international, atat in lumea musulmana cat si crestina.

In urma condamnarilor din partea a zeci de sefi de stat si a Papei Benedict al XVI-lea, dar si a Organizatiei Conferintei Islamice, care a calificat acest proiect drept o "provocare grosiera", pastorul renuntase la proiectul sau definitiv, dupa cum spunea atunci.

Dar in 21 martie, dupa ce a declarat ca a "incercat sa dea lumii musulmane ocazia de a-si apara cartea" si neprimind niciun raspuns, el a ars un exemplar al Coranului in cadrul unei ceremonii deschise publicului, la Gainesville (Florida), in prezenta a circa 30 de persoane.

In septembrie, au existat mai multe proteste publice in incercarea de a-l impiedica pe pastor sa distruga 200 de exemplare din Coran, cu ocazia comemorarii atentatelor din 11 septembrie 2001. Intentia sa a provocat inclusiv demonstratii violente in lumea musulmana.

Ora 18.00: Cetateni romani, norvegieni si suedezi se afla printre functionarii ucisi vineri, a anuntat o sursa din politie, citata de Reuters. Doua dintre victime au fost decapitate, a anuntat un purtator de cuvant al politiei locale.

Ora 18.30:"In total 11 persoane au fost ucise, trei functionari straini ai ONU, 5 gardieni nepalezi ai ONU si 3 manifestanti", a declarat pentru AFP generalul Mohammad Daud Daud, sosit de la Kabul.

Ora 19.00: Insurgentii afgani au folosit manifestatia ca pretext pentru a ataca tabara ONU, a declarat guvernatorul provinciei, citat de Reuters.

Ora 19.07: Cel putin 7 angajati ONU au fost ucisi. 5 protestatari afgani au fost de asemenea ucisi si alti 20 au fost raniti in violentele de vineri dupa-amiaza, a anuntat guvernatorul provinciei, citat de Reuters.

Ora 19.30: Ministerul de Externe a luat legatura cu autoritatile locale afgane din Mazar-I-Sharif, nordul Afganistanului, pentru a verifica ipoteza privind existenta unor victime cetateni romani, in urma atacului asupra unui birou al ONU, insa, pana in acest moment, nu s-a confirmat aceasta ipoteza, a declarat purtatorul de cuvant al MAE, Doris Mircea, citata de Agerpres.

Ora 20.00: "Sapte angajati ai UNAMA (Misiunea ONU in Afganistan) au fost ucisi, cinci sunt nepalezi si doi sunt europeni, un barbat si o femeie", a declarat Noor Mohammad Atta, guvernator al provinciei Balkh, relateaza AFP.

Ora 20.10: Un cetatean roman s-ar putea afla printre victimele atacului asupra biroului ONU de la Mazar-I-Sharif, din nordul Afganistanului, a declarat purtatorul de cuvant al MAE.

Ora 20.25: Numarul mortilor ar putea fi mai mare de 20, a anuntat un oficial ONU, citat de Reuters.

Ora 20.28: Cetateanul roman care ar fi decedat in Afganistan este angajat civil al ONU, cu statut de functionar international, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax. Detalii referitoare la identitatea persoanei vor fi facute publice dupa anuntarea familiei.

Ora 20.35: Un ofiter norvegian figureaza printre victime, a anuntat armata norvegiana, relateaza AFP.

Ora 21.38: Cetateanul roman, care a fost victima a atacului de la Biroul regional ONU din Mazar-I-Sharif, fiind decapitat de atacatori, este functionar international al ONU, au declarat surse oficiale, citatate de Agerpres.

Cetateanul roman lucra in Afganistan de aproximativ doi ani.

Dintre cei aproximativ 2.000 de angajati ai Misiunii ONU din Afganistan, aproximativ 80% sunt de cetatenie afgana, iar restul sunt cetateni straini dintre care aproximativ 20 - 30 sunt romani. Majoritatea sunt angajati ca agenti de securitate, contractele acestora nefiind intermediate de statul roman, ci de firme private de specialitate.

Ora 21.50: Purtatorul de cuvant al ONU a confirmat ca 3 functionari internationali si 4 garzi ONU au fost ucisi, relateaza Reuters.