Organizatia Interpol a avertizat, joi, ca daca o biserica din SUA isi va duce la indeplinire planurile de a arde exemplare din Coran, evenimentul va duce, cel mai probabil, la declansarea de atacuri teroriste la nivel global, transmite Reuters. Biserica Dove World Outreach Center din Florida a devenit cunoscuta dupa ce a anuntat recent ca va propune comemorarea atentatelor de la 11 septembrie 2001 intr-un mod inedit: biserica si-a invitat adeptii la arderea mai multor exemplare ale Coranului pe 11 septembrie, cand se implinesc 9 ani de la atentatele teroriste.

Pastorul Terry JonesFoto: Reuters

Secretarul general al Interpol, Ronald Noble, declara ca a avertizat cele 188 de state membre ca "daca arderea Coranului... se va desfasura conform planurilor, exista o posibilitate mare ca vor urma atacuri violente impotriva oamenilor nevinovati".

Noble a precizat ca, desi in prezent nu exista "detalii specifice" legate de posibile atacuri, arderea cartii sfinte a musulmanilor "va avea consecinte tragice".

Interpol a emis avertizarea globala la solicitarea Ministerului de Interne din Pakistan. Organizatia a cerut statelor membre sa contacteze imediat Secretariatul General al Interpol daca detin informatii legate de amenintari teroriste.

In plus, persoanalul de la Centrul de Comanda si Coordonare al Interpol va fi pus in stare de alerta.

Dove World Outreach Center a anuntat recent ca isi va respecta promisiunea de a arde mai multe exemplare ale Coranului pe 11 septembrie, cand se implinesc 9 ani de la atentatele teroriste din SUA. Actiunea va avea loc pe proprietatea bisericii, in ciuda amenintarilor cu moartea primite in ultimele saptamani. In plus, autoritatile locale au refuzat sa-i acorde permisiunea de a arde cartile.​

Oficialii din Gainesville s-au declarat ingrijorati de violentele care s-ar putea produce. Biserica a primit cateva amenintari cu moartea iar persoane necunoscute au rupt doua panouri aflate in apropierea lacasului de cult.

"Lucruri precum atentatele de la 11 septembrie, atacul de la Fort Hood si asasinatele in numele onoarei.... acestea nu sunt incidente izolate", a declarat atunci pastorul Terry Jones, adaugand "acestea sunt lucruri ce se vor inmulti daca noi nu ne opunem acum".

Joi, Jones a spus ca evenimentul ar putea fi suspendat daca presedintele Barack Obama il va suna sa-i solicite acest lucru.

Biserica Dove World Outreach Center este recunoscuta ca fiind una controversata, de la infiintarea sa, in 1981, inclusiv pentru pozitia impotriva avorturilor si a casatoriilor intre homosexuali.