Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca va mentine fondurile de urgenta pentru bancile grecesti la nivelul plafonat actual, evitand retragerea suportului financiar pentru Atena, au declarat pentru Reuters surse apropiate situatiei. Ministrul elen de finante, Yanis Varoufakis, si-a dat demisia luni - facandu-si iesirea pe o motocicleta, la fel de flamboaiant precum s-a comportat si in timpul mandatului - dupa ce mai multi lideri europeni nu l-au mai dorit la discutiile cu Grecia.
- Vezi mai jos principalele momente ale zilei de luni ale crizei din Grecia
Banca Centrala Europeana a anuntat luni seara ca mentine nivelul actual al programului de asistenta financiara de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti, transmite AFP. BCE precizeaza ca va inaspri totusi conditiile de acordare a finantari.
Consiliul guvernatorilor "a decis astazi sa mentina aportul de lichiditati de urgenta (ELA) pentru bancile grecesti la nivelul decis la 26 iunie 2015, dupa ce a discutat o propunere a Bancii Greciei", a anuntat BCE intr-un comunicat.
Din 26 iunie, finantarea in cadrul ELA a fost plafonata la aproape 89 de miliarde de dolari.
23:54 Tsipras i-a spus guvernatorului Bancii Centrale Europene ca masurile de control al capitalului trebuie scoase
Premierul grec Alexis Tsipras i-a spus guvernatorului Bancii Centrale Europene Mario Draghi, in timpul unei convorbiri telefonice desfasurate luni, ca este nevoie de ridicarea imediata a controlului capitalului in Grecia, a declarat un oficial guvernamental citat de Reuters.
Tsipras a mai discutat cu seful BCE despre situatia lichiditatilor bancilor grecesti, a mai declarat sursa guvernamentala, sub protectia anonimatului.
23:02 FMI a informat Grecia ca nu ii mai poate imprumuta alti bani din cauza transei neplatite (Reuters)
Fondul Monetar International a anuntat luni Grecia ca nu poate imprumuta bani tarilor care nu au reusit sa plateasca o transa sau mai multe din banii datorati FMI.
Directorul FMI Christine Lagarde a discutat luni cu premierul Alexis Tsipras despre rezultatul referendumului.
22:30 Premierul spaniol Mariano Rajoy, cu privire la Grecia: "Solidaritate - da, insa nu fara responsabilitate" (AFP)
Seful guvernului conservator spaniol s-a declarat in favoarea unui ajutor pentru Grecia, insa nu fara "responsabilitate" si reforme din partea acesteia. "Ceea ce conteaza este ca Grecia sa stie ca suntem dispusi sa o ajutam (...), insa cheia este ca, in schimb, sa realizeze reformele necesare pentru crestere economica si crearea de locuri de munca. Solidaritate - da, insa aceasta trebuie insotita de responsabilitate", a declarat Rajoy.
22:16 Premierul olandez: Daca Grecia nu accepta reformele dure, "s-a terminat" (Reuters)
"Daca lucrurile raman asa cum sunt acum, atunci suntem intr-un impas. Nu exista alta optiune, trebuie sa fie disousi sa accepte reforme profunde", a declarat premierul olandez Mark Rutte, intr-o dezbatere parlamentara desfasurata dupa refuzul grecilor de a accepta termenii acordului cu creditorii internationali.
"Trebuia sa ia o decizie, in seara aceasta sau in noaptea aceasta, ce vor sa faca. Daca vin cu un plan serios....sau nu", a declarat Rutte.
21:10 Grecii "merita mai bine", "nu pot accepta un acord neviabil", a declarat noul ministru de Finante, Tsakalotos
21:08 BCE va mentine creditele de urgenta (ELA) acordate bancilor grecesti la nivelul actual
20:40 Angela Merkel: Conditiile prealabile pentru o revenire la negocieri nu sunt reunite
"Usa ramane deschisa discutiilor (...) In acelasi timp, conditiile prealabile pentru a intra in noi negocieri asupra unui program concret de mecanism european de stabilitate nu sunt inca reunite", a spus aceasta, intr-o declaratie comuna de presa cu Hollande.
20:35 Francois Hollande, dupa intalnirea cu Angela Merkel: Usa este deschisa pentru negocieri, Tsipras trebuie sa faca propuneri serioase
20.25 Casa Alba face apel la Grecia si UE sa ajunga la un compromis. "Referendumul s-a incheiat, dar viziunea noastra ramane aceeasi", a explicat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe, apreciind ca este in interesul ambelor parti sa gaseasca o solutie "ce permite Greciei sa ramana in zona euro".
19:26 Bancile vor fi inchise pana miercuri, a anuntat agentia greaca de presa, preluata de AFP
19.00 Presedintia elena confirma numirea lui Euclid Tsakalotos in functia de ministru de finante. Acest economist discret, in antiteza cu personalitatea predecesorului sau Yanis Varoufakis, a ocupat pana in prezent functia de ministru adjunct al Afacerilor Externe, precum si cea de coordonator al negocierilor cu creditorii Greciei, UE si FMI.
El va depune juramantul de investitura la ora 20.00, potrivit unui comunicat al presedintiei elene, citat de AFP. De asemenea, el va participa, marti, la prima sa reuniune a ministrilor de finante din zona euro (Eurogrup), la Bruxelles.
18.25 Euclid Tsakalotos va fi numit ministru de Finante, dupa demisia lui Yanis Varoufakis, si va depune juramantul in cursul serii de luni - surse prezidentiale elene, citate de Reuters.
17:30 Sefa FMI, Christine Lagarde, a declarat ca Fondul este pregatit sa ajute Grecia, daca i se adreseaza o cerere in acest sens
17.14 Liderul partidului Grecii Independenti, Panos Kammenos, aliat la guvernare cu Syriza, a declarat ca sefii partidelor de opozitie au dat asigurari scrise ca il vor sprijini pe premierul Alexis Tsipras in negocierile cu creditorii Atenei. - flash Reuters
16:50 Wall Street a deschis in scadere luni, reactionand negativ, ca si celelalte piete mondiale, fata de victoria NU-ului in referendumul grec: Dow Jones pierdea 0,20% iar Nasdaq 0,89%, potrivit AFP.
16.40 Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a declarat ca, la summitul de marti, liderii zonei euro vor lua in discutie, fara indoiala, si un "ajutor umanitar" pentru Grecia.
"Oamenii de acolo au nevoie de ajutor, iar noi nu trebuie sa-l refuzam doar pentru ca nu suntem multumiti de rezultatul referendumului", a comentat Gabriel, ministrul social-democrat al Economiei din guvernul Angelei Merkel.
"Nu putem sa abandonam Grecia, toate tarile europene trebuie sa fie pregatite sa acorde un ajutor umanitar. (...) Cred ca acest lucru va fi discutat maine la Bruxelles", a adaugat el, fara a preciza natura acestui eventual ajutor.
16:30 Nigel Farage, liderul euroscepticilor britanici, editorial in The Telegraph: "Uniunea Europeana moare sub ochii nostri"
16.20 Bancile ar putea ramane inchise alte cateva zile. Potrivit bancherilor citati de Reuters, autoritatile elene vor emite o noua hotarare, luni, pentru a prelungi "vacanta bancara" pentru cel putin alte cateva zile.
16.06 Sigmar Gabriel, vice-cancelar si ministru al economiei in Germania a declarat ca acum Grecia este amenintata de faliment si ca daca vrea sa ramana in zona euro trebuie sa vina cu propuneri mai dure decat cele care i-au fost oferite anterior.
15.40 Premierul grec Alexis Tsipras si cancelarul german Angela Merkel au avut o convorbire telefonica si au cazut de acord ca Atena sa prezinte in cadrul summitului UE de marti propunerile sale pentru un plan de salvare, au declarat surse guvernamentale elene, citate de AFP si Reuters.
15.35 Yanis Varoufakis a dat destul de clar de inteles ca negociatorul planului de salvare, Euclid Tsakalotos, va fi urmatorul ministru de finante declarand ca vor fi in fata reporterilor impreuna marti. "Acum plec si ne vom vedea maine cu domnul Tsakalotos", a spus el. Intrebat daca Tsakalotos va fi urmatorul ministru de finante, Varoufakis a raspuns: "sper ca da".
Euclid Tsakalotos

14:10 Stabilitatea din zona euro "nu este in joc", in afirmat vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.
"Avem toate instrumentele necesare pentru a asigura stabilitatea financiara a zonei euro (...) este foarte limpede ca suntem capabili sa aparam" moneda unica, a spus Dombrovskis.
13:58 Alexis Tsipras a avut o discutie telefonica cu Vladimir Putin, afirma o sursa guvernamentala citata de AFP
"Vladimir Putin si-a exprimat sustinerea pentru poporul in fata dificultatilor pe care trebuie sa le depaseasca", potrivit unui comunicat al presedintiei ruse, in care se precizeaza ca Putin si Tsipras au discutat de asemenea "mai multe chestiuni legate de dezvoltarea cooperarii ruso-grecesti".
13.56 Ziua de luni, 20 iulie, este pe cale de a deveni momentul decisiv in privinta apartenentei Greciei la zona euro. In acea zi, Atena trebuie sa plateasca 3,5 miliarde de euro Bancii Centrale Europene.
13.54 Biroul lui Francois Hollande a negat ca presedintele francez a avut luni o conversatie cu Alexis Tsipras, contrazicand informatiile furnizate Reuters de o sursa din cadrul presedintiei elene, ca cei doi ar fi discutat la telefon azi.
13:37 Rusia spera ca Grecia ca ajunge la un compromis cu creditorii sai
13.18 Premierul Alexis Tsipras si presedintele elen au vorbit la telefon cu Francois Hollande intr-o pauza a discutiilor dintre liderii politici de la Atena, a declarat Reuters o sursa prezidentiala. Liderii de partid de la putere si din opozitie se intalnesc luni la resedinta presedintelui Prokopis Pavlopoulos. Presedintele francez a avut in ultima vreme una din cele mai putin intransigente atitudini fata de Atena.
13:00 Conditiile pentru negocieri legate de un nou program de ajutor nu sunt reunite, tinand cont de decizia cetatenilor greci, a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert.
Guvernul german "a luat act de Nu-ul clar exprimat si respecta acest rezultat, guvernul federal ramane pregatit pentru dialog (...) dar tinand cont de decizia de ieri a cetatenilor greci, conditiile pentru negocieri pentru un nou program de ajutor nu sunt reunite".
12:52 Spania este dispusa sa negocieze cu restul tarilor din zona euro un "al treilea plan de salvare" a Greciei, dar reformele sunt "ineluctabile", a declarat ministrul spaniol al Econpomiei, Luis de Guindos, citat de AFP.
12.16 Grecia nu poate suporta si mai multa austeritate pentru ca ar duce la tulburari sociale si ar micsora sansele unei reveniri economice, a declarat Juan Pablo Bohoslavsky, expert independent pentru datorii al ONU. Creditorii Greciei ar fi trebuit sa fie mai atenti la ce spune legislatia internationala in materie de datorii, a spus acesta subliniind ca trebuie acordata o importanta mai mare drepturilor omului.
11.35 Euro s-a depreciat, dar a atins doar minimul ultimei saptamani, in urma votului negativ de la referendumul din Grecia care va avea pe termen lung un impact limitat pe pietele financiare, potrivit analistilor citati de Bloomberg
10.59 Presedintele Klaus Iohannis a scris pe pagina sa de Facebook dupa ce elenii au votat majoritar "Nu" la referendumul de ieri ca spera ca ca se vor gasi solutii pentru viitorul european al Greciei.
10.46 Negociatorul sef al Greciei in discutiile cu creditorii internationali, Euclid Tsakalotos, este candidatul principal al guvernului elen pentru a deveni ministru de finante dupa demisia lui Varoufakis, a spus un oficial de rang inalt din executivul de la Atena pentru Reuters.
10.22 Aproximativ 5.000 de greci, potrivit politiei, au sarbatorit in noaptea de duminica spre luni, la Atena, rezultatul referendumului prin care au fost respinse masurile de austeritate impuse de creditorii internationali ai Greciei, relateaza Euronews, citata de Mediafax.
10.20 Cele mai importante actiuni europene au scazut cu 1,7% in primele momente ale sedintei de luni. Bancile au fost cele mai afectate, indicele bancar Euro STOXX scazand cu 2,3%. Bancile italiene, inclusiv Unicredit, scazusera cu 3-4 procente iar Banco Comercial Portugues se depreciase cu 3%.
10.00 Premierul Alexis Tsipras trebuie sa clarifice rapid ce vrea dupa referendum. Discutiile cu Grecia trebuie sa demareze curand, "pe baze serioase" a declarat ministrul francez pentru afaceri europene, Harlem Desir
9.17 Respingerea de catre Grecia a reformelor nu poate sa insemne ca va primi mai usor banii, a scris pe Twitter Peter Kazimir, ministrul de finante al Slovaciei. "Cosmarul arhitectilor monedei euro - posibilitatea ca o tara sa paraseasca acest club pare un scenariu realist dupa ce Grecia a votat Nu", a adaugat membrul Eurogroup.
8.47 Ministrul elen de finante, Yanis Varoufakis, si-a dat demisia. "Curand dupa anuntarea rezultatelor referendumului, mi s-a comunicat preferinta unor membri ai Eurogrupului si a unor diferiti "parteneri" pentru... "absenta" mea de la discutii; premierul a considerat ca ideea are potentialul de a fi de ajutor in atingerea unei intelegeri. Din acest motiv parasesc Ministerul de Finante azi", a scris pe blogul sau Varoufakis, care a fost cel mai important secundant al lui Tsipras in pozitia Atenei fata de creditori.
8.39 Actiunile europene se pregatesc de o scadere puternica luni, expertii apreciind ca principalii indici din Marea Britanie, Germania si Franta vor consemna un declin de 3-4% - Reuters
8.27 O delegatie greaca va sosi luni la Bruxelles pentru a pregati reluarea negocierilor cu creditorii internationali, au anuntat surse guvernamentale citate de publicatia elena Proto Thema - Mediafax
--------
Mai multi oficiali ai guvernului grec, ce a sprijinit un vot negativ la Greferendum spunand ca astfel se va intari pozitia Atenei in negocieri, au declarat imediat dupa scrutin ca vor incerca sa reporneasca discutiile cu partenerii europeni.
Totusi, oficiali ai zonei euro au respins ideea unei reluari rapide a negocierilor, chiar daca ministrii de finante planuiesc sa se intalneasca saptamana aceasta pentru a discuta situatia Greciei.
Angela Merkel si Francois Hollande se vor intalni la Paris luni dupa-amiaza.
- Rezultatele referendumului din Grecia: 61,31% dintre greci au votat NU (impotriva masurilor de austeritate), iar 38,69% au votat DA (in favoarea masurilor cerute de creditorii externi)
- Prezenta la urne a fost de 62,50%. Sursa si detalii
Citeste si:
Pariu ca niste bani au circulat pe ruta moscova - varoufakis?
- Datoria Greciei azi -> 323 de miliarde de euro
- Datoria băncii Lehman Brothers -> 538 miliarde euro în anul 2008.
O singura unitate ca Lehman Brothers poate îndatora din nimic, fără sa dea un ban din buzunarul sau, nu doar Grecia cit și Bulgaria, Romania, Ungaria la un loc, folosind schema piramidala descrisa la adresa de mai jos, echivalenta cu tipărire de bani falși.
Vezi:
http://tinyurl.com/schema-piramidala-banci
2. Daca nu-ti place sistemul, nu te imprumuta. Sau inventeaza altul. ;)
3. Asa-i ca nu-ntelegi absolut nimic din functionarea economiei de piata?
Ce bine (si simplu) era pe vremea lu Ceasca'...
Noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc!?!
România: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 90% influență, iar Marea Britanie 10%;
Grecia: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 10% influență, iar Marea Britanie 90%;. Stalin a fost de acord! CONSECINTA: in Romania comunisti au preluat puterea cu ajutorul URSS, iar in Grecia, comunistii au trebuit sa ia calea exilului, fiind "cazati" prin tarile de "democratie populara", inclusiv in Romania!
@dumitrica:
1/ LB si bancile occidentale au rambursat INTEGRAL toate finantarile, cu dobanda, intr-un interval de 1-4 ani;
2/ intre facilitatile acordate de guvernul american LB si datoria externa a statului grec exista tot atata legatura ca intre facilitatile acordate de guvernul Romaniei Oltchim sau Regiei Huilei si datoria externa a Portugaliei.
Ba, voi chiar nu vreti sa dati banii inapoi ?
Iar in functie de raspuns sa aplicam democratia stradala...
Poate vrei sa spui ca a incasat mita de la Putin !
E fanstastica logica voastra: "castigi" (vorba aia, a castigat la referendul) si totusi demisionezi....si o mai si vedeti ca pe-o victorie.
Cum supravietuiti fratilor, unde sunte angajati?
Profesor la Universitatea din Atena.
Bugetar.
N-aud?! Marele specialist in teoria jocurilor a inventat vreo cale sa transformi, peste noapte si numai cu "patriotism", o datorie pe care clasa politica greaca a contractat-o si a amplificat-o , intr-o sursa de prosperitate?!!!?
Inchiderea bancilor din Elada va inmulti banii din conturi?
Lipsa de viziune, domnilor, diletantism economic si politic si multa obraznicie!
De ce au investit 10 miliarde de euro pe an in tehnica militara? I-au silit creditorii sa cumpere F16 la prima mana si submarine?
Ce-si face omul cu mana lui se cheama lucru manual si nici dracul nu-l desface!
Oricum, dupa scorul de ieri e clar ca nici macar popoeului grec nu mai poti sa-i plangi de mila.
I ghici cine erau creditorii Greciei..
Stai sa vezi cand or sa inceapa mai multe banci s aaiba problem si prin Ro si prin DE si prin toata Europa..
Sa te vad ce mai spui de FMI & CO... FMI au crezut ca vorbesc cu 2 ministrii care inteleg situatia tarii lor si ceva economie.. nu cu niste ciumpalaci fara minte....si un popor asemnea..
cei doi pacalici, tzipras si varoufakis,doi gargaragii demni de altfel de guvernul (si asta performant) lui tonta, au spus nu la orice propunere de rambursare a datoriei pe care cu certitudine o au. asta denumiti dvs, dialog???
Ai fi putut sa explici unde am gresit, sau sa ai o alta parere bine argumentata.
Insa singurul lucru care ai putut sa-l spui nu are deloc legatura cu subiectul, o zeflemea inutila...izvorata din bunatate? Prietenie? Amabilitate?
De ce ?
Uite d-aia:
https://xaeus.wordpress.com/2015/05/28/uniunea-europeana-este-noua-uniune-sovietica/
Asa cum exista procedura de intrare, se poate contura si procedura de iesire.
Asta ca sa fie clar si pe viitor: votezi ca grecu', ca grecu' o sa sfarsesti.
Doar asa se va putea scapa de acest putregai care macina Europa.
În esență, asta e și marea dramă a finanței europene în cazul Greciei, nu prea poate să le facă mare lucru fără să atingă interesele militare americane în zonă, ceea ce mai bine îți bagi piciorul în ei de bani decît să începi să negociezi cu armata SUA, unde, din fericire, ordinul se execută nu se discută.
PS. Pana de curand cea mai mare flota din lume era a Liberiei. Era vreun liberian pe acolo???
Contează însă mai puțin cine e vinovat. Important este ca europenii să găsească o soluție europeană unui probleme europene. We are all greeks.
Unii dintre noi nu au avut al 13-lea si al 14-lea salar, TVA 13%, nu au pensiile din Grecia, gratuitatile si scutirile de taxe. Nici macar pauza de somn de 2 ore la amiaza.
Falimentul Greciei ar fi trebuit să survină, într-adevăr, mult mai devreme însă probabil acest lucru ar fi schimbat din profunzime maniera de lucru a finanțelor europene și am fi plonjat direct într-o economie de piață reală în care ai și avantaje și riscuri pe măsură.
Și într-adevăr, lecția Islandei e un subiect tabu la nivel public.
in schimb o pensie de 200 de euro mi se pare jignitoare ptr. o tara UE.
si te rog nu-mi veni cu productivitatea muncii la nemti si austrieci. Un muncitor la pompele OMV-Romania are vreo 200 de euro salariu iar in Austria acelasi muncitor la pompa OMV are 1200-1500 de euro salariu. Vand acelasi produs si in cantitati similare si presteaza acelasi efort fizic.
Si de ce se angajeaza la austrieci romanii pentru salariul asta de mizerie? De ce nu se angajeaza la o firma pur romaneasca, pe un salariu decent?
O tara de asistati sociali...
Munca este grea si cere sacrificii...
Grecia pensie medie 1620
Germania 791 E
Calcul simplu: in 5 ani 150 MILIARDE numai diferenta.
Dar cand in cap e cat in gusa.. nu prea ai cu cine..
Si parca vad ca cei care le vor intinde mana, vor fi din ce in ce mai putini si mai saraci!
Asa le trebuie; sa fie milogi, serpi, slinosi cand vor banii altora; cand e vorba sa ii dea inapoi sa fie mandri, demni si verticali.
E, acum vor spala vasele Europenilor foarte multi ani!
Cand esti prost, si viata este grea!
Aviz Ponta, asta-i soarta populistilor pe care tu ii ai ca modele de "independenta economica" !
DEMISIA!!
Asta te asteapta si pe tine, CURAND!!!
Probabil ca Grecia va primi bani de la UE si FMI dar se va ANGAJA(cine-i mai crede pe greci, acum?!!) la reformarea economiei si a institutiilor statului grec, ori asta nu se poate face cu Tsipras care le-a promis grecilor ca vor trai bine mersi in continuare, fara austeritate, adica fara REFORME care sa echilibreze cheltuielile uriase ale Greciei!
De unde bani, Tsipras?!
De unde bani, Ponta?!
1. Grecia da faliment si bancile iau "ipotecile"
2. Grecia este ajutata, le raman "ipotecile" si nu da faliment.
Cei care sustin NU doresc cumva falimentul?
Pana cand esti dispus sa platesti pentru mancarea si bautura grecilor?
Pe de altă parte, problema serioasă e că garanțiile(presupunînd că s-au cerut garanții ptr. banii acordați) nu funcționează în cazul Greciei. Or fi grecii rupți în cur și falimentari economic însă militar sunt la un nivel la care tările europene pot doar să viseze. Deci, calea forței și a executării silite, în cazul Greciei e o opțiune la care nici măcar nu îndrăznește să se gîndească madam Merkel. Cred că asta, de fapt, e marea frustrare europeană, în cazul Greciei.
Nu-i vorba de nici o executare silita si cu atat mai putin de un conflict militar.
Grecii mor de foame sau dau in razboi civil daca nu-s ajutati acum.
Singuri nu supravietuiesc.
Simplu.
Partea cea mai interesanta este ca nu inteleg de ce petrec acum gretzii...
As spune ca mie mi se pare ca gretzii sunt prosti gramada sau ma insel?
Eu nu inteleg de ce atata dorinta de a ajuta Grecia!
Faliment, se iau garantiile si afacere incheiata!
in cazul grexilor, intervin interesele acelorasi care le-au dat bani pe d-a moaca + bla-bla-ul cu leaganul civilizatie, al democratiei,...
Nu iti trebuie mai mult de o saptamina ca sa intelegi ce-i in Grecia. Industrie ioc . Emigratii lucreaza in agricultura in timp ce grecul doarme.
>Biserica e prima care si-a asigurat nemurirea financiara. Au proprietati pe care nu platesc impozite, au bani enorm de multi
>politicienii lor sint toti din acelasi aluat, adica la spaga sint primii
>aparatul lor bugetar e imens
>sint speriati de un razboi cu Turcia si atunci s-au inarmat orbeste ( sint multe costuri de inarmare pe care grecii nu le pot suporta)
>infrastructura lor turistica e la pamint
Nu poti trai pe datorie la infinit ..... si sa mai fii si fudul pe deasupra.
PS. Banii de la BCE/FMI sunt si ai statului roman. Daca tu vrei sa renunti la ei, plateste si partea mea.
mai mult, mai vor inca si alti bani de imprumut, ca le-a placut si le place sa stea pe banii altora sa faca nanica 2 ore la pranz, zi de zi.
Sa ii vedem pe acesti "dansatori" peste o luna, un an si zece ani, atunci cand se vor zbate intr-o saracie crunta.
Sunt curios, cum va gestiona piticimea politicianista europeana, aceasta situate la care si ei au fost complici dar mai ales, sunt curios daca cetateanul european, acela pe banii caruia se destrabaleaza escrocherimea politicianista, va mai ingadui un astfel de sistem politic ticalos.
Daca "da", atunci nu exista nicio diferenta intre populimea greceasca si cea europeana si s-ar confirma zicala ca "prost nu este cel care cere ci cel care da" !
Actualii politicieni europeni, sunt prea mici si prea ingramaditi in ambitiile lor meschine, pentru a se putea ridica la inaltimea constituirii unui super-stat federel cum ar fi SUE.
Sunt niste bieti cotetari care cotcodacesc besmetic in propriul lor gainat, pentru a gasi un viermisor.
"Pai voi ati ales NU! Ce va plangeti ca din pensia de 1000 de drahme nu-ti mai poti cumpara 2 paini?"
Cand o sa inceapa masurile de austeritate - fara de care nu se poate iesi - oare ce o sa zica prostimea?
Na belea cu politicienii astia prosti si iresponsabili - ce si-au facut ei cu mana lor tot impotriva lor se va intoarce...
Cam 30 mld anual. In cinci ani?
N-au stiut? sau -dirijati de stangisti- au dat o tzeapa colectiva CHIAR si noua.
PS in capitalurile imprumutate de catre FMI/BCE etc se regasesc si banii guvernului roman.
si Gretzia a raspuns: Jesus.
O sa afle vreodata adevaratul raspuns Gretzia?
Cred ca in curand - asa se asterne anarhia intr-o tara odata civilizata. Cand nu iti alegi cei mai buni lideri sau cand liderii tai devin iresponsabili vai de capul tau...
Democratia nu exclude valorile si principiile.
O masa haotica isi pierde valorile si principiile.
O multime ordonata isi impune si isi desavarseste valorile in timp.
Deh, fiecare este responsabil pentru alegerile sale, iar natiunea are liderii pe care ii merita.
Bravo lor.
Cred ca plama ne-am luat-o cu totii. Daca nu stiai, in aia 320 de milarde sunt si banii tai.
Sunt rusi.
Apropo, poti sa-mi spui din ce bani isi va primi luna asta pensia pensionarul grec si leafa functionarul de la posta?
Din cate am aflat eu, daca FMI nu le da bani, Grecia n-are de unde le plati!
Prostia se plateste!
si nu e sclavie e un mecanism economic creat si acceptat de toate tarile din lume...
Nemtii au magazinele pline, greci, danseaza cu burta goala! Nemtii pot sa/i salveze pe greci, grecii danseaza si asta nu ii poate salva!
Si apoi, din cate imi aduc eu aminte, nemtii nu "si/au" palne niciodata, fara sa nu le inapoieze cu piciorul!
Asa ca, bucuria ta face parte din categoria "moartea regilor, bucuria nebunilor"
Ia cujeta tu, mintenas!
merkel sunt convins ca o sa fie devastata...
cand negocia Merkel cu grecii, negocia si pentru RO si pentru DE si petnru IT si pentru alte tari care au imrumutat grecia... dar unul catine care nu intelege conceprul de uniune, vede mai greu lucrurile astea..
Probleme o sa ai doar atunci cand vei baga cardul in bancomat. Pe display vei primi un mesaj prietenos:
"Ne pare rau, dar tranzactia dvs nu poate fi efectuata. Va rugam sa reveniti! Va multumim ca ati ales serviciile bancii noastre si va dorim o zi buna!"
Pricepusi?
Sincer de acum in colo am sa ma informez de pe RT. Sunt mai corecti. Ar trebui ca doamna Macovei sa citeasca din nou la Bruxelex discursul prin care acuza ca s-au furat 2 milioane de voturi.
Realitatea e ca omul probabil isi da seama ca a adus Grecia intr-o situatie fara iesire si, ca orice sobolan, paraseste primul corabia.
Ori Grecia are nevoie de bani externi pentru a plati pensiile si salariile de luna asta, economia proprie nefiind in stare sa le sustina.. Ceea ce incearca acum Grecia este un santaj politic si emotional la adresa UE.
Ramane de vazut daca UE va accepta acest santaj; daca da, atunci se va intra intr-o spirala periculoasa care poate duce la compromiterea ideii de uniune europeana si de moneda unica.
Tari ca Ungaria lui Viktor Orban sau Romania lui Victor Ponta vor specula din plin momentul si vor adopta imediat aceleasi masuri populiste, incercand sa forteze mana europenilor cu aceleasi pretentii ca si cele ale grecilor. Mai mult, se va alimenta din plin curentul eurosceptic din tarile in care acesta este deja puternic: Franta, Italia, Spania, Portugalia si Marea Britanie. In antiteza, vor aparea miscari de nemultumire ale populatiei din Germania, Austria, tarile scandinave, Olanda, etc care nu va mai fi dispusa sa plateasca sustinerea grecilor.
Europa va intra in deringolada, in anarhie si haos, moneda euro se va prabusi, influenta politica si economica pe plan european a Rusiei si Chinei va creste, miscarile fundamentaliste musulmane vor lua amploare!
Cel mai probabil insa, BCE va continua sa sustina financiar Grecia din fondurile de rezerva, dar la un nivel minim, calculat conform planurilor initiale ale UE pentru o politica de austeritate. Asta inseamna reduceri de locuri de munca, taieri de salarii si pensii, taxe marite. Dar grecii au votat pentru mentinerea veniturilor actuale, deci vor aparea revolte si lupte de strada, demisia guvernului, alegeri anticipate, etc.
In fine, cea mai rationala decizie acum ar fi excluderea Greciei din UE si din zona euro. Cand ai un cancer in corp il extirpi chirurgical, nu-l tratezi cu ceaiuri si comprese, altfel se va extinde in tot organismul!
1 - nu sunt credibili. ii imprumuta si ei vor face ce?! evaziunea e in continuare in floare
2 - pana vor ajunge la un acord bursele se vor calma si asta inseamna ca singura forma a lor de sanjat nu va mai exista
3 - ue nu isi permite un nou ajutor pentur ca isi pun propriul popor in cap
4 - pe termen scurt vor suferi grecii... europenii vor avea ceva probleme, dar nu imediate.
5 - in 2-3 saptamani grecia va ramane fara bani si importuri (adica medicamente, combustibil, mancare etc).
eu cred ca pana la urma se va ajunge la un acord intre cele 2 tari... dar eu cred ca acel acord nu va fi pe placul grecilor. in 2 sapamani grecii nu vor mai avea bani si vor semna aproape orice
pentru ca prim ministru a reusit sa "arate" ca ei nu au bani acum din cauza ue nu din cauza lor si i-au pacalit ca daca voteaza nu o sa curga cu lapte si miere
sa vezi pumni in cap dupa ce o sa realizeze prostia facuta in cateva saptamani
Daca incurajezi gloata sa nu plateasca, sa fure, sa consume excesiv care fraier o sa vrea sa plateasca impozite si taxe, sa faca afaceri legale?
Poate sa insemne si un sfarist al partidelor populare...
1. Este returnat cu dobanda
2. Nu este returnat si banca ia garantiile
Poporul grec a ales solutia 2! De unde atata isterie? "Vai, ce catastrofala greseala, or sa vada ei cand iau pensiile!" Si ce? bancile sa-si ridice garantiile, grecii sa-si vada de drum fara increderea investitorilor. Bancile vad cat este minisul dupa ce ridica garantiile, vad cine continua sa existe si cine nu si end of story!
Inca o data: bancile pot si pierde! Sa deschida ochii inainte de a da bani atat statelor cat si persoanelor fizice!
Si inca o problema ar trebui ca imprumutul in numele statului macar in Romania sa fie decis de catre oameni, nu de catre politicieni. Doar cu referendum! Noi avem rata la FMI! N-a intrebat cineva daca vrem imprumut ca sa putem da ajutoare sociale marite cum vrea Ponta?
In cazul in care guvernul care s-a inprumutat refuza sa implementeze masurile la care s-a angajat atunci cand a contractat creditul si, mai mult refuza sa-si plateasca datoria, atunci banca face o chestie simpla: nu-i mai da alti bani!
In acest caz, in lipsa de lichiditati si in incapacitate de plata a cheltuielilor publice curente (salarii, pensii, ajutor de somaj, sanatate, invatamant, proiecte de investitii, etc), guvernului respectiv ii va ramane doar o singura solutie pentru supravietuire: sa-si vanda resursele si patrimoniul!
Deci nu bancile ii vor confisca Greciei insulele si Acropole, ci guvernul grec va fi nevoit sa si le vanda singur, pentru ca nu mai are alta alternativa!
Te asigur ca daca Grecia ar fi acceptat masurile de austeritate ce garantau de fapt atat revenirea sa economica la linia de plutire cat si rambursarea datoriei externe catre creditori, nicio banca din lume nu s-ar fi atins de insulele lor sau de Acropole!
In acest caz cine crezi ca are mai multa putere sa isi minimizeze pierdere?
Ref. cine decide acordurile internationale.
1. Daca primaria introduce canalizarea in satul din deal oare o intreaba si pe mamaia sau numai pe reprezentantul ei in consiliul local?
2. Daca un ministru/PM greseste oare nu crezi ca exista raspunderea ministeriala asociata acelei decizii?
3. Oare deciziile acestea importante nu se bazeaza pe niste evaluari/studii de impact facute de experti? Oare de ce scriu acolo unii??? Oare de ce lise cere avizul altora - fie ca acel aviz este numai consultativ?
nu suporta masurile de austeritate impuse?! BAAAAAA in romania salariu mediu e de 300-400 euro... aia au 2000-3000 sa ma scuteasca! noroc ca oricum nu-l asculta nimeni
in alta ordine de idei, parerile lor socialiste, nu intra in discutie. Eu unul m-as multi daca si-ar dona macar propriile premii la datoria greaca, m-as simti ceva mai bine...decat sa platesc doar eu .
Bai cum naiba se face ca numai americani se gandesc la "saracutii greci" cum ar trebuzi sa le iertam datoriile.???
Nu sunt expert in economie insa imaginea prezentata pana acum e destul de simplista si simt ca lipsesc niste piese din puzzle, altfel grecii eurau de mult timp out. Mi-ar place sa stiu tabloul exact.
- tuturori le pare rau pentru greci, insa per ansamblu isi cam merita soarta
- lista de cerinte e normala si de bun simt http://www.petreanu.ro/2015/06/29/iata-ce-reforme-umilitoare-ii-sunt-solicitate-greciei/ . Grecia trebuie sa se restructureze. Daca nu, o sa o faca din afara euro insa tot o sa o faca
- uneori ustura cand dezinfectezi o rana, portugalia, italia si spania au fost la doctor si acum sunt ok. Cipru pare ok.
- grecia a avut o atitudine de forta, cu batut cu pumnul in masa pe principiul ca "daca nu imi dati bani o sa pierdeti si voi"
- o datorie, o promisiune sau un contract trebuie respectate. Te gandesti de 10 ori inainte sa imprumuti ceva. Grecia (oricine) trebuie sa isi respecte obligatiile.
- am senzatia ca grecii cred ca li se cuvine totul fara obligatii. De asta acum musca mana care le-a dat de mancare. Dupa ce au crescut, mancat si baut cu banii europei, si in 2010 cu pensii mai mari decat ale nemtilor - nu-i normal sa santajezi europa cu drumuri la Putin, schimbat directia catre rusia / china.
- pro grecia: mi-ar place sa vad o harta a banilor pe care i-au primit grecii: cati, de la ce tari sau fonduri, in ce au fost investiti. Sunt voci care zic ca nu au vazut nici un ban ci banii au fost folositi pentru refinantat la dobanzi mai mari catre banci private in special germane si franceze. Aici nu mai e ok daca e adevarat.
- tot timpul e si vina managerului-trebuia monitorizare mai atenta
- merkel a gresit. Trebuia sa aiba o atitudine mai transanta - ori restructura datoria inainte sa creasca syriza, ori sa zica stop sa taie sperantele din fasa. Syriza e creatia ezitarilor lui merkel, a vinei impartirii ei intre merkel arhitectul europei si merkel economistul europei
In ultimii 35 de ani, deficitul bugetar annual al Greciei nu a scazut NICIODATA sub 3%. In schimb a fost si de 15%.
Media fiind undeva pe la 7-8%.
Ce evidenta mai mare vrei de atat?
daca i se va spune clar "nu faceti ca noi pa" in 2-3 saptamani o sa vina in genunchi la ue....
daca se vor face compromisuri cu grecia... multe tari pot merge pe aceeasi reteta + ca tarile bogate vor fi foarte ofticate pentru ca platesc pentru altii...
este o mare eroare sa cedeze in fata g recilor.
grecia trebuie sa accepte un plan de restructurare sau trebuie sa plece!
ideea e ca daca grecia se apropie de rusia rusia isi face baze aici
dar nu pot sa nu observ ca la politica americanii au stat mereu prost .. si ce ?
merita sa distrugi toata europa pt a nu vrei tu sa aiba baze rusii ?
1. DA
2. NU.
Scurt si rapid.
Uite asa as raspunde la refendemul DA/NU din Gretzia.
Time is money and greece seems to have enough money, EU not quite.
doar chinezii si rusii de care va place voua asa de mult la postacii pdl ,au datorii mici sau zero
Grecii isi scad in fiecare secunda datoria externa de 217% din pib si o trec pe spinarea saracilor din propria lor populatie ,datoria interna de 172% din pib creste de 2-3 ori mai mult pe secunda decat scade cea externa
si asta fac si harnicii de irlandezi ,stramosii americanilor cu 816% datorie externa din pib
halal democratie si libertate
or grecii sunt experti in fentat contractele de imprumut.
un articol aparut in 2011 arata ca pe lista debitorilor, doar Honduras si Ecuador au un istoric mai prost decat Grecia la rambursarea imprumuturilor (da, si Rusia sta mai bine):
http://www.historytoday.com/matthew-lynn/greek-economics-drachmas-debt-and-dionysius
Problema cu grecii e ca au masluit datele sa intre in uniunea monetara. Nu erau 'copti' pentru asta.
Dai exemplu de la un site complet obscura despre care nu prea se stie ce algoritmi are in spate.
Ajuta mai ales atunci cand site-ul respective are reclame.
De unde scoti tu sume de 593 de trilioane de dolari ca si datorie? Omule, calmeaza-te!!!
Datoria publica a guvernului federal SUA e in jur la 100% din PIB, adica undeva la 16.000 MLD dolari, sau cum iiti place tie, 16 trilioane.
http://www.tradingeconomics.com/united-states/government-debt-to-gdp
De unde ai scos tu sumele alea exorbitante?
Regatul Unit are o datorie publica de: 89% din PIB
http://www.tradingeconomics.com/united-kingdom/government-debt-to-gdp
Omule calmeaza-te si ia-ti medicatia. Ca ai luat-o pe aratura, dar rau de tot! :P
Ce ziceti o un articol /dezbatere pe aceasta tema ?
grecii se vor confrunta pe termen scurt cu o criza de incredere. ceea ce ar trebui sa faca ar fi alegeri anticipate, care sa reasume angajamentele internationale (care probabil se vor lua zilele acestea), si inca foarte repede.
solutia pentru grecia ar fi bine sa fie compusa din mai multe parti.
cum si-au pierdut increderea, ar trebui ca mecanismul de reajustare a cheltuielilor bugetare sa le fie impus, si ce modalitate mai buna pentru niste caposi decat trecerea la drahma.
pe de alta parte, nu vor fi lasati fara ajutor; un suport financiar va veni de la fmi & bce, dar nu suficient cat sa le finanteze lor toate cheltuielile.
grecii sa inteleaga ca nu e posibil cu salariile si pensiile care le au sa mearga mai departe cu deficit bugetar.