Presedinta Argentinei, Cristina Kirchner, a felicitat poporul grec pentru faptul ca a respins prin referendum planul creditorilor Atenei si noile masuri de austeritate solicitate de acestia, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Grecia: victorie totala a democratiei si demnitatii"", a Kirchner, duminica, pe contul sau de Facebook, exprimand "in numele poporului si guvernului argentinian deplina solidaritate cu valorile poporului si cu liderii sai".

  • Rezultatele referendumului din Grecia: 61,31% dintre greci au votat NU (impotriva masurilor de austeritate), iar 38,69% au votat DA (in favoarea masurilor cerute de creditorii externi)
  • Prezenta la urne a fost de 62,50%. Sursa si detalii

"Poporul grec a spus NU conditiilor imposibile si umilitoare care se doreau a fi impuse pentru restructurarea datoriei sale externe", a declarat presedinta.

"Noi, argentinienii, stim despre ce e vorba. Sa speram ca Europa si liderii sai inteleg mesajul urnelor. Nu poti cere unei persoane sa isi semneze propriul act de deces", a adaugat Kirchner.

Argentina a marcat in 2001 cel mai mare default din istorie, in valoare de aproape 100 de miliarde de dolari, in conditiile in care traversa o criza economica, sociala si politica fara precedent.

14 ani mai tarziu, Argentina a reusit sa renegocieze 93% din datoria sa cu creditorii privati, dar se confrunta cu probleme in justitia americana, care a aprobat o cerere de rambursare a fondurilor speculative in valoare de aproape 8 miliarde de dolari.

In planul datoriei publice, Buenos Aires si-a platit integral sau partial datoriile fata de Banca Mondiala si FMI si a semnat anul trecut un acord cu Clubul de la Paris, fixand un calendar de scadente pe care le-a respectat pana in prezent.

Citeste si: