Aproape 200 de cadavre ale victimelor catastrofei aviatice de joi din estul Ucrainei au fost ridicate duminica din perimetrul in care s-a prabusit cursa MH17 a Malaysia Airlines si au fost incarcate intr-un tren dotat cu dispozitive de refrigerare, garat in localitatea Torez, aflata sub controlul insurgentilor, informeaza Reuters. Urmeaza ca ramasitele neinsufletite sa fie identificate si trimise acasa pentru inmormantare. Indepartarea cadavrelor din zona de conflict a fost insa amanata, oficialii de la Kiev si separatistii pro-rusi aruncand unii asupra altora vina pentru intarzierea plecarii trenului si pentru neclaritatile privind unde si cand investigatorii internationali vor putea sa il verifice. Fortele de interventie, care trebuie sa raporteze atat in fata autoritatilor de la Kiev cat si in fata rebelilor care controleaza zona, precum si alte regiuni din Donetsk, urmeaza sa verifice resturile imprastiate pe camp in cautarea altor cadavre sau parti de cadavre. Zeci de experti internationali, aflati la Kiev d dumnica, vor sosi luni la locul prabusirii cursei MH17. Intre timp, Uniunea Europeana ia in calcul noi sanctiuni impotriva Rusiei, ministrii de Externe europeni urmand sa se reuneasca marti la Bruxelles pentru discutii pe aceasta tema. Secretarul de Stat John Kerry a declarat duminica intr-un interviu acordat postului de televiziune CNN ca este "clar" faptul ca sistemul de rachete folosit pentru a dobora avionul malaezian in estul Ucrainei provine din Rusia. Totodata, seful diplomatiei americane a afirmat ca dovezile in cazul aeronavei prabusite arata cu degetul catre separatisti. De asemenea, o conversație telefonică între doi lideri rebeli, interceptata de Serviciile de Securitate ucrainene, despre care autoritatile de la Kiev sustin ca dovedeste că militantii pro-rusi au doborat un avion civil, a fost autentificata de către experți americani, a anuntat duminică Ambasada SUA la Kiev.

Ramasitele avionului MH17Foto: Agerpres/Xinhua

Dupa doua zile in soarele puternic de vara, cadavrele dintr-o bucata destul de mare a zonei accidentului au fost indepartate duminica, fiind lasate in urma, pe marginea drumului, doar targile insangerate cu care au fost transportate pana la masini.

Fortele de interventie, care trebuie sa raporteze atat in fata autoritatilor de la Kiev cat si in fata rebelilor care controleaza zona, precum si alte regiuni din Donetsk, urmeaza sa verifice resturile imprastiate pe camp in cautarea altor cadavre sau parti de cadavre.

Un purtator de cuvant al OSCE, care monitorizeaza operatiunea, a declarat ca rebelii au spus echipei de observatori ca in trenul in discutie au fost incarcate 167 de cadavre. Reprezentantul ONU a precizat ca observatorilor li s-a permis sa verifice 3 dintre vagoanele refrigerate.

Vice-premierul ucrainean Volodimir Groisman a declarat ulterior, intr-io conferinta de presa, ca 192 de cadavre si 8 parti de cadavre au fost puse in vagoanele refrigerate, insa rebelii nu au aprobat inca plecarea trenului.

Separatistii prorusi anuntau duminica dimineata ca vor garanta securitatea inspectorilor internationali la locul prabusirii avionului malaezian aflat sub controlul lor in estul Ucrainei daca Kievul accepta un armistitiu, a declarat duminica unul dintre liderii lor intr-un comunicat de presa, potrivit AFP.

"Vom garanta securitatea expertilor internationali la locul prabusirii daca Kievul incheie un acord de incetare a focului, a declarat Andrei Pourghin, asa-numitul vicepremier al republicii separatiste autoproclamate Donetsk (DNR). "Invitam Kievul sa incheie un astfel de acord cu DNR cel putin pe durata anchetei de la locul prabusirii", a subliniat el.

AFP relata in prima parte a zilei ca o parte din cadavrele victimelor au fost indepartate de separatistii rusi de la locul accidentului, si ca insurgentii impun conditii Kievului pentru a-i lasa pe expertii internationali sa intre in perimetrul catastrofei aeriene.

  • HotNews.ro transmite LIVE TEXT principalele momente de duminica privind prabusirea zborului MH17
  • Cronologia evenimentelor de joivineri si sambata

--------------------------------------

Ora 5:55: Credinciosii din Olanda, tara in doliu, s-au rugat duminica pentru cele 298 de victime ale zborului MH17. "Ceea ce ar fi trebuit sa fie inceputul unei vacante frumoase a devenit un cosmar", a declarat la congregatia din Meersen, in sudul Olandei, parintele Wim van Meijgaarden, potrivit Mediafax.

Ora 3:19 Australia cere ONU adoptarea unui proiect de rezolutie cu privire la avionul prabusit. Australia le-a propus partenerilor sai din Consiliul de Securitate al ONU sa adopte o rezolutie prin care sa ceara separatistilor prorusi acces liber si in siguranta la locul accidentului avionului malaezian.

Ora 0:33 Expertii internationali vor sosi luni la locul prabusirii cursei MH17, zona ocupata de rebelii prorusi, a anuntat duminica premierul olandez Mark Rutte.

"OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) vrea sa efectueze misiunea de identificare impreuna cu expertii olandezi maine dimineata", la locul prabusirii, a declarat Rutte duminica pentru jurnalisti, la Haga.

Olandezii vor coordona dificila operatiune de identificare a celor 298 de victime ale accidentului, a anuntat Mark Rutte.

Ora 23:20Uniunea Europeana si-ar putea reconsidera pozitia fata de Rusiain urma tragediei din Ucraina. Ministrii europeni de Externe se reunesc marti la Bruxelles pentru a lua in discutie noi sanctiuni impotriva Rusiei. Marea Britanie, Franta si Germania ar putea face presiuni pentru sanctiuni suplimentare, dupa o discutie Merkel - Cameron - Hollande in care s-a cazut de acord asupra necesitatii unei pozitii mai ferme fata de Moscova. (The Guardian)

Ora 21:35 Convorbire telefonica David Cameron - Vladimir Putin. Premierul britanic i-a spus presedintelui rus ca doborarea avionului malaezian, cel mai probabil de separatisti pro-rusi, este "inacceptabila" si i-a cerut liderului de la Kremlin sa isi foloseasca influenta pentru a garanta accesul in zona prabusirii avionului.

Ora 19:40 Un avion al companiei Air India zbura la circa 25 de kilometri de aeronava malaeziana prabusita joi in estul Ucrainei, pilotii incercand in zadar sa ia legatura cu echipajul aparatului de zbor malaezian.

Ora 18:32 Ambasada americana de la Kiev anunta ca expertii americani au autentificat o conversatie telefonica incriminanta intre lideri rebeli (vezi aici mai multe detalii)

Ora 17:14 Reuters a dat publicitatii duminica o inregistrare in care se poate vedea ca de pe campul pe care s-a prabusit aeronava a fost recuperat ceva ce pare a fi un instrument de inregistrare a datelor de zbor, asa numita cutie neagra a unui avion. In acest moment este inca necalr cine anume sunt barbatii care au recuperat instrumentul de inregistrare.

Wall Street Journal prezinta, pe site-ul sau, informatii despre cutiile negre (cum arata, unde se gasesc si cum functioneaza)

Ora 16:50 Un lider al rebelilor explica de ce acestia au transportat mai multe cadavre de la locul accidentului la o morga din Donetk controlata de separatisti, fapt care a starnit critici puternice in strainatate. El sustine ca rebelii au vrut sa protejeze trupurile neinsufletite "de caldura si de animalele salbatice din zona". (AFP)

Ora 16:35 Vicepremierul ucrainean Volodimir Groisman a anuntat ca au fost gasite alte 27 de cadavre, impreuna cu 20 de parti ale unor cadavre.

Oficialul ucrainean precizeaza ca 192 de cadavre au fost incarcate intr-un tren cu dispozitive de refrigerare. (Reuters)

Ora 16:21 Secretarul de Stat John Kerry a declarat duminica intr-un interviu acordat postului de televiziune CNN ca este "clar" faptul ca sistemul de rachete folosit pentru a dobora avionul malaezian in estul Ucrainei provine din Rusia. Totodata, seful diplomatiei americane a afirmat ca dovezile in cazul aeronavei prabusite arata cu degetul catre separatisti, informeaza agentiile de presa internationale.

"Este clar ca este vorba despre un sistem care a fost tranferat de Rusia si pus in mainile separatistilor" pro-rusi din Ucraina, a declarat Kerry, citat de AFP.

Reuters relateaza ca John Kerry a mai afirmat ca dovezile in cazul aeronavei prabusite "arata clar cu degetul catre separatisti". (vezi aici mai multe detalii)

Ora 15:23 Paul Sonne, corespondentul Wall Street Journal la Moscova, prezent la fata locului, scrie pe Twitter ca in perimetrul accidentului, in cea de a patra zi, continua sa fie cadavre ale victimelor. Acestea sunt luate de autoritati si transportate catre trenul refrigerat din Torez. La eforturile de curatare a zonei participa si voluntari mineri.

Ora 14:46 Surse din cadrul Serviciilor de Informatii americane: Rusia a furnizat sisteme sofisticate de rachete rebelilor din Ucraina (Washington Post)

Serviciile de spionaj americane confirma ca Rusia a furnizat sisteme sofisticate de rachete insurgentilor prorusi din estul Ucrainei, incercand sa aduca echipamentele inapoi pe teritoriul rus dupa doborarea avionului de pasageri malaezian, a declarat pentru Washington Post un oficial din cadrul serviciilor de informatii americane, informeaza Mediafax.

"Rusia a oferit sisteme sofisticate de rachete insurgentilor prorusi din estul Ucrainei. Credem ca au incercat sa readuca in Rusia cel putin trei sisteme de rachete de tip Buk. Serviciiile secrete americane aveau indicii de circa o saptamana ca astfel de sisteme fusesera aduse in Ucraina", a precizat oficialul american, sub protectia anonimatului.

Ora 14:43 Liderul separatist din Donetsk sustine ca militantii au gasit parti din ceea ce "se presupune" ca ar fi cutiile negre al aeronavei MH17, ca acestea au ajuns la Donetsk si ca se afla sub controlul lor. (Reuters)

Ora 14:18 Un rebel pro-rus, autointitulat "Novorossiya", sau Noua Rusie, a postat duminica pe Twitter ca cele doua cutii negre ale aeronavei MH17 prabusite joi in estul Ucrainei au fost aduse la Donetsk, informeaza Reuters.

Sergei Kavtaradze, un oficial al autoproclamatei Republici Populare Donetsk (DNR), a refuzat sa comenteze acesat informatie care a fost publicata, de asemenea, de agentia de presa rusa Interfax.

Rebelii au anuntat ca premierul autointitulatei republici separatiste va sustine in scurta vreme o conferinta de presa

Ora 13:15 In asteptarea expertilor internationali, 169 de cadavre recuperate din zone accidentului au fost puse intr-un tren dotat cu dispozitive de refrigerare, anunta OSCE (AFP)

Paul Sonne, corespondentul la Moscova al Wall Street Journal reclama, pe contul sau de Twitter (@PaulSonne), ca dupa plecarea observatorilor OSCE de la fata locului nu mai putea fi vazut niciun gardian care sa pazeasca trenul.

Corespondentul The Guardian la Moscova, Shaun Walker (@shaunwalker7) face constatari asemanatoare: "OSCE a plecat, si odata cu ei si barbatii inarmati. Am mai ramas eu, @maxseddon (Max Seddon - reporter independent, specializat pe relatii internationale, fost corespondet AP la Moscova - n.red.)si @PaulSonne pe o platforma parasita cu trenul cu cadavrele victimelor MH17. Suprarealist."

Jurnalistul scrie ca ca reprezentantii OSCE au inspectat vagoanele insa au plecat de la fata locului fara a numara cadavrele precizand ca acest lucru este "imposibil fara echipamente speciale".

Cei trei jurnalisti mentionati precizeaza ca atat timp cat observatorii OSCE s-au aflat la fata locului, paza acestora si a trenului garat in Torez, a fost asigurata de trupe Berkut.

Ora 13:11 Malaysia Airlines retrage din uz numele de cod MH17. Vezi aici mai multe informatii

Ora 12:55 SUA, Marea Britanie, Olanda, Australia si Germania denunta atitudinea Rusiei in cazul prabusirii avionului malaezian si il someaza pe Vladimir Putin sa faciliteze accesul (CNN)

Statele Unite, Olanda, Australia, Germania si Marea Britanie indeamna Rusia sa faciliteze accesul la locul prabusirii avionului malaysian, in estul Ucrainei, considerand inadmisibila actuala situatie, informeaza Mediafax citand CNN.

Statele Unite considera "inadmisibila" situatia de la locul prabusirii avionului malaysian. "Locul nu a fost securizat si exista informatii ca unele corpuri au fost mutate, la fel si fragmente ale fuselajului", a declarat Jen Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat.

Ora 12:45 Ucraina sustine ca Rusia ii aprovizioneaza pe rebeli cu "armament greu" si alte arme si ii acuza pe insurgentii pro-rusi ca ascund dovezile ca o racheta ruseasca ar fi doborat cursa MH17 (Reuters)

Un purtator de cuvant al Consiliului de Securitate ucrainean a acuzat duminica Rusia ca continua sa trimita le trimita insurgentilor din estul tarii "armament greu" si alte arme pentru a-i ajuta sa lupte impotriva autoritatilor de la Kiev. Totodata, acesta a afirmat ca rebelii fac tot ce pot pentru a ascunde dovezile ca avionul de linie malaezian a fost doborat de rachete de productie ruseasca.

"Federatia Rusa continua sa aprovizioneze separatistii cu armament greu si alte arme", a declarat Andrei Lisenko aaugand ca "teroristii fac tot ce pot pentru a ascunde dovezile implicarii unor rachete rusesti in prabusirea avionului de linie".

Ora 12:16 Marea Britanie vrea sa convinga liderii europeni sa impuna noi sanctiuni Rusiei dupa prabusirea avionului MH17 al Malaysia Airlines cu 298 de pasageri la bord, a declarat duminica, pentru BBC, secretarul de Externe britanic Philip Hammond.

"Vom (...) incerca sa ii convingem pe partenerii nostri europeni sa mergem mai departe in directia sanctionarii in cazul in care Rusia nu isi schimba radical pozitia pana atunci", a declarat Hammond inaintea intalnirii de marti a Consiliului de Afaceri Externe al UE.

Ora 11:26 Autoritatile de al Kiev sustin ca asupra pozitiilor ucrainene s-a tras de doua ori in cursul noptii de pe teritoriul Rusiei. (Reuters)

Pe pagina de Facebook a ceea ce guvernul numeste "operatiunea anti-terorista" din estul Ucrainei, armata ucraineana a anuntat ca, la scurt timp dupa miezul noptii, si apoi in jurul orei locale 2:00, pozitiile sale au fost tinta unor tiruri de mortiere din directia Rusiei.

Ora 11:18 Departamentul pentru Donetsk din cadrul Ministerului ucrainean pentru Situatii de Urgenta anunta ca a gasit 196 de cadavre in perimetrul in care s-a prabusit aeronava malaeziana. Anterior, fuses vehiculata informatia ca ar fi fost vorba despre 198 de corpuri. (Reuters)