Kievul a anuntat, sambata dimineata, ca membrii "grupului de contact" format din Ucraina, Rusia si reprezentanti ai OSCE au ajuns la un acord cu separatitsii pro-rusi pentru instituirea unei zone de securitate pe o raza de 20 de kilometri in zona prabusirii avionului Malaysia Airlines, potrivit AFP. In decursul zilei, echipele Ministerului ucrainean pentru situatii de urgenta au explorat partial perimetrul recuperarand o parte din cadavre. Zeci de anchetatori si observatori internationali, printre care si o echipa formata din 62 de experti malaezieni, au ajuns la Kiev pentru a analiza zona tragediei aviatice.

Locul prabusirii avionului Malaysia AirlinesFoto: Captura Youtube.com

Duminica dimineata se va indrepta catre Kiev si o echipa Interpol pentru a ajuta la identificarea victimelor. Intre timp, un reprezentant al Ministerului rus al Apararii a declarat ca niciun sistem de rachete Buk sau alte echipamente militare ale fortelor armate ruse nu a trecut frontiera ruso-ucraineana: "Este imposibil sa faci acest lucru pe ascuns", a declarat el, denuntand informatii potrivit carora autoritatile de la Kiev ar fi retinut doi specialisti, cetateni rusi, care ar fi fost insarcinati cu "corectarea traiectoriei rachetelor Buk". Rusia si Ucraina continua sa arate cu degetul unul catre altul pentru evenimentul tragic de joi.

Marea Britanie si Olanda s-au pus de acord asupra faptului ca UE trebuie "sa isi reconsidere abordarea" fata de Rusia pe baza dovezilor ca separatistii pro-rusi au doborat zborul MH17 iar premierul olandez Mark Rutte l-a avertizat pe liderul de la Kremlin ca mai are o ultima sansa sa arate ca vrea intr-adevar sa ajute echipele internationale sa recupereze ciorpurile neinsufletite.

  • Vezi mai jos LIVE TEXT desfasurarea evenimentelor de sambata

----------------------------------

Ora 21:58 Petro Poroshenko cere ONU sa ii eticheteze pe separatistii pro-rusi din autoproclamatele Republici Populare Donetsk si Lugansk drept membri ai unor "organizatii teroriste" (Reuters)

Presedintele ucrainean petro Poroshenko a solicitat Organizatiei Natiunilor Unite sa ii eticheteze pe rebelii separatisti din regiunile estice Lugansk si Donetsk, care lupta impotriva fortelor armate ucrainene, drept membri ai unei "organizatii teroriste".

In cadrul unei conversatii telefonice cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon, potrivit serviciului sau de presa, "presedintele Ucrainei a solicitat ONU sa condamne actiunile teroristilor si sa recunoasca asa numitele <> (REpublica Populara Donetsk) si <> (Republica Populara Lugansk) drept organizatii teroriste".

Ora 19:13 Premierul olandez Mark Rutte: Vladimir Putin are o ultima sansa sa arate ca vrea sa ajute (Reuters)

Premierul olandez a declarat sambata ca presedintele Vladimir Putin mai are o ultima sansa sa arate ca este intr-adevar dispus sa ajute echipele internationale sa recupereze cadavrele victimelor accidentului aerian de joi.

"Are o ultima sansa sa arate ca vrea sa ajute", a declarat Mark Rutte la cateva minute dupa ceea ce el a descris drept o conversatie "foarte intensa" cu liderul de la Kremlin. Premierul olandez a adaugat ca liderii german, britanic si australian ii impartasesc punctul de vedere.

"Am fost socat cand am vazut imagini ale comportamentului lipsit de orice urma de respect practicat in tragicul loc", a aprecizat Rutte referindu-se la acuzatiile potrivit carora corpurile victimelor, inclusiv ale celor 193 de cetateni olandezi care si-au pierdut viata in incident, sunt tarate si lasate sa putrezeasca in zona.

Ora 18:42Premierul britanic David Cameron si omologul sau olandez Mark Rutte s-au pus de acord asupra faptului ca UE trebuie "sa isi reconsidere abordarea" fata de Rusia pe baza dovezilor ca separatistii pro-rusi au doborat zborul MH17. (Reuters)

Ora 18:05 Ministrul de Externe olandez a transmis Ucrainei ca Olanda este "suparata, infuriata" de informatiile potrivit carora cadavrele victimelor sunt tarate in zona de prabusire si a cerut ajutorul autoritatilor de la Kiev pentru "a ne aduce oamenii" acasa (Reuters)

Ora 18:01: Rusia cere explicatii Kievului, acuzand armata ucraineana ca detine sisteme de rachete Buk in regiunea Donetk, in zona prabusirii avionului de pasageri Malaysia Airlines, potrivit adjunctului ministrului rus al Apararii, Anatoli Antonov. Oficialul rus a mai sustinut ca acuzatiile SUA privind implicarea separatistilor rusi in prabusirea avionului de pasageri Malaysia Airlines releva "perceptia aberanta" a Washingtonului despre situatia din estul Ucrainei.

Ora 17:12: Cancelarul german Angela Merkel si presedintele rus Vladimir Putin au solicitat sambata, in cursul unei convorbiri telefonice, ca ancheta privind cauzele prabusirii avionului malaezian in zona de conflict din estul Ucrainei sa fie efectuata de Organizatia Internationala a Aviatiei Civile (ICAO), anunta agentiile de stiri, citand doua comunicate difuzate de guvernele de la Berlin si Kremlin.

Ora 16:46 Rusia a cerut sambata Kievului si rebelilor sa acorde expertilor internationali acces la locul accidentului, a declarat Ministerul rus de Externe. "Partea rusa a facut apel la ambele parti implicate in conflictul ucrainean, incurajadu-le sa faca tot ce este posibil pentru a permite accesul expertilor internationali la zona de prabusire a avionului pentru a face actiunile necesare investigatiei", se arata intr-o declaratie de presa citata de Reuters.

Ora 16:33: Ucraina sustine ca detine "dovezi clare" ca racheta care a doborat avionul Malaysia Airlines a fost lansata de cetateni rusi: "Echipajul care a lansat racheta spre avionul de pasageri malaezian era formata din cetateni rusi", a declarat seful Serviciului ucrainean de contraspionaj de la Kiev, Vitali Nada. "Avem dovezi clare ca acest atac terorist a fost comis cu ajutorul Federatiei Ruse", a adaugat oficialul ucrainean.

Ora 15:10: Malaezia acuza faptul ca o serie de "indicii vitale" au fost compromise la locul prabusirii zborului MH 17 si denunta o "tradare" fata de victimele care si-au pierdut viata in accident. "Exista riscul ca ancheta sa fie compromisa. Indicii vitale au disparut de la locul accidentului", a declarat ministrul malaezian al Transporturilor.

Ora 14:30 O echipa de investigatori din randul organizatiei internationale de cooperare a fortelor politiniesti Interpol si din partea omologului sau european Europol se va deplasa duminica dimineata la Kiev pentru a contribui la eforturile de identificare a victimelor accidentului aviatic de joi din regiunea Donetsk, a anuntat sambata Europol, potrivit Reuters.

Organizatia de politie a UE a precizat ca va contribui cu un membru la echipa internationala formata din 7 persoane.

Purtatorul de cuvant al Europol a refuzat sa precizeze daca organizatia a a primit asigurari ca i se va permite accesul la locul accidentului.

Ora 13:55: Echipele Ministerului ucrainean pentru situatii de urgenta au explorat 18 kilometri patrati din totalul de 25 de kilometri patrati ai locului unde s-a prabusit avionul si au gasit 186 de cadavre, a anuntat sambata purtatorul de cuvant al Consiliului pentru securitate si aparare nationala de la Kiev, Andrei Lisenko, potrivit Reuters.

Ora 13:38:OSCE denunta faptul ca rebelii "limiteaza accesul la la locul epavei avionului", in pofida acordului cu acestia anuntat sambata de Kiev, privind instituirea unei zone de securitate pe o raza de 20 de kilometri in zona prabusirii avionului. Un purtator de cuvant al OSCE a declarat sambata ca accesul la locul accidentului este limitat de rebeli, oamenii inarmati, care trag focuri de arma in aer, controland in continuare zona, potrivit BBC.

Ora 13:02: Kievul ii acuza pe rebelii pro-rusi ca au incercat sa distruga dovezi ale unor "crime internationale" la locul prabusirii aeronavei Malaysia Airlines, mutand 38 de cadavre la o morga din Donetk si incercand sa transporte in Rusia epava avionului, anunta BBC.

Ora 12:30: Autoritatile ucrainene ii acuza pe rebeli de jafuri la locul accidentului, potrivit CNN. Rebelii pro-rusi ar fi furat bijuterii, bani si carduri de credit de la locul accidentului.

Acordul cu separatistii incheiat sambata are drept scop ca "'Ucraina sa isi atinga obiectivul esential: recuperarea trupurilor neinsufletite si trimiterea lor familiilor victimelor", a declarat Valentyn Nalyvaitchenko, seful serviciilor de securitate din Ucraina. OSCE anuntase vineri dimineata ca separatistii pro-rusi au fost de acord sa permita anchetatorilor internationali accesul in siguranta si fara restrictii in Ucraina, la locul unde a cazut joi avionul malaezian.

Premierul malaezian Najib Razak a declarat vineri seara ca a discutat la telefon cu presedintele rus Vladimir Putin si a insistat asupra necesitatii unei anchete obiective si fara obstacole.

Avionul Malaysia Airlines cu 298 de persoane la bord, care efectua cursa Amsterdam - Kuala Lumpur, a disparut de pe ecranele radarelor in dupa-amiaza zilei de joi si s-a prabusit la frontiera dintre Ucraina si Rusia, in regiunea separatista Donetk, controlata de separatisti pro-rusi, tragedie in urma careia nu au existat supravietuitori.

Echipele de salvare din Ucraina au anuntat ca au recuperat, vineri dimineata, cea de-a doua "cutie neagra" a avionului, dupa ce separatistii pro-rusi anuntasera, joi seara, ca au gasit prima cutie neagra.

La doar cateva ore dupa tragedie, serviciile secrete ucrainene au dat publicitatii un videoclip care arata, in opinia lor, ca avionul a fost doborat de separatistii pro-rusi, crezand ca este vorba despre un avion militar. Clipul a fost publicat de Kiev Post si preluat de The Guardian.

Presedintele american Barack Obama a declarat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Casa Alba, ca prabusirea zborului MH17 a fost provocata de o racheta lansata din teritoriul controlat de separatisti pro-rusi sustinuti de Moscova. Totodata, liderul american a subliniat ca omologul sau rus Vladimir Putin a dispus de capacitatea si posibilitea de a reduce violenta din aceasta regiune insa a ales sa nu o faca, precizand ca separatistii rusi au primit constant sprijin tehnic si armament, inclusiv instalatii antiaeriene, din partea Rusiei.