Un avion malaezian de linie Boeing 777 care efectua o cursa Amsterdam - Kuala Lumpur, cu 298 de oameni la bord, s-a prabusit joi in regiunea separatista pro-rusa Donetsk, din estul Ucrainei. Vicepresedintele SUA, Joe Biden, a declarat ca avionul "a fost doborat".

Boeing prabusit in UcrainaFoto: Ministerul ucrainean de externe

Printre victime se afla cetateni britanici, germani, olandezi, malaezieni, australieni, belgieni, filipinezi si canadieni.

Nu exista supravietuitori.

Autoritatile ucrainene afirma ca avionul a fost doborat printr-un act terorist. "Este al treilea caz tragic in ultimele zile, dupa avioanele An-26 si Su-25 ale fortelor armate ucrainene doborate de pe teritoriul Rusiei", a declarat presedintele Poroshenko, citat intr-un comunicat al presedintiei.

Iata mai jos filmul evenimentelor:

9.30 Inainte de prabusirea avionului MH17, unele linii aeriene evitau spatiul de zbor al Ucrainei, iar altele nu. - NewYork Times

09.10Echipele de salvare au recuperat, vineri,cea de-a doua"cutie neagra"a avionului de pasageri din Malaezia cazut estul Ucrainei, a declarat un cameraman al agentiei Reuters aflat la locul tragediei.

08.30 Separatistii pro-rusi sunt de acord sa permita anchetatorilor internationali accesul in siguranta si fara restrictii in Ucraina, la locul unde a cazut joi avionul malaezian, a anuntat vineri OSCE.

Ora 06.05 Multi dintre pasagarii avionului mergeau la o conferinta internaionala despre SIDA care este programata sa inceapa duminica la Melbourne in Australia, a declarat vineri directorul organizatiei ONUSIDA, Michel Sidibe, pe contul sau de Twitter.

Ora 01.20 Serviciile secrete ucrainene au dat publicitatii un videoclip care arata, in opinia lor, ca avionul a fost doborat de separatistii pro-rusi crezand ca este vorba de un avion militar. Clipul a fost publicat de Kiev Post si preluat de The Guardian.

Ora 00.25 La bordul avionului se aflau 298 de persoane, intre care 154 olandezi, a anuntat vicepresedintele filialei europene a companiei Malaysia Airlines, Huib Gorter, potrivit AFP.

"La bord se aflau 283 de pasageri si 15 membri ai echipajului", a declarat Gorter in cursul unei conferinte de presa sustinute pe aeroportul Schiphol din Amsterdam. El a precizat apoi ca la bord se aflau, in principal, 154 de olandezi si 27 de australieni.

Potrivit presei olandeze, in avion se aflau 154 de olandezi, 47 de cetatenie inca necunoscuta, 27 australieni, 23 malaezieni, 11 indonezieni, 6 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi, 1 canadian.

Ora 00.15 Cursa Tarom Bucuresti-Moscova de vineri va evita spatiul aerian ucrainean

"Compania TAROM anunta ca zborurile de maine, 18 iulie dinspre si catre Moscova, RO 241/2 vor opera pe o ruta deviata pentru ocolirea Ucrainei.

Decolarea din Bucuresti este mentiunta la orele 13.05, aterizarea la Moscova va fi la 17:05, cu 30 minute intarziere fata de ora planificata (16:35). Decolarea din Moscova va avea loc la orele 18:50, cu 30 minute intarziere fata de ora programata(17:20), iar aterizarea la Bucuresti va fi orele 19:30", precizeaza Tarom intr-un comunicat difuzat joi seara.

Ora 00.10 Un oficial american a declarat, sub conditia anonimatului, ca SUA cred ca o racheta sol-aer a doborat avionul Malaysia Airlines. El a mai declarat ca provenienta rachetei este neclara si a refuzat sa dea alte detalii, scrie Reuters.

Ora 00.00 Vladimir Putin, presedintele Rusiei, a declarat ca "statul pe teritoriul caruia s-a intamplat acest lucru poarta raspunderea pentru teribila tragedie".

Ora 23.50 Compania aeriana malaeziana confirma ca la bord s-au aflat cetateni din Olanda, Germania, Marea Britanie, Belgia, Malaezia si Australia. Nu au fost identificati inca toti pasagerii.

Ora 23.45 Vicepresedintele american Joe Biden a declarat, conform Reuters, ca "Nu a fost un accident, avionul a fost doborat de pe cer".

Ora 23.30 "Serviciile secrete americane confirma ca o racheta sol-aer a fost trasa catre avionul malaezian, dar originea acesteia este nesigura" anunta The Wall Street Journal pe twitter.Si Washington Post difuzeaza informatia.

Ora 23.00 Seful serviciilor de securitate ucrainene acuza doi agenti ai serviciilor de informatii ruse de implicare in accidentul aviatic. El isi bazeaza acuzatiile pe interceptari telefonice intre cei doi agenti, scrie Reuters.

Ora 22.50 Marea Britanie a cerut o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU pe tema accidentului aviatic din estul Ucrainei. Reuniunea, care va fi publica, ar urma sa aiba loc vineri dupa-amiaza, a precizat un diplomat al Consiliului, citat de AFP.

Ora 22.20 Ambasada Olandei la Kiev

Ora 22.15 Nu se mai zboara in spatiul aerian din Ucraina

Ora 22.13 Eforturile de cautare la locul prabusirii avionului Malaysia Airlines sunt impiedicate de "teroristi inarmati", afirma seful serviciilor de urgenta ucrainene, potrivit Reuters

Ora 21.35 Cel putin patru cetateni francezi se aflau la bordul avionului, a declarat ministrul francez de externe, Laurent Fabius.

Ora 21.23 Separatistii pro-rusi spun ca au gasit "cutia neagra" a aparatului, scrie Interfax

Ora 21.20 Avionul Malaysia Airlines zbura normal, fara probleme, pana cand a disparut de pe radar, a precizat autoritatea aeronautica din Ucraina, potrivit Reuters.

"Zborul se desfasura normal... Nu a existat nicio informare referitoare la vreo problema din partea echipajului", a declarat Dmytro Babeychuk intr-o conferinta de presa.

Ora 21.10 Rusia a cerut Kievului permisiunea de a ajuta la operatiunile de locul tragediei, a transmis Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta, potrivit Reuters.

"Serviciile de urgenta ruse au transmis o solicitare oficiala colegilor nostri ucraineni de a desfasura o operatiune comuna la locul prabusirii avionului Boeing pe teritoriul ucrainean", a declarat pentru agentia RIA Novosti ministrul rus pentru Situatii de Urgenta, Vladimir Puchkov.

Ora 20:55 Primele filmari de la locul tragediei. Atentie, imagini dramatice!

Ora 20:50 Misiunile diplomatice ale Romaniei de la Haga, Kuala Lumpur si Kiev au initiat demersurile necesare pe langa autoritatile locale in vederea obtinerii de informatii referitoare la incident, cat si cu privire la posibila existenta a unor cetateni romani la bordul aeronavei de linie apartinand companiei Malaysia Airlines, anunta ministerul roman de Externe.

Ora 20.48 Peste 300 de morti, intre care 23 de cetateni americani, afirma un consilier din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, potrivit Reuters.

"Peste 300 de oameni nevinovati si-au pierdut viata... se stie ca 23 de cetateni americani au murit", a declarat Zoryan Shkyryak, citat de agentia Interfax.

Ora 20.33 Companiile aeriene Lufthansa, Air France, Turkish Airlines, precum si companiile ruse Aeroflot si Transaero, au anuntat ca vor evita spatiul aerian din estul Ucrainei pentru toate zborurile lor.

Ora 20.23 Malaysia Airlines confirma, intr-un comunicat, ca a primit o notificare din partea autoritatii de control aerian din Ucraina despre faptul ca a pierdut contactul cu zborul MH17 la ora 14.15 GMT (17.15, ora Romaniei), la 30 de kilometri de punctul de trecere Tamak, aflat la aproximativ 50 de kilometri de granita ruso-ucraineana.

"Zborul MH17 operat de un Boeing 777 a parasit Amsterdam la ora locala 12.15 (13.15, ora Romaniei) si urma sa ajunga pe aeroportul international din Kuala Lumpur la ora locala 06.10 (01.10, ora Romaniei) a doua zi. Aeronava transporta 280 de pasageri si 15 membri ai echipajului", a precizat Malaysia Airlines in comunicat.

Ora 20:20 Liderul separatist Igor Girkin, alias Strelkov, a afirmat pe pagina sa de VKontakte, Facebook-ul rusesc, ca a doborat un avion AN-26, la putin timp dupa aparitia primelor informatii legate de prabusirea avionului Boeing, scrie Free Europe, care prezinta si o captura de ecran cu postarea in rusa a liderului separatist.

"In vecinatatea Torez, tocmai am doborat un avion AN-26. A cazut undeva langa mina Progres. Am emis un avertisment sa nu se zboare in spatiul nostru. Avem inregistrari video care confirma. Pasarea a cazut pe un morman de deseuri. Casele din jur nu au fost lovite. Civilii nu au fost raniti".

Torez este o localitate de 80.000 de locuitori aflata la circa 40 kilometri este de Donetsk. Postarea include doua inregistrari video care arata coloane de fum ridicandu-se in departare.

Postarea a fost publicata la ora Moscovei 5:50 pm, la scurt timp dupa aparitia primelor informatii legate de prabusirea cursei Amsterdam - Kuala Lumpur, in aceeasi zona din estul Ucrainei.

Ora 20:05 Avionul malaiezian a fost doborat de un aparat ucrainean, acuza separatistii pro-rusi (site-ul oficial, preluat de AFP)

Ora 20.00 Ministrii de externe ai Suediei si Poloniei, Carl Bildt si Radoslaw Sikorski, se refera pe twitter la prabusirea avionului malaezian ca la un avion care ar fi fost doborat.

Ora 19.38 Malaezia deschide o ancheta privind disparitia unui dintre avioanele sale, anunta premierul malaezian, potrivit AFP.

Ora 19:37 Agentia rusa de stat Itar Tass nu pomeneste nimic despre o eventuala doborare a avionului, dar afirma, citand "o sursa bine informata", ca un sistem de rachete anti-racheta Buk al Armatei Ucrainei a fost amplasat in apropiere de Donetsk.

In prezent, o alta baterie de acelasi tip este amplasata langa Harkov, potrivit sursei citate de Itar Tass.

Aceasta sursa a precizat ca avioane care zboara la peste 10.000 de metri pot fi lovite cu arme de tipul S-300 sau Buk. Sursa citata a sustinut ca militantii pro-rusi nu au astfel de arme "deoarece nu si le pot permite".

Ora 19.20 Un oficial al Ministerului pentru Situatii de Urgenta, ajuns la fata locului, declara ca bucati de cadavre sunt imprastiate pe o suprafata de pana la 15 kilometri distanta de locul prabusirii, cel putin 100 de trupuri fiind observate.

Corespondentul Reuters de la fata locului relateaza de asemenea despre trupuri imprastiate si bucati din aeronava arzand.

Imaginicu presupusa epava a avionului circula pe Twitter. Autenticitatea acestora nu a fost insa confirmata.

Ora 19.08 Administratia regionala din Donetsk transmite intr-un comunicat ca "numarul victimelor nu este deocamdata cunoscut", precizand ca avionul s-a prabusit intr-o zona controlata de separatistii pro-rusi, langa localitatea Sahtarsk.

Ora 19.00 Un consilier din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, citat de Interfax Ucraina, a declarat ca o racheta Buk a fost trasa de separatisti. Presedintele ucrainean "nu exclude" posibilitatea ca avionul sa fi fost doborat, a afirmat presedintia, citata de AFP.

"Este al treilea caz tragic in ultimele zile, dupa avioanele An-26 si Su-25 ale fortelor armate ucrainene doborate de pe teritoriul Rusiei", a declarat presedintele Poroshenko, citat intr-un comunicat al presedintiei. "Nu excludem ca acest avion sa fi fost doborat si subliniem ca fortele armate ucrainene nu au efectuat tiruri susceptibile de a atinge tinte in aer", a adaugat acesta, inainte de a prezenta condoleante.

Ora 18:55 Un consilier al ministrului ucrainean de Interne a declarat, pentru Interfax, ca nu exista supravietuitori, scrie The Telegraph

Ora 18:45 Compania Malaysia Airlines anunta pe contul de Twitter ca a pierdut contactul cu zborul MH17 de la Amsterdam. Potrivit companiei, ultima pozitie cunoscuta a aparatului era deasupra Ucrainei.

Ora 18:42 La bordul aeronavei se aflau 280 de pasageri si 15 membri ai echipajului, potrivit unui consilier al ministrului ucrainean de Interne, citat de Interfax.

Ora 18.41 Potrivit surselor citate de agentiile de presa ruse si ucrainene, echipe ale Ministerului pentru Situatii de Urgenta s-au deplasat la fata locului.

Interfax Ucraina scrie ca avionul a disparut de pe radar in timp ce zbura la 10.000 de metri, o altitudine de croaziera obisnuita pentru zborurile de linie.

Ora 18:40 Pe YouTube a fost postat un film care ar prezenta incendiul produs de caderea avionului la sol

Ora 18:30 Agentia Interfax Ucraina, preluata de Reuters, afirma ca avionul ar fi fost "doborat" la o altitudine de 10.000 de metri deasupra estului Ucrainei.

Potrivit surselor citate de agentia Interfax, un avion Boeing 777 apartinand unei companii din Malaezia s-a prabusit pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 60 de kilometri inainte de intra in spatiul aerian rus.

Aeronava efectua un zbor de la Amsterdam la Kuala Lumpur, iar la bordul acesteia s-ar fi aflat 280 de pasageri si 15 membri ai echipajului, potrivit surselor.