Un avion de transport militar ucrainean a fost doborat luni de rebelii pro-rusi in estul Ucrainei, a anuntat serviciul de presa al autoproclamatei "Republici populare Lugansk", scrie AFP.

UPDATE 17:00 Tirurile care au doborat avionul au provenit "probabil" din Rusia, afirma presedintia ucraineana

Echipajul aparatului a stabilit un contact cu statul major ucrainean, a precizat presedintia ucraineana.

"Tinand cont ca avionul zbura la o altitudine de 6.500 de metri, este imposibil sa fi fost atins de tiruri de rachete sol-aer portabile ceea ce semnifica faptul ca a fost doborat de o racheta de alt tip, mai puternica, ce a fost utilizata, foarte probabil, de pe teritoriul Federatiei Ruse", adauga presedintia, intr-un comunicat.

Aceste informatii i-au fost comunicat presedintelui Petro Poroshenko de ministrul ucrainean al Apararii.

Dupa ce avionul a fost lovit, trei parasute au fost vazute pe cer si o actiune de cautare a fost declansata pentru a gasi echipajul, potrivit sursei citate.

Un purtator de cuvant al ministerului ucrainean al Apararii a precizat ca a fost pierdut contactul cu un aparat AN-26 care survola regiunea Lugansk.

"Contactul cu avionul a fost pierdut in jurul orei 12,30 (9,30 GMT) si o operatiune de cautare este in curs", a declarat purtatorul de cuvant al "operatiunii antiteroriste", Vladyslav Seleznev.

"Incercam sa determinam numarul pasagerilor", a adaugat el, in conditiile in care un An-26 poate transporta 40 de persoane.

Regiunea Lugansk si cea vecina, Donetsk, din estul Ucrainei, sunt teatrul confruntarilor intre armata ucraineana si rebelii pro-rusi.

Cei din urma dispun de armament performant. In 14 iunie, 49 de persoane care se aflau intr-un avion militar ucrainean au murit dupa ce aparatul a fost doborat in apropierea aeroportului din Lugansk.