O conversatie telefonica intre doi lideri rebeli, interceptata de Serviciile de Securitate ucrainene, despre care autoritatile de la Kiev sustin ca dovedeste ca militantii pro-rusi au doborat un avion civil, a fost autentificata de catre experti americani, a anuntat duminica Ambasada SUA la Kiev, potrivit AFP.

"Datele audio furnizate presei de catre Serviciul de Securitate ucrainean au fost analizate de catre analisti din cadrul comunitatii de informatii care au confirmat ca este vorba despre conversatii autentice intre lideri separatisti cunoscuti, bazandu-se pe comparatia dintre inregistrarile audio si inregistrari separatistilor cunoscuti", a anuntat ambasada intr-un comunicat de presa.

Potrivit comunicatului, teza principala, "pe baza mai multor elemente", este ca "zborul MH17 a fost, probabil, doborat de o racheta sol-aer SA-11 (BUK - n.red.) lansata de pe teritoriul controlat de separatisti in estul Ucraina".

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat joi seara interceptare a ceea ce au descris ca o conversatie intre doi lideri rebeli dupa examinarea de la locul accidentului.

Serviciul ucrainean de Securitate a dat joi publicitatii interceptarea a ceea ce ei a prezentat drept o conversatie intre doi lideri separatisti, porecliti "Maiorul" si "Grecul", desfasurata dupa prabusirea cursei malaeziene.

Maiorul: "Baietii de la punctul de verificare Chernuskine au doborat avionul. S-a dezintegrat in aer."

Grecul: "Si?"

Maiorul: "E 100% un avion civil.(...)"

Grecul: "Erau arme?"

Maiorul: "Nu, absolut nimic. Doar obiecte de civili, chestii medicale, prosoape, hartie igienica."

Grecul: "Documente?"

Maiorul: "Erau unele ale unui student indonezian."

Aceasta inregistrare a fost precedata de o conversatie intre liderul rebel Igor Bezler, un cetatean rus, care vorbeste cu colonelul in serviciul de informatii militare rusesti Vasili Gueranine, superiorul sau, sustine Kievul.

"Tocmai am doborat un avion (...). Am plecat sa il cautam si sa facem fotografii", a spus Bezler.

Odata cu prezentarea acestor informatii, seful Serviciilor de Securitate ucrainene, Valentin Nalivaitchenko, a declarat ca este vorba de conversatii "intre ofiteri ai GRU (serviciile militare de informatii ruse) interceptate si transcrise in conformitate cu prevederile legale".