Liderii partidelor din CGMB si primarul Oprescu au discutat o varianta de lucru cu patru intrebari la referendum

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 10 mai 2011, 18:45 Actualitate | Esenţial


Bucurestenii, chemati la referendum privind Legea Capitalei
Foto: Agerpres
Liderii partidelor care fac parte din Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) au convenit, la intalnirea de marti, in principiu, ca varianta de lucru, reducerea numarului de intrebari pe buletinele de vot de la referendumul local de la sapte la patru si data de 26 iunie pentru organizarea acestuia, sediul pentru BEM urmand sa fie la Palatul Copiilor, anunta Mediafax. Primarul Sorin Oprescu a precizat ca toate aceste hotarari trebuie aprobate de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si ca bugetul pentru organizarea referendumului va fi de 1,2 milioane de lei.

Cele patru intrebari convenite pentru a aparerea de buletinele de vot la referendumul local pentru Legea Capitalei sunt:
 • 1. Sunteti de acord cu desfiintarea consiliilor locale de sector?
 • 2. Sunteti de acord ca primarii de sector sa fie alesi de CGMB?
 • 3. Sunteti de acord sa fie consilierii alesi prin vot uninominal?
 • 4. Sunteti de acord sa existe buget unic la nivelul Capitalei?
Sediul pentru Biroul Electoral Municipal (BEM) ar urma sa fie la Palatul Copiilor, iar pentru organizarea referendumului ar urma sa fie alocati 1,2 milioane de euro, a anuntat Sorin Oprescu.

Discutiile cu liderii partidelor reprezentate in CGMB vor continua si joi, a mai spus Sorin Oprescu, care a precizat ca toate aceste hotarari trebuie aprobate de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

"Daca nu se vor intelege partidele intre ele, vor ramane intrebarile formulate de catre PDL, cu riscurile de rigoare si cu asumarea unor responsabilitati clare, fata de cetatenii Capitalei", a sustinut Oprescu, citat de catre Agerpres.

Primarul general a spus ca, cel putin din partea sa, se doreste obtinerea unui consens, pentru a putea "repara aiurelile acelea cu sapte intrebari, cu riscul de a nu se prezenta lumea la vot".

Edilul sef a anuntat, potrivit Agerpres, ca ultima intalnire cu liderii de grup din Consiliul General va avea loc joi, 12 mai, astfel incat, vineri sa poata fi convocata, de indata, sedinta CGMB, pentru a fi modificata data de organizare a Referendumului, probabil 26 iunie, cu intrebarile care vor fi formulate "in alta topica, daca va fi cazul".

Marti, primarul Capitalei s-a intalnit cu edilii de sector si cu liderii partidelor reprezentate in CGMB, pentru a stabili numarul intrebarilor la referendumul local.

Sorin Oprescu a spus ca primarii prezenti la intalnirea de marti au cerut un referendum serios, cu o singura intrebare. La intalnirea cu primarul general au participat doar primarii sectoarelor 1, 4 si 5, Andrei Chiliman (PNL), Cristian Popescu-Piedone (PC) si Marian Vanghelie (PSD).

USL a mandatat, luni, consilierii sai din CGMB si primarii de sector pentru a solicita, in discutia cu primarul general Sorin Oprescu, ca la referendum sa fie adresata o singura intrebare, referitoare la desfiintarea sau nu a sectoarelor.

Cele sapte intrebari propuse la referendum: criticate de sociologi, laudate de Udrea

Cele sapte intrebari pentru referendumul privind Legea Capitalei stabilite pe 13 aprilie de catre Consilierii Generali ai Bucurestiului au generat o adevarata dezbatere. In timp ce liderul PDL Bucuresti, Elena Udrea, considera ca "Intrebarile sunt clare si simple" si ca ar fi fost "o mare greseala daca reduceam referendumul la o singura intrebare", pozitia sociologilor este diametral opusa.

Vasile Dancu, presedintele IRES, a declarat pentru HotNews.ro ca intrebarile sunt "prost formulate", "penibile" si "sugereaza un raspuns". De aceeasi parere este si directorul CCSB, Mirel Palada, care a precizat ca intrebarile din referendum "sunt construite partinitor din punct de vedere al finalitatii obtinerii informatiilor. Se obtin raspunsurile pe care le doresc prin formularea respectiva".

Consilierii generali ai Municipiului Bucuresti au votat, pe 13 aprilie, cu 29 de voturi pentru, proiectul privind desfasurarea referendumului privind Legea Capitalei care prevede ca primarii de sector vor fi alesi de catre consilierii generali din randul acestora, nu de catre cetateni prin vot direct. Astfel, puterile lor ar urma sa fie limitate iar consiliile locale ale primariilor de sector vor fi desfiintate. Capitala va avea buget unitar si servicii publice unitare. Referendumul se va desfasura pe 19 iunie, iar bucurestenii vor trebui sa raspunda la 7 intrebari propuse de PDL si votate de CGMB.

Primarul general, Sorin Oprescu, propusese o singura intrebare: "Sunteti de acord cu centralizarea administrativa prin transferul de atributii de la primariile de sector catre CGMB?", insa propunerea sa nu a fost adoptata.

In schimb a fost adoptata propunerea PDL de a adresa bucurestenilor la referendum un numar de 7 intrebari. Mai jos redam cele 7 intrebari propuse de consilierii PDL-PRM-PNG:
 • 1. Sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?
 • 2. Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o administratie?
 • 3. Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si 7 administratii?
 • 4. Sunteti multumiti de curatenia in Capitala?
 • 5. Va doriti o arhitectura unitara pentru Bucuresti?
 • 6. Sunteti de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?
 • 7. Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general si CGMB?
Legea Capitalei prevede organizarea administrativa a Capitalei, iar principala propunere se refera la o singura administratie pentru Bucuresti, cu pastrarea celor sase sectoare.

Mai precis, primarii de sector ar urma sa fie alesi de catre consilierii generali din randul acestora, nu de catre cetateni prin vot direct. Puterile lor ar urma sa fie limitate iar consiliile locale ale primariilor de sector vor fi desfiintate. Capitala va avea buget unitar si servicii publice unitare. 

Potrivit Mediafax, presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, declara, in 5 aprilie, dupa o dezbatere privind Legea Capitalei, ca aceasta propunere legislativa ar putea intra in vigoare incepand cu alegerile din 2012, negand ca prin aceasta vor fi desfiintate sectoarele.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2225 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  da (Marţi, 10 mai 2011, 19:05)

  alex [anonim]

  Mie mi se par mult mai clare cele 4 intrebari.
 • +2 (2 voturi)    
  Sunt curios (Marţi, 10 mai 2011, 19:15)

  cgi [utilizator]

  Oare care va fi participarea la referendum?
 • -1 (3 voturi)    
  sceptica (Marţi, 10 mai 2011, 19:17)

  ghinda ioana [anonim]

  sunt sceptica in priviinta aprobarii acestor intrebari. Pdl-istii din CGMB nu vor fi de acord ca intrebarile sa faca referire la Legea Capitalei.
 • +3 (3 voturi)    
  referendum (Marţi, 10 mai 2011, 19:24)

  silvia [anonim]

  Nici cele 7 intrebari,nici cele 4 nu sunt relevante,ci raspund intereselor partidelor.Ar fi normal sa existe doar o primarie a orasului,dar in sistemul pur romanesc unde pila ,relatia si interesul politic domina,neluand in considerare interesul cetatenilor din sectoare,nu cred ca este benefica administrarea centralizata a fondurilor.Fondurile se vor aloca preferential politic,iar conducerea va fi executata de niste persoane care nu vor avea nicio legatura cu sectoarele,iar cetateanul va fi "rupt" de factorii de decizie. Incercati sa ajungeti la oricare "marime" din primarie si veti vedea ca efortul este maxim sau esueaza. Eu,una,nu ma duc la referendum.
  • -1 (1 vot)    
   Bucrețtiul este cam prea mare (Marţi, 10 mai 2011, 22:55)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui silvia

   Bucureștiul este mult prea mare pentru a fi administrat centralizat. Este mai mare și mai complicat decît un județ (exceptînd suprafața).

   La Primăria Generală ar trebui să se afle în administrare elementele de unitate ale localității: plan de urbanism, de la nivelul geneal la detaliu, plus tot ce are impact asupra acestuia, rețelele de utilități (gaze, apă, canal, etc.), instituțiile unicat sau etalon la nivel municipal.

   Ceea ce se aplică la nivel de cetățean, imobil, stradă, cartier, fără implicații urbanistice: protecție socială, salubritate, spații verzi de cartier, etc. să fie la sectoare.

   Restul (întreținerea străzilor, instituții de învățămînt, parcuri, etc.) să fie atribuite unui nivel sau altuia pe considerente temeinice, consfințite de legi sau de acorduri încheiate între consiliul general și cele locale.

   Și evident, apoi încheierea de parteneriate între administrații pentru rezolvarea mai eficientă a unor probleme comune.
  • 0 (0 voturi)    
   buget unic! (Miercuri, 11 mai 2011, 18:34)

   par-alb [anonim] i-a raspuns lui silvia

   Buc. a avut buget unic de la infiintare pana in 2002. A fost rau? asa avem 6 orase diferite! Sect.1 are bani, ba chiar ii da inapoi si sect.X nu are nici de reparat canalizare. Asta vrem??? din partea mea sa fie si primar la fiecare 2 strazi, dar buget unic este necesar.
 • -3 (3 voturi)    
  Furt cu votul cetatenilor (Marţi, 10 mai 2011, 19:26)

  Andrei [anonim]

  Prin eliminarea consiliilor locale de sector si dreptul alegatorului de a vota primarii locali cat si primarul general, PDL doreste:
  1. politizarea 100% cu PDL a consiliului primariei generale;
  2. deciziile sa fie 100% decat cele propuse de clientela PDL. Daca ar fi 6 consilii locale, sigur vor mai fi sectoare care nu vor avea majoritatea PDL;
  3. Bucuresteni vor decide daca "dictatura portocalie" va fi legiferata de cetateni.
  4. Depinde daca s-au mai desteptat acesti oameni?
  5. vom trai si vom vedea ce vor decide.
  6. chiar este cazul, in aceste timpuri de criza sa cheltuim o gramada de bani?
  7. cine are interes? Voi cetateni? fals, ei vor avea.

  8. Dragi guvernati, analizati alte sectoare ce pot fi restructurate. de exemplu:
  a) unificati sectorul financiar la nivelul primariei generale;
  b) unificati sectorul de resurse umane;
  c) etc
  9. lasati problemele de sector sa fie analizate si aprobate de consiliul local. Cu cat palaria este mai mare cu atat se va da vina ca nu pot fi acoperite toate problemele.
  10. Oare la nivel de guvern si administratia locala se mai fac analize, planificarea unor obiective de atins si stabilirea unei stategii coerente? Strategii care sa defineasca un obiectiv clar si care sa fie defalcat pe componente respectiv linia de proiecte ce trebuie implementate. Poate unele proiecte sunt deja dar trebuie dezvoltate si introduse intr-o strategie . Strategie ca sa defineasca avantaje si dezavantaje. Strategie care sa stabileasca costurile pe termen mediu si lung cat si realizarile ce vor fi estimate pt. perioada imediata si ulterioara.

  Romanilor asezati-va la masa si discutati problemele de interes major si nu acest referendum.

  Dle BOC, eu in locul dvs, cu acesti banii, plateam o firma de consultanta, care sa adune un numar de specialisti din diverse domenii, pentru a elabora o strategie de programe. Strategie care sa aduca ideii, proiecte, propunerii ce prin implementarea lor va conduce la scoaterea tarii din CRIZA.
  • 0 (0 voturi)    
   (putina) logica sau doar propaganda? (Miercuri, 11 mai 2011, 18:40)

   bula [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   andrei, deci esti sigur ca PDL castiga Capitala. caci altfel toate temerile tale si (presupusele) argumente sunt aeriene. Pana in 2002 bugetul Capitalei a fost unic (de la 1800 incoace). A fost rau? Acum avem 6 orase independente, un razboi al primariilor ("eu nu fac,sa faca celalalt") si ne plangem toti. Despre care strategie vorbesti daca puterea lui Oprescu este NULA in fata lui Chiliman? Un mic exemplu: subveniala caldura este platita de primaria generala, sectoarele neavand nicio RESPONSABILITATE pt. asta. Drept care toate carierele de lux din sect.1 primesc subventie de caldura! asta aperi? Ce-ar fi sa rationezi cu al tau creier si nu cu al lui Chiliman??
 • +2 (2 voturi)    
  o varianta muuuult mai buna (Marţi, 10 mai 2011, 19:29)

  mra [utilizator]

  decat ce se propusese
 • +2 (2 voturi)    
  Corect (Marţi, 10 mai 2011, 19:30)

  Octavian [anonim]

  Se pare totusi ca mai exista si in tara asta catva care mai gandesc.
  De data asta intrebarile mi se par de bun simt.

  Fata de variantele anterioare cand una din intrebari era daca sa reduca sau nu numarul de functionari. Tine de managementul fiecarei institutii sa decida (bazandu-se pe fapte concrete) daca este util sau nu sa reduca numarul de functionari.
 • -3 (3 voturi)    
  nu conteaza... (Marţi, 10 mai 2011, 19:32)

  rds [anonim]

  Oricum nu conteaza intrebarile astea ca o sa modifice pedelisti intrebarile ca sa-i bage in ceata pe oameni ... Ne-am obisnuit deja cu practica PDL , sa fure si sa prosteasca omul cat mai mult...
 • -1 (3 voturi)    
  De ce se face referendum? (Marţi, 10 mai 2011, 21:17)

  pentru ce [anonim]

  Nu inteleg de ce se face referendum oricum parerea oamenilor nu mai conteaza, a mai fost un referendum la alegerile prezidentiale si s-a ales praful. Adica suntem intr-o dictatura, forma de guvernare nu este cea dorita de populatie prin referendum, ci acea dorita de conducatori(dictatori)
  • 0 (0 voturi)    
   Ba conteaza (Miercuri, 11 mai 2011, 12:09)

   Zorro [anonim] i-a raspuns lui pentru ce

   Referendumul organizat odata cu alegerile prezidentiale nu a fost validat pentru ca participarea la vot nu a atins pragul necesar (de 50%). Asa ca de aia "s-a ales praful". In schimb, avem un exemplu de referendum (validat) ale carui rezultate au fost puse in practica in pofida vointei majoritatii din Parlament: cel legat de suspendarea Presedintelui (tare mi-ar placea sa mai am ocazia odata sa-mi exprim parerea despre demiterea lui Base, ca sa-mi spal pacatul de data trecuta). Ca sa nu mai vorbesc de sumedenia de referendumuri locale care s-au organizat in ultimii ani prin tot felul de orase si comune (si ale caror rezultate au fost puse in aplicare).
 • +2 (2 voturi)    
  Imbunatatire evidenta (Marţi, 10 mai 2011, 21:23)

  Paul [anonim]

  Setul precedent de intrebari era limpede ca namolu'. Astea sunt mult mai clare si la obiect.
 • +2 (2 voturi)    
  pariu ca prezenta la vot va fi de sub 10%? (Marţi, 10 mai 2011, 21:48)

  alin [anonim]

  intr-o astfel de situatie, de esec rasunator si umilitor, sunt dispusi organizatorii sa suporte costurile din buzunarul propriu, pentru ca banii publici sa fie recuperati?
 • +1 (3 voturi)    
  culese de la viitorii alegatori (Miercuri, 11 mai 2011, 1:52)

  monica L [anonim]

  Nu, nu, nu! nu sint de acord, eu vreau intrebarea aia cu arhitectura unitara. Mie imi place foarte mult arhitectura unitara, si am auzit ca lelita Udrea a tocmit deja arhitecti ca sa-i umple orasul cu o arhitectura unitara, imbracata in polistiren si poleita toata cu termopane si smac portocaliu.Va fi asa frumos! Doctorul Oprescu e un om rau, lelita Udrea e asa buuunaaa....
  • 0 (0 voturi)    
   deci stii precis!! (Miercuri, 11 mai 2011, 18:43)

   simplicius [anonim] i-a raspuns lui monica L

   tu stii exact ca Udrea (nu numai ca) va candida la primaria generala si ca va castiga! ca daca nu candideaza sau nu castiga ai scris degeaba!
 • 0 (0 voturi)    
  Cu tot respectul . . . (Miercuri, 11 mai 2011, 7:52)

  Gheorghe [anonim]

  . . . pentru autorii celor sapte intrebari dar o aiureala mai mare nici ca am intalnit. Chiar si un participant la referendum cu pregatire superioara poate fi pus in incurcatura dar unul din Ferentari. Mi se par mai clare intrebarile din pachetul de patru dar nici acelea nu sunt chiar puse in mod cinstit. Corect era sa se puna o singura intrebare.: SUNTETI DE ACORD CU DESFIINTAREA SECTOARELOR CA UNITATI ADMINISTRATIVE SI TRANSFORMAREA LOR IN ARONDISMENTE CONDUSE DE DELEGATI NUMITI DE CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BBUCURESTI? DA sau NU!
 • 0 (0 voturi)    
  Iertati-ma ca va intreb, stimati forumisti.. (Miercuri, 11 mai 2011, 10:48)

  Ghindeanu [anonim]

  .. dar as fi curios cati dintre dvs. aveti buletin de Bucuresti si deci puteti vota la alegerile locale pentru primarii? :) Ori o buna parte sunteti doar mutati in Bucuresti dar fara "acte" locale?

  Probabil ca ar fi interesanta si relevanta o discutie despre ce inseamna sa fii si CETATEAN al Bucurestiului, nu numai ALES (in Primarie) al Bucurestiului. Ca la drepturi suntem toti experti, dar la obligatii mai putin..
 • 0 (0 voturi)    
  Si restul primarilor de sector, (Miercuri, 11 mai 2011, 12:21)

  Stepanida [utilizator]

  de ce nu au venit la intalnirea cu Sorin Oprescu?Prezenta lor nu ar fi fost doar o dovada de consideratie pentru Sorin Oprescu,ci si o proba a respectului fata de bucuresteni!Chiar nu considera ca referendumul e o problema cat se poate de serioasa?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by