"Esti de acord cu eutanasierea cainilor vagabonzi?", "Numarul de functionari publici din primarii trebuie: a) Marit; b) Redus; c) Mentinut?", cam asa suna intrebarile de pe unele afise si reclame cu care PDL a impanzit Bucurestiul. Campania "Tu faci Legea Capitalei! Hai la referendum!" ii indeamna pe bucuresteni sa participe la referendum, insa prezinta si intrebari care nu se regasesc intre cele 7 intrebari aprobate de Consiliul General pentru referendumul din 19 iunie. Vasile Gherasim, secretar al PDL Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca "Nu are importanta faptul ca intrebarile din reclama nu sunt cele de la referendum. Noi vrem sa facem un fel de sondare, in afara de referendum. (...) Nu cred ca este confuz pentru bucuresteni. Populatia poate sa faca diferenta 100% intre intrebari".

Campanie PDL de promovare a referendumului si a Legii CapitaleiFoto: Hotnews

Dupa ce Consiliul General al Municipiului Bucuresti a hotarat in sedinta din 13 aprilie cele 7 intrebari ale referendumului din 19 iunie privind Legea Capitalei, organizatia PDL Bucuresti a impanzit orasul cu bannere si reclame care indeamna bucurestenii sa participe la referendum si sa-si spuna parerea.

Intrebare din reclamele PDL: "Esti de acord cu eutanasierea cainilor vagabonzi?"

Cu toate acestea, mesajele din reclame contin si unele intrebari care nu se regasesc si in setul celor 7 intrebari oficiale de la referendum. Astfel sunt intrebarile "Vrei sa iti alegi consilierul general uninominal si nu pe o lista de partid?" sau "Esti de acord cu eutanasierea cainilor vagabonzi?".

Mai mult, exista bannere care contin intrebarea: "Numarul de functionari publici din primarii trebuie: a) Marit; b) Redus; c) Mentinut?". Pe langa faptul ca intrebarea nu face parte din setul oficial de 7 intrebari , ea propune si un sistem diferit de raspuns (alegere de variante), fata de sistemul DA sau NU care va fi la referendumul din 19 iunie.

Prin urmare, promovarea unor astfel de intrebari, laolalta cu numarul mare de intrebari (sapte) pentru un referendum, ar putea crea confuzie in randul unor bucuresteni atunci cand vor ajunge in cabina de vot.

Campanie PDL - Referendum Legea Capitalei

Campanie PDL - Referendum Legea Capitalei

Foto: Hotnews

Intrebarile regasite pe reclamele din Bucuresti sunt si pe site-ul legeacapitalei.info, unde vizitatorilor li se cere un raspuns la intrebari si unde sunt prezentate mai multe informatii despre Legea Capitalei.

PDL Bucuresti: Noi vrem sa facem un fel de sondare, in afara de referendum. Nu cred ca este confuz pentru bucuresteni

Vasile Gherasim, secretar general al PDL Bucuresti, a precizat pentru HotNews.ro ca organizatia sa si-a propus sa promoveze Legea Capitalei, nu neaparat referendumul, fata de care PDL nu se opune. "Noi vrem sa demonstram ca vrem sa scoatem o lege a Capitalei cu consultarea opiniei publice si nu ne opunem referendumului", a declarat Gherasim.

"Nu are importanta faptul ca intrebarile din reclama nu sunt cele de la referendum. Noi vrem sa facem un fel de sondare, in afara de referendum. La referendum intrebarile vor aparea in monitorul oficial, vor fi publicate la fiecare sectie de votare, vor fi sapte buletine de vot cu fiecare intrebare separat. Noi popularizam Legea Capitalei. Intrebarile noastre vizeaza aceasta schimbare cu privire la organizarea Bucurestiului ca administratie publica locala", a precizat Gherasim.

Secretarul general al PDL Bucuresti a mai spus ca organizatia sa vrea sa faca o sondare a opiniei publice a bucresteanului "cu intrebari din viata lui care sunt sau nu sunt adiacente referendumului. Nu are nico legatura una cu alta din punct de vedere al miezului problemei".

"Nu cred ca este confuz pentru bucuresteni. In niciun caz. Populatia stie, avem o populatie cu o cultura politica destul de ridicata. Populatia poate sa faca diferenta 100% intre intrebarile din bannere si cele de la referendum. Mai mult decat atat, din cele 7 intrebari pe care le va primi la vot, el poate sa nu raspunda decat la doua", spune Gherasim.

Pe de alta parte, Vasile Gherasim a mai precizat ca un sondaj reprezentativ ar fi fost mai indicat in sectoarele Capitalei, decat un referendum.

Campanie PDL - Referendum Legea Capitalei

Campanie PDL - Referendum Legea Capitalei

Foto: Hotnews

"Parerea mea personala de sociolog este ca daca s-ar fi realizat un sondaj cu peste 1.000 de subiecti la fiecare sector, un sondaj reprezentativ, ar fi avut o marja de eroare de sub 1% si ar fi reprezentat o cheltuiala mult mai mica decat la referendum", s-a aratat de parere Gherasim.

Intre timp, Ziarul Ring scrie despre Consiliul General al Capitalei ca ar putea sa schimbe numarul de intrebari la referendum si sa opteze pentru doar doua intrebari. Publicatia citeaza surse din interiorul consilierilor generali PDL care au spus "Intrebarile au fost in mod evident concepute <> si intentionam sa reducem referendumul la numai doua intrebari care sa aiba legatura directa cu legea de reorganizare administrativa a Capitalei".

Intrebat de HotNews.ro ce stie despre o astfel de schimbare, precum si ce parere are fata de criticile aduse de mai multi sociologi setului de 7 intrebari de la referendum, Vasile Gherasim a raspuns ca unele intrebari "comporta anumite observatii", dar ca nu stie nimic de o eventuala schimbare a numarului lor.

"Eu, personal, sunt de acord cu criticile aduse intrebarilor de catre diversi sociologi. Unele intrebari comporta anumite observatii. Cred, personal, ca printr-o hotarare de Consiliu General se poate renunta la una-doua-trei intrebari. Nu stiu daca s-a vorbit in partid de asa ceva", a spus Gherasim.

Cele sapte intrebari propuse la referendum: criticate de sociologi, laudate de Udrea

Cele sapte intrebari pentru referendumul privind Legea Capitalei stabilite miercuri de catre Consilierii Generali ai Bucurestiului au generat o adevarata dezbatere. In timp ce liderul PDL Bucuresti, Elena Udrea, considera ca "Intrebarile sunt clare si simple" si ca ar fi fost "o mare greseala daca reduceam referendumul la o singura intrebare", pozitia sociologilor este diametral opusa.

Vasile Dancu, presedintele IRES, a declarat pentru HotNews.ro ca intrebarile sunt "prost formulate", "penibile" si "sugereaza un raspuns". De aceeasi parere este si directorul CCSB, Mirel Palada, care a precizat ca intrebarile din referendum "sunt construite partinitor din punct de vedere al finalitatii obtinerii informatiilor. Se obtin raspunsurile pe care le doresc prin formularea respectiva".

Consilierii generali ai Municipiului Bucuresti au votat, pe 13 aprilie, cu 29 de voturi pentru, proiectul privind desfasurarea referendumului privind Legea Capitalei care prevede ca primarii de sector vor fi alesi de catre consilierii generali din randul acestora, nu de catre cetateni prin vot direct. Astfel, puterile lor ar urma sa fie limitate iar consiliile locale ale primariilor de sector vor fi desfiintate. Capitala va avea buget unitar si servicii publice unitare. Referendumul se va desfasura pe 19 iunie, iar bucurestenii vor trebui sa raspunda la 7 intrebari propuse de PDL si votate de CGMB.

Primarul general, Sorin Oprescu, propusese o singura intrebare: "Sunteti de acord cu centralizarea administrativa prin transferul de atributii de la primariile de sector catre CGMB?", insa propunerea sa nu a fost adoptata.

In schimb a fost adoptata propunerea PDL de a adresa bucurestenilor la referendum un numar de 7 intrebari. Mai jos redam cele 7 intrebari propuse de consilierii PDL-PRM-PNG:

  • 1. Sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?
  • 2. Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o administratie?
  • 3. Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si 7 administratii?
  • 4. Sunteti multumiti de curatenia in Capitala?
  • 5. Va doriti o arhitectura unitara pentru Bucuresti?
  • 6. Sunteti de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?
  • 7. Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general si CGMB?

Legea Capitalei prevede organizarea administrativa a Capitalei, iar principala propunere se refera la o singura administratie pentru Bucuresti, cu pastrarea celor sase sectoare.

Mai precis, primarii de sector ar urma sa fie alesi de catre consilierii generali din randul acestora, nu de catre cetateni prin vot direct. Puterile lor ar urma sa fie limitate iar consiliile locale ale primariilor de sector vor fi desfiintate. Capitala va avea buget unitar si servicii publice unitare.

Potrivit Mediafax, presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, declara, in 5 aprilie, dupa o dezbatere privind Legea Capitalei, ca aceasta propunere legislativa ar putea intra in vigoare incepand cu alegerile din 2012, negand ca prin aceasta vor fi desfiintate sectoarele.

Citeste si: