Se estimeaza ca circa 3.000 de imigranti vor intra zilnic in Macedonia in urmatoarele luni, cei mai multi refugiati ce fug de razboi, in special din Siria, a anuntat marti ONU. Situatia refugiatilor se agraveaza de la zi la zi, ceea ce tensioneaza si relatiile din Uniunea Europeana, in conditiile in care tarile in care acestia sosesc - Grecia, Italia - nu fac fata. Probleme mari are si Ungaria, prima frontiera Schengen, dar si Germania care se asteapta sa primeasca 800.000 de imigranti anul acesta. Pana si Bulgaria a trimis soldati la granita cu Macedonia.

Imigranti (imagine de arhiva)Foto: Captura YouTube

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa imparta povara prin “redistribuirea echitabila” a familiilor disperate ce cauta azilul in blocul comunitar, spune agentia pentru refugiati a Natiunilor Unite.

Aproape 300.000 de persoane au traversat Mediterana anul acesta, dintre care aproape 181.500 prin Grecia si 108.000 prin Italia, potrivit Inaltului Comisariat pentru Refugiati al ONU (UNHCR).

Circa 10.000 de refugiati au trecut in Macedonia din Grecia in haosul creat in week-end. Circa 30% sunt femei si copii, estimeaza UNICEF.

“Acestia vin in grupuri mari, de 300-400 de persoane, si calatoresc cu autobuzele sau cu trenul spre Serbia. Anticipam ca acest flux va continua intr-un ritm de 3.000 de oameni pe zi”, a declarat Melissa Fleming, purtator de cuvant UNHCR.

“Nu credem ca fluxul de persoane care va veni in urmatoarele luni se va incheia prea curand, in conditiile in care vremea este buna, iar ei vor putea traversa Mediterana in continuare”, a adaugat ea.

In 2014, barcile ce plecau din Libia si Turcia au navigat pana in luna noiembrie.

Cel putin 2.373 de migranti au murit in Marea Mediterana anul acesta.

Violentele din Irak si Siria si “inrautatirea conditiilor” pentru refugiatii sirieni in Turcia, Iordania si Liban ii impinge sa caute azil in Europa, a explicat Fleming.

Multi refugiati spun ca se grabesc spre Europa pentru ca vor sa ajunga inainte sa termine Ungaria gardul de la granita cu Serbia, a mai spus reprezentanta UNHCR.

Angela Merkel: Europa este "intr-o situatie nedemna de ea"

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat marti, in timpul unui "dialog cu cetatenii", ca Europa se afla "intr-o situatie nedemna" de ea in ceea ce priveste criza imigratiei, transmite AFP.

"Europa este intr-o situatie ce nu este demna de Europa, trebuie pur si simplu s-o spunem", a declarat liderul german in cursul unei intalniri retransmise pe internet cu cetateni din Duisburg-Marxloh, un cartier din Duisburg, oras industrial si minier din regiunea Ruhr, unde traieste o importanta comunitate de imigranti.

Cu privire la afluxul de solicitanti de azil, "trebuie sa-i trimitem inapoi in tarile lor pe cei care - conform unei probabilitati ridicate - nu au nicio sansa sa obtina azil", a reafirmat Merkel.

"Este un lucru dificil, insa Serbia, Albania si Kosovo nu sunt tari in care sa existe in acest moment razboi civil", a adaugat ea.

"Cei care au drept la azil, de exemplu sirienii, trebuie sa fie repartizati in mod echitabil in Europa", a continuat Merkel, precizand: "O tara ca Germania, mai puternica economic decat alte tari, trebuie sa preia o parte mai mare, insa trei sau patru tari din 28 nu-si pot asuma doar ele aceasta sarcina: nu asta este Uniunea Europeana pe care ne-o dorim".

Germania se asteapta sa primeasca 800.000 de solicitari de azil in 2015, de patru ori mai mult decat anul trecut, o situatie in fata careia tara intampina serioase dificultati.

Venirea acestor refugiati provoaca in acelasi timp reactii xenofobe, in special in estul tarii, iar cancelarul se va deplasa miercuri la un centru pentru refugiati din Heidenau (landul Saxonia, est), unde au avut loc ciocniri violente intre fortele de ordine si militanti de extrema-dreapta.

Aceasta ar fi prima sa vizita intr-un centru de refugiati de la debutul crizei imigrantilor in Europa.

Bulgaria va organiza o serie de exercitii militare langa granita cu Macedonia pentru a sprijini politia de frontiera, a anuntat marti ministrul apararii de la Sofia, in contextul fluxului in crestere de imigranti prin cateva tari vecine cu Bulgaria.

Ungaria vrea mai multi bani europeni pentru a face fata celei mari crize a refugiatilor de la Cel De-al Doilea Razboi Mondial, a declarat marti seful de cabinet al premierului Viktor Orban, Janos Lazar, citat de Reuters.

"Daca nu luam masuri semnificative, vom deveni o barca de salvare ce se scufunda sub greutatea celor ce se agata de ea”, a spus Lazar.

Ungaria este membra a zonei Schengen si are granita cu Serbia si Ucraina (tari care nu sunt in UE) ceea ce o face atractiva pentru imigranti. In 2015, pana acum, a inregistrat venirea a peste 100.000 de imigranti, fata de 43.000 in tot anul 2014.

O mie de migranti si-au continuat luni seara marsul spre Europa de Vest si au intrat in Ungariain momentul in care, la Berlin, presedintele Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel au pledat pentru un raspuns "unificat" al Uniunii Europene in fata afluxului fara precedent de refugiati de pe continent.

Influxul record de refugiati in Germania este cea mai mare provocare pentru tara de la reunificarea de acum 25 de ani, a declarat duminica vicecancelarul Sigmar Gabriel, potrivit AFP. Se estimeaza ca numarul solicitantilor de azil in Germania va atinge 800.000 in 2015, iar Gabriel critica pasivitatea altor tari europene in fata crizei refugiatilor.