Cancelarul german Angela Merkel a apreciat marti, in timpul unui "dialog cu cetatenii", ca Europa se afla "intr-o situatie nedemna" de ea in ceea ce priveste criza imigratiei, transmite AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres

"Europa este intr-o situatie ce nu este demna de Europa, trebuie pur si simplu s-o spunem", a declarat liderul german in cursul unei intalniri retransmise pe internet cu cetateni din Duisburg-Marxloh, un cartier din Duisburg, oras industrial si minier din regiunea Ruhr, unde traieste o importanta comunitate de imigranti.

Cu privire la afluxul de solicitanti de azil, "trebuie sa-i trimitem inapoi in tarile lor pe cei care - conform unei probabilitati ridicate - nu au nicio sansa sa obtina azil", a reafirmat Merkel.

"Este un lucru dificil, insa Serbia, Albania si Kosovo nu sunt tari in care sa existe in acest moment razboi civil", a adaugat ea.

"Cei care au drept la azil, de exemplu sirienii, trebuie sa fie repartizati in mod echitabil in Europa", a continuat Merkel, precizand: "O tara ca Germania, mai puternica economic decat alte tari, trebuie sa preia o parte mai mare, insa trei sau patru tari din 28 nu-si pot asuma doar ele aceasta sarcina: nu asta este Uniunea Europeana pe care ne-o dorim".

Germania se asteapta sa primeasca 800.000 de solicitari de azil in 2015, de patru ori mai mult decat anul trecut, o situatie in fata careia tara intampina serioase dificultati.

Venirea acestor refugiati provoaca in acelasi timp reactii xenofobe, in special in estul tarii, iar cancelarul se va deplasa miercuri la un centru pentru refugiati din Heidenau (landul Saxonia, est), unde au avut loc ciocniri violente intre fortele de ordine si militanti de extrema-dreapta.

Aceasta ar fi prima sa vizita intr-un centru de refugiati de la debutul crizei imigrantilor in Europa.