Influxul record de refugiati in Germania este cea mai mare provocare pentru tara de la reunificarea de acum 25 de ani, a declarat duminica vicecancelarul Sigmar Gabriel, potrivit AFP.

Se estimeaza ca numarul solicitantilor de azil in Germania va atinge 800.000 in 2015, iar Gabriel critica pasivitatea altor tari europene in fata crizei refugiatilor

El a declarat televiziunii publice ARD ca problema refugiatilor este "o datorie colectiva, cea mai mare provocare de la reunificare", ceea ce forteaza Germania "sa faca mai mult" si "sa-si schimbe radical politicile".

Ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier s-a alaturat si el colegului social-democrat pentru a cere modificarea politicilor privind azilul in Uniunea Europeana.

"Este necesar sa impartim refugiatii in Europa in mod corect", au declarat cei doi pentru editia de duminica a publicatiei Frankfurter Allgemeine.

Ministrul de interne german, Thomas de Maiziere, a declarat sambata, in contextul crizei europene a imigrantilor, ca nu poate exclude suspendarea participarii tarii sale la acordul Schengen.Bruxelles-ul a reactionat repede, subliniind ca libera circulatie este "ne-negociabila".

Aproximativ 4.100 de imigranti au fost salvati in ultimele 24 de ore de pe 22 de ambarcatiuni aflate in pericol in centrul Marii Mediterane, a declarat duminica purtatorul de cuvant al pazei de coasta italiene.