Ministrul de interne german, Thomas de Maiziere, a declarat, in contextul crizei europene a imigrantilor, ca nu poate exclude suspendarea participarii tarii sale la acordul Schengen. Bruxelles-ul a reactionat repede, subliniind ca libera circulatie este "ne-negociabila".

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficialul a declarat BBC ca sprijina acordul, dar ca acesta poate fi "in pericol". El a solicitat Marii Britanii sa primeasca mai multi imigranti.

Germania se asteapta sa inregistreze 800.000 de solicitari de azil in acest an, mult mai mult decat celelalte tari.

"Toate tarile UE trebuie sa devina mai constiente de responsabilitatile lor", a spus ministrul de la Berlin.

Thomas de Maiziere spune ca Schengen este amenintat de tarile care nu respecta principiul potrivit caruia responsabilitatea pentru solicitarea de azil apartine tarii care a jucat cel mai important rol in intrarea solicitantului in UE.

Principiul este stabilit in Regulamentul Dublin.

Cei mai multi migranti ce trec Mediterana ajung intai in Grecia si Italia, unde autoritatile spun ca nu pot face fata numarului acestora. Folosind spatiul Schengen, multi migranti o iau apoi spre nordul Europei, sperand sa obtina azil in alte parti ale UE.

"Daca nimeni nu respecta legea, atunci Schengen este in pericol, de aceea avem nevoie urgent de solutii la nivel european", a subliniat oficialul german.

Reactia la declaratiile oficialului german au venit repede, un purtator de cuvant de la Bruxelles spunand ca libera circulatie in UE este "ne-negociabila". Comisia Europeana precizeaza ca orice se constituie in control sistematic la frontiera este impotriva legislatiei UE, scrie euobserver.com .

Comisia Europeana a respins, vineri, criticile referitoare la reactia considerata ineficienta fata de imigratia masiva, argumentand ca disputele intre statele membre ale Uniunii Europene ingreuneaza actiunile comune.