​Mircea Cartarescu reactioneaza la votul de ieri din Parlament, in urma caruia Senatul a blocat arestarea senatorului Dan Sova. "Ne asteptam ca o banda de infractori sa-l dea pe mana procurorilor pe unul de-al lor? Nu se mai poate cu acest parlament, e nevoie de alegeri anticipate!", a scris ieri seara scriitorul Mircea Cartarescu, pe contul sau de Facebook.

Mircea CartarescuFoto: Cosmin Bumbut

Reactia vine dupa ce senatorii din Parlamentul Romaniei au blocat cererea procurorilor DNA de avizare a retinerii si arestarii lui Dan Sova, senator si fost ministru in guvernele Ponta. Pe cererea de ridicare a imunitatii si-au exprimat parerea la vot 151 de parlamentari, 79 voturi au fost "pentru", 67 "impotriva" si 5 voturi au fost anulate. Senatul a sustinut ca, desi majoritatea a votat pentru ridicarea imunitatii lui Sova, nu ar fi fost intrunita majoritatea necesara de 85 de optiuni "pentru". Senatul a invocat pentru blocarea arestarii lui Sova un regulament care spune ca hotararile Senatului sunt aprobate doar daca sunt votate de majoritatea senatorilor, nu de majoritatea senatorilor prezenti la sedinta.

Insa o decizie a Curtii Constitutionale din 2008 arata ca hotararile Senatului au nevoie de votul majoritatii senatorilor prezenti la sedinta, nu de majoritatea senatorilor. PNL a anuntat ca va contesta rezultatul votului in cazul Sova, iar intre timp in Monitorul Oficial a fost publicata doar Hotararea Senatului care a incuviintat ieri ridicarea imunitatii lui Darius Valcov.

Inainte de vot, senatoarea Florina Jipa (UNPR) - care a candidat in urma cu o luna la pozitia de judecator al Curtii Constitutionale - l-a uns cu mir pe frunte pe Dan Sova. "Sunt un om credincios, pentru ca am fost la Mormantul Sfant si pentru ca am un crez pe lumea asta. (…) Mi l-am adus eu de la Mormantul Sfant, e bine? (n.r. mirul). Eu tin foarte mult la acest om ( Sova - n.r.), este un baiat extraordinar de bine pregatit, cred in nevinovatia lui si a fost un gest spontan, la care nici nu m-am gandit ca voi o sa dati atata amploare", a spus senatoarea.

Citeste si: