Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, nu crede ca exista probleme de constitutionalitate la votul privind respingerea arestarii senatorului Dan Sova si nu se considera responsabil pentru votul colegilor sai.

Calin Popescu TariceanuFoto: AGERPRES

El a fost intrebat cum comenteaza faptul ca o decizie a Curtii Constitutionale de pe 1 octombrie 2008 arata ca articolul din regulamentul Senatului care prevede ca "Hotararea se adopta cu votul majoritatii senatorilor" este neconstitutional.

Dan Sova a scapat de arestare deoarece plenul Senatului a considerat ca nu s-a intrunit numarul necesar de voturi in favoarea solicitarii DNA. Astfel, din 151 de voturi exprimate, 79 voturi au fost "pentru", dar s-a apreciat ca nu exista majoritatea necesara de 85 de voturi, respectiv jumatate plus unui din numarul total de senatori.

"Exista anumite decizii ale Curtii Constitutionale dar care se refera la o serie de situatii altele decat cea in care am fost noi astazi", a raspuns Tariceanu, care a sustinut ca este "prematur de anticipat decizia Curtii" in acest caz.

El a argumentat ca actualul regulament, art 24 aliniatul 4, nu a fost niciodata contestat la CCR si in "doua randuri" a mentionat "explicit articolul in baza caruia se desfasoara votul".

Tariceanu nu crede ca are vreo responsabilitate in acest vot: "Faceti o greseala cand considerati ca presedintele Senatului conduce Senatul precum generalul trupele", el "nu raspunde pentru voturile celorlalti".

"Eu nu pot sa raspund pentru modul in care Senatul voteaza", a subliniat acesta.