Subiectele de la examenele de evaluare nationala si bacalaureat vor fi de acelasi tip ca anul trecut, a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie. "Am avut ani in care examenele, fie de evaluare nationala, fie de bacalaureat, au fost concepute ca si cum ar fi olimpiade nationale", a sustinut ministrul Educatiei, citat de Agerpres. Oficialul a afirmat apoi ca "subiectele de anul trecut au fost corect calibrate, anul acesta vom avea subiecte de acelasi tip".

Remus PricopieFoto: Agerpres

Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a declarat la Palatul Parlamentului, dupa ce a participat la sedinta grupului PSD din Senat, ca "am avut ani in care examenele, fie de evaluare nationala, fie de bacalaureat, au fost concepute ca si cum ar fi olimpiade nationale. Un profesor invata din primul an de facultate ca evaluarea se face la nivelul clasei, si nu in functie de cei mai buni cinci elevi din clasa. Asta se intampla. Subiectele de anul trecut au fost corect calibrate, anul acesta vom avea subiecte de acelasi tip, nu cred ca vor fi mai usoare, nu cred ca vor fi mai grele", relateaza Agerpres.

Ministrul a afirmat ca le-a cerut inspectorilor scolari sa interzica orice practica de colectare de bani ca "protocol". "Am cerut inspectorilor sa verifice respectarea legalitatii, sa interzica orice practica de colectare de bani, indiferent de motiv. Nu exista subiectul 'protocol'. Organizarea acestor examene se poate face din fondurile alocate de la bugetul statului", a continuat Pricopie.

Pricopie: Multe unitati de invatamant nu au Consiliu de Administratie - legea ar putea fi modificata

Ministrul a vorbit si despre consiliile de administratie ale scolilor si a anuntat ca legea ar putea suferi modificari la acest capitol.

"Multe unitati de invatamant nu au Consiliu de Administratie constituit dupa legea noua pentru ca nu reusesc sa aiba cvorum. Conditiile sunt putin desprinse de realitate asa cum sunt prevazute in lege, prin urmare noi s-ar putea sa venim cu o modificare in asa fel incat sa precizam foarte clar ca atunci cand Consiliul de Administratie nu se intruneste cu doua treimi din total membri, sa se poata intalni in formula statutara si cu jumatate plus unu din total membri, urmand ca deciziile sa fie luate cu doua treimi din cei prezenti", a spus Pricopie, citat de Agerpres.

Remus Pricopie a declarat ca spera ca de la 1 septembrie regulamentele de functionare a Consiliilor de Administratie sa fie gata.

"Este o chestiune de detaliu, dar care blocheaza functionarea Consiliilor de Administratie. Odata clarificat acest lucru, vom fi in masura ca pentru 1 septembrie 2014 sa avem regulamentele de functionare a acestor Consilii de Administratie si sa avem regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant. In acelasi timp, s-a discutat (in cadrul grupului PSD - n.r.) despre demararea concursurilor pentru functiile de director, director adjunct. Noi speram ca toate metodologiile sa fie finalizate pe parcursul acestui an, urmand ca din ianuarie sa inceapa concursurile. Nu se pot face aceste concursuri pana nu se clarifica functionarea Consiliului de Administratie la nivelul fiecarei unitati de invatamant", a precizat ministrul Educatiei.

Informatii de background

Amintim ca anul acesta elevii de clasa a VIII-a au sustinut pentru prima oara simulari la nivel national ale examenelor de evaluare nationala. Rezultatele au fost urmatoarele: 48,8% dintre elevii de clasa a VIII-a au obtinut medii peste 5 la simulari. La afisarea rezultatelor simularilor, Ministerul Educatiei Nationale avertiza ca notele obtinute la Matematica "indica un nivel scazut de pregatire a elevilor, in conditiile in care subiectele au fost concepute pentru un nivel mediu, tipic oricarei evaluare de masa". (Detalii aici).

La examenul propriu-zis de Evaluare Nationala de anul trecut, 75,89% dintre absolventii de gimnaziu au luat note peste 5. Numerosi profesori si parinti au spus atunci ca subiectele au fost foarte usoare in comparatie cu alti ani. (Detalii aici si aici)

Incepand din acest an, in admiterea la liceu - media de la Evaluarea Nationala va avea o pondere de 75% (fata de 50% cat a fost pana acum), iar media generala de absolvire a gimnaziului va fi in proportie de 25%. Decizia a fost luata in urma rezultatelor de la Evaluarea Nationala 2013, care "au relevat diferente notabile intre mediile, mai mari, obtinute de elevi in scoala, pe parcursul gimnaziului, si mediile, mai mici, obtinute de acestia la Evaluarea Nationala", a explicat Ministerul Educatiei.

In ceea ce priveste examenul de Bacalaureat, marea noutate pe care a adus-o BAC-ul din 2013 a fost diferentierea subiectelor pentru elevii de la Tehnologic. Elevii de la filiera Tehnologica - cu cele mai slabe rezultate la BAC in ultimii ani - au avut subiecte diferite de ale celorlalti elevi la Matematica, Fizica si Chimie. Si la examenul scris de Limba Romana au avut subiecte diferite: elevii de la profilul Real si cei de la filierele Tehnologica si Vocationala au avut de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba si literatura romana fata de absolventii de la profilurile Umanist si Pedagogic.Diplomele de Bacalaureat au ramas, insa, la fel ca anii trecuti.

Aceasta modificare a fost facuta prin schimbarea programelor de examen, dar nu a fost comunicata decat odata cu debutul sesiunii pentru olimpici a Bacalaureatului. Rectorii unor mari universitati au criticat ministerul Educatiei pentru diferentierea subiectelor fara o modificare a diplomelor de BAC pe care elevii le obtin. Detalii despre acest subiect aici, aici si aici.

Calendar Evaluarea Nationala 2014

13 iunieIncheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

16 - 18 iunieInscrierea la Evaluarea Nationala

23 iunieLimba si literatura romana - proba scrisa

24 iunieLimba si literatura materna - proba scrisa

25 iunieMatematica - proba scrisa

27 iunieAfisarea rezultatelor (pana la ora 16:00)

27 iunieDepunerea contestatiilor (orele 16:00 - 20:00)

28 iunie - 30 iunieRezolvarea contestatiilor

1 iulieAfisarea rezultatelor finale dupa contestatii

Calendarul examenului de Bacalaureat 2014 - Sesiunea iunie-iulie 2014

26 - 30 mai 2014Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen

30 mai 2014Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

10 - 12 iunie 2014Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

11 - 13 iunie 2014Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

16 - 20 iunie 2014Evaluarea competentelor digitale - proba D

23 - 27 iunie 2013Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

30 iunie 2014Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

1 iulie 2014Limba si literatura materna proba E)b) - proba scrisa

2 iulie 2014Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

4 iulie 2014Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

7 iulie 2014Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)

7 iulie 2014Depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)

8 -10 iulie 2014Rezolvarea contestatiilor

11 iulie2014Afisarea rezultatelor finale