Mii de oameni au iesit in strada atata in Capitala, cat si in mai multe orase din tara in ultimele sase zile, majoritatea contestand demararea proiectului minier de la Rosia Montana. Pe langa aceste proteste care au strans mii de manifestanti in orase precum Bucuresti, Cluj, Timisoara sau Iasi, in tara au existat si proteste fata de Compania Chevron si exploatarea gazelor de sist (Barlad), protestul pensionarilor de la Galati sau cel al politistilor din Capitala. La capatul unei serii de sase zile consecutive cu proteste, se pregateste un nou rand de mitinguri in Capitala pe problema cainilor maidanezi: primul protest este programat vineri seara in Piata Romana.

  • UPDATE Harta a fost actualizata cu majoritatea protestelor desfasurate in Bucuresti si in tara in weekendul 6-7-8 septembrie.

HARTA INTERACTIVA cu protestele din prima saptamana de septembrie

  • Da click pe elementele de pe harta pentru mai multe detalii despre fiecare proteste
  • Click pe butonul "Legend" pentru a afisa legenda hartii.
  • Da zoom pe harta pentru a vedea unele zone cu mai multe proteste mai indeaproape (spre exemplu: Capitala sau Cluj-Napoca)

Vizualizare hartă mai mare

Duminica, 8 septembrie

Bucuresti - Peste 8.000 de persoane au protestat, duminica, in mars pe strazile din Capitala si apoi au ocupat zona rondului din Piata Universitatii - cel mai mare protest din seria manifestatiilor impotriva proiectului de la Rosia Montana.

Bucuresti, Parc Izvor - Circa 300 de persoane s-au strans duminica in Parcul Izvor, in fata Palatului Parlamentului, pentru a protesta impotriva cainilor maidanezi.

Cluj - Peste 6.000 de persoane care au participat, la Cluj-Napoca, la protestul fata de proiectul minier de la Rosia Montana, au plecat in mars din Piata Unirii spre sediul Prefecturii, blocand traficul in centrul orasului

Alte proteste s-au desfasurat in tara si in orase precum Timisoara, Iasi, Suceava, Oradea, Sibiu, Arad, Brasov, Bacau, Barlad, Baia Mare, Craiova.

Sambata, 7 septembrie

Bucuresti, sediul TVR - Peste 1.000 de persoane au manifestat din nou in Capitala pentru a saptea zi consecutiv. Manifestantii, care au blocat traficul pe Calea Dorobantilor, au protestat in fata TVR pana dupa miezul noptii.

Vineri, 6 septembrie

Bucuresti, Universitate - Circa 1.500 de manifestanti au blocat vineri seara bulevardul Regina Elisabeta din Capitala, in a sasea seara de proteste impotriva exploatarii cu cianuri a aurului de la Rosia Montana.

Bucuresti, Piata Romana - Citeva sute de bucuresteni au manifestat pasnic vineri seara in Piata Romana din Bucuresti in memoria copilului de 4 ani ucis luni de cainii vagabonzi. Protestatarii au cerut demisia primarului general Sorin Oprescu si a primarului sectorului 2, Neculai Ontanu. Manifestatia nu a fost autorizata de Primaria Capitalei, dar jandarmii nu au intervenit.

Galati - Circa o suta de pensionari au protestat vineri in Galati impotriva Guvernului si Parlamentului, transmite ziarul Viata Libera. Manifestantii, membri ai Aliantei Pensionarilor pentru Conciliere, au protestat la sediul Prefecturii, pornind apoi in mars la sediile partidelor parlamentare.

Joi, 5 septembrie

Bucuresti - Peste 1.000 de oameni au reluat si joi protestul din Bucuresti indreptat impotriva guvernului si proiectului de la Rosia Montana, care a primit unda verde de la Executiv. Manifestantii au resuit sa-i pacaleasca pe jandarmi si s-au impartit in mai multe grupuri ajungand in final sa ocupe carosabilul din dreptul Pietei Universitatii si din Piata Constitutiei din fata Palatului Parlamentului. Au avut loc mai multe imbranceli, dar nu s-au semnalat probleme majore. "Iesiti din casa/daca va apasa" si "Uniti salvam Rosia Montana" au fost scandarile serii.

Bucuresti - Protestul politisitilor. Cateva zeci de politisti au protestat in fata Ministerului de Interne, principalele revendicari tinand de modificarea unui ordin intern legat de cheltuielile de transport, chirii sau felul in care este cercetat disciplinar un politist.

Miercuri, 4 septembrie

Bucuresti - Peste 1.000 de protestatari anti-Rosia Montana au revenit miercuri seara in Piata Universitatii din Bucuresti, pentru a patra zi de miting. Adunati initial, ca de obicei, in jurul fantanii de la Facultatea de Arhitectura, manifestantii au fortat ulterior cordoanele de jandarmi si au patruns pe carosabil, blocand bulevardul Regina Elisabeta. Au avut loc si cateva incidente: manifestantii s-au imbrancit cu fortele de ordine, iar unii protestatari au acuzat ca jandarmii au folosit gaze lacrimogene.

Marti, 3 septembrie

Bucuresti - Peste 2.000 de protestatarii anti-Rosia Montana au revenit si marti seara in Piata Universitatii pentru a treia zi de miting. Protestatarii au plecat spre miezul noptii din Piata Universitatii in Piata Revolutiei si au blocat Calea Victoriei in dreptul Ministerului de Interne.

Cluj Napoca - Aproximativ 400 de persoane s-au adunat in Piata Unirii din Cluj-Napoca pentru a protesta impotriva exploatarii de la Rosia Montana. Protestatarii au pornit spre Primarie, blocand traficul auto in centrul Clujului. Multi dintre acestia s-au asezat pe carosabil, nepermitand masinilor sa treaca.

Luni, 2 septembrie

Bucuresti - Piata Universitatii a fost pentru a doua zi scena protestelor impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana si impotriva Guvernului Ponta, care a aprobat proiectul si l-a trimis catre Parlament. Peste 2000 de manifestanti au scandat lozinci impotriva guvernului Ponta si a RMGC. Protestatarii au reusit pe seara sa-i pacaleasca pe jandarmi si sa ocupe carosabilul pe bulevardul Elisabeta in dreptul Universitatii, zeci de autobuze si troleibuze fiind blocate.

Duminica, 1 septembrie

Bucuresti - In jur de 3.000 de persoane au protestat duminica seara in Piata Universitatii fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana, avizat pozitiv de Guvernul Ponta in urma cu cateva zile. Fara sa aiba o autorizatie de protest, manifestantii s-au adunat in jurul orei 17:00 la fantana din Piata "21 Decembrie 1989" de langa Universitate, iar dupa 2-3 ore au pornit spre Piata Victoriei, unde au cerut demisia Guvernului. Protestatarii au revenit apoi in Piata Universitatii, de unde au inceput sa plece abia dupa miezul noptii. Circulatia rutiera intre Piata Universitatii si Piata Victoriei a fost blocata timp de cateva ore.

Barlad - Miting anti-Chevron.Cateva sute de protestatari s-au adunat, duminica seara, in fata Primariei din Barlad, scandand impotriva guvernantilor si a politicienilor care au facut posibil acordul de explorare si exploatare cu Chevron. Autoritatile locale au acordat autorizatie doar pentru un miting anti-Chevron organizat in Piata Sfantul Ilie, insa dupa acest miting manifestantii s-au deplasat in fata Primariei, unde nu primisera autorizatie de protest. La un moment dat, protestatarii au incercat chiar sa intre in cladirea Primariei, insa au fost impiedicati de jandarmi.

Cluj Napoca - La Cluj-Napoca, inaintea inceperii protestului, un banner imens impotriva exploatarii de la Rosia Montana a fost amplasat pe cladirea fostului Hotel Continental din Cluj. La protestul de duminică de la Cluj-Napoca au participat circa 5.000 de persoane, conform estimărilor făcute de Jandarmeria Cluj. (Stiri de Cluj)

Craiova - Peste 150 de persoane au protestat, duminică după-amiază, în Piaţa 'Mihai Viteazul' din Craiova faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. (Agerpres)

Rosia Montana si Alba Iulia - Aproximativ 150 de persoane au protestat duminică la Roşia Montană şi alte circa 150 la Alba Iulia ca urmare a aprobării în şedinţă de guvern a proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argintifere din perimetrul Roşia Montană, care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. (Agerpres)

Brasov - Peste 150 de brasoveni au iesit, duminica, dupa amiaza, in fata Prefecturii, unde au protestat impotriva proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana. (Agerpres)

Timisoara - Peste 300 de oameni au scandat lozinci si indemnuri la solidaritate. Protestul a fost initiat pe retelele de socializare. Au raspuns apelurilor organizatorilor peste 300 de timisoreni, care au venit cu pancarte dar si cu instrumente muzicale. Protestul a durat mai bine de doua ore. (OpiniaTimisoarei.ro)

Targu Mures - Puţini peste 100 de târgumureşeni au ieşit duminică, 1 septembrie, în stradă pentru a protesta faţă de demararea proiectului minier Roşia Montană. Mobilizarea s-a făcut pe Facebook. (Adevarul.ro)

Constanta - Aproximativ 200 persoane s-au strâns în după-amiaza de duminică, 1 septembrie, pe platoul din faţa Prefecturii pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de proiectul Roşia Montană. (Adevarul.ro)

Iasi - Peste 200 de ieseni au venit in Piata Unirii. Ei s-au alaturat astfel tuturor celor care au organizat proteste in toata tara. Oamenii nu sunt de acord cu extractia aurului de la Rosia Montana prin folosirea cianurilor. Ei au purtat pancarte pe care scria: “Salvati Rosia Montana!”, “Vrem natura, nu cianura!”, “Rosia Montana nu e de vanzare”, “Uniti, salvam Rosia Montana”. (Nasul.tv)

Oradea - Peste 100 de orădeni, îmbrăcaţi în tricouri verzi şi roşii, culorile simbol ale campaniei „Salvaţi Roşia Montană”, au participat duminică după amiaza, în Piaţa Unirii, la un flash mob împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană. (Nasul.tv)

Ploiesti - Zeci de ploiesteni de toate varstele au protestat, duminica, impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana, in Piata Toma Socolescu din centrul municipiului. (Nasul.tv)

Bistrita - Aproximativ 40 de bistriţeni s-au alăturat protestului desfăşurat în mai multe oraşe din România. (Nasul.tv)

Baia Mare - Aproximativ 50 de băimăreni au participat duminică după-amiază la un marş al tăcerii împotrivă legalizării proiectului minier de la Roșia Montană. (Transilvanianreporter.ro)