Peste 2.000 de protestatarii anti-Rosia Montana au revenit si marti seara in Piata Universitatii pentru a treia zi de miting. Reamintim ca protestele impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana si impotriva deciziei Guvernului de a aproba proiectul si de a-l trimite la Parlament au inceput duminica. Protestatarii au plecat spre miezul noptii din Piata Universitatii in Piata Revolutiei si au blocat Calea Victoriei in dreptul Ministerului de Interne. Protestul a fost pasnic si nu s-au inregistrat incidente majore.

Foto:
  • Urmareste LIVE TEXT evenimentele din Centrul Bucurestiului

Ora 1:30 Cateva sute de persoane se mentin in Piata

Ora 0:30 Protestatarii au inceput sa paraseasca Piata Revolutiei. In fata Ministeruui de Interne au ramas aproximativ 500 de persoane. Nu exista incidente.

Ora 0:00 Moment de reculegere in memoria victimelor Revolutiei din 1989.

Ora 23:15Cateva sute de protestatari s-au mutat pe Calea Victoriei, blocand circulatia intre Muzeul National de Arta si biserica Kretzulescu. Acestia protesteaza in fata Ministerului de Interne cu sticle de plastic in care au pus monede si nu par dispusi sa paraseasca prea curand locul. Jandarmii au incercuit zona, fara sa intervina. "Presa romana, plina de cianura"

Ora 23:00 Protestatarii au parasit Piata Universitatii, la plecare avand loc altercatii cu jandarmii pe strazile laturalnice. Cateva persoane se afla in zona fantanii, fara sa scandeze, precum si cateva grupuri de jandarmi.

Ora 22:45Aproximativ 400 de persoane s-au adunat in Piata Unirii din Cluj-Napoca pentru a protesta impotriva exploatarii de la Rosia Montana.

Ora 22:00Sunt circa 1.000 de protestatari. Nu se semnaleaza incidente. Jandarmii, in numar mai mic decat ieri, asigura ordinea cu calm.

Ora 21.52 Ploaia s-a oprit."Azi Capitala, maine toata tara". In Piata sunt acum in jur de 800 de protestatari.Se cere demisia presedintelui Basescu si a premierului Ponta. Jandarmii au aceeasi atitudine calma ca si in ziua precedenta, iar numarul lor pare mai mic.

Ora 21:40 Protestatarii si-au scos pelerinele si continua sa scandeze in ploaie "Rosia, Rosia vine revolutia!".

Ora 21.33 In Capitala a inceput sa ploua. Manifestantii scandeaza "Ploua, ninge, vom invinge!".

Ora 21.30 In Piata sunt circa 600 de protestatari. Ei striga "Demisia" si "Nu corporatia face legislatia".

Ora 21.00 Numarul manifestantilor a ajuns la 500 si continua sa creasca.Protestatarii striga "Nu cedam, nu capitulam!".

Protestatarii din Piata Universitatii

Protestatarii din Piata Universitatii

Foto: Hotnews

Ora 20.50 O parte dintre protestatari striga "Romania libera!". Cativa s-au asezat pe asfalt si discuta despre cum trebuie sa se manifeste, sa scandeze la proteste. Un alt grup, in alt colt al pietei, discuta despre modificarile legii.

Ora 20.40 In Piata sunt circa 400 de manifestanti. Fata de seara trecuta, mesajele sunt strict legate de exploatarea cu cianuri si de proiectul de lege aprobat saptamana trecuta de Guvern. Mesajele de pe pancarte sunt indreptate doar impotriva presedintelui Basescu, premierului Ponta si ministrului Rovana Plumb ("Ponta, Base doi golani, acum se cearta pe bani").

Ora 20.35 Protestatarii canta la tobe, rad, aplauda, se simt bine

Ora 20.20 Piata s-a animat. Protestatarii au inceput sa bata cu peturi, sa sufle in vuvuzele, sa fluiere si sa strige "Uniti salvam Rosia Montana!"

In aceasta seara manifestantii sunt mult mai bine organizati si mai uniti fata de protestele din serile trecute.

"Eu am venit la acest protest pentru ca acest caz cu Rosia Montana este paravan si pentru alte cazuri care nu sunt atat de mediatizate. A inceput o exploatare in stil colonialist a resurselor. Sunt de acord cu exploatarea miniera, insa nu la suprafata, ci in interior. De asemenea, ca activist, sunt solidara cu oamenii si celelalte organizatii care au venit aici. Chiar as vrea sa vad ca, fata de protestele de anul trecut, se vor organiza mai bine si parerile lor vor conta", a declarat Liana Buzea de la asociatia EcoAssist, prezenta la protest.

Protest Universitate

Protest Universitate

Foto: Hotnews

Ora 20.15 Numarul protestatarilor creste. S-au impartit pe zone si grupuri de discutii. Intro zona se va discuta despre organizarea protestului din acest weekend, in alta zona despre distribuirea mesajelor pe retelele de socializare, in alta zona despre modificarea legii, iar in alta despre conduita celor care participa la aceste proteste. Cei care nu vor sa participe la aceste discutii pot sa scandeze.

Ora 20.00 Numarul manifestantilor se apropie de 300. Unul dintre liderii lor, Claudiu Craciun, a vorbit despre organizarea unui protest mare la sfarsitul saptamanii si de organizarea unor grupuri de discutii. De asemenea, acesta i-a invitat pe participanti sa discute cat mai mult intre ei si sa fie cat mai organizati.

Ora 19.45 Circa 150 de persoane s-au adunat in Piata Universitatii, in jurul Fantanii de la Facultatea de Arhitectura.

Protest anti-Rosia Montana

Protest anti-Rosia Montana

Foto: Hotnews

Manifestantii au steaguri si pancarte cu mesaje precum "Salvati Rosia Montana", "Tradarea de tara in aur se masoara" sau "Natura moarta ne place doar in pictura". De asemenea, un grup de protestatari striga "Romania, trezeste-te!".

Ora 19.30: S-au strins in Piata circa 50 de manifestanti