Cateva sute de protestatari s-au adunat, duminica seara, in fata Primariei din Barlad, scandand impotriva guvernantilor si a politicienilor care au facut posibil acordul de explorare si exploatare cu Chevron. Autoritatile locale au acordat autorizatie doar pentru un miting anti-Chevron organizat in Piata Sfantul Ilie, insa dupa acest miting manifestantii s-au deplasat in fata Primariei, unde nu primisera autorizatie de protest, potrivit Vremea noua.

La un moment dat, protestatarii au incercat chiar sa intre in cladirea Primariei, insa au fost impiedicati de jandarmi.

Protestul din Barlad a avut loc in aceeasi zi in care in mai multe orase din tara - Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Brasov, Targu Mures, Alba Iulia, Rosia Montana - au avut loc proteste impotriva avizului dat saptamana aceasta de Guvern proiectului de exploatare de la Rosia Montana.

Nemultumirea oamenilor vine in special din schimbarea cu 180 de grade a pozitiei guvernantilor in privinta Rosiei Montane si a gazelor de sist din zona Barlad. Victor Ponta si alti lideri USL au declarat in repetate randuri, inainte de a ajunge la putere, ca aceste proiecte trebuie stopate, acuzandu-i chiar pe politicienii care sunt de acord cu acestea ca ar fi fost mituiti.

  • Unda verde pentru explorarea gazelor de sist in Romania

Compania americana Chevron a primit recent unda verde pentru a amplasa sonde de explorare a gazelor de sist in zonele Vaslui si Dobrogea. Grupul energetic american a obtinut anul acesta avizele necesare de la Ministerul Mediului.

Pe 11 iulie, Chevron a primit acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj şi explorarea gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui.

De asemenea, in luna aprilie, Chevron obtinuse avizul pentru explorarea gazelor de sist in regiunea Dobrogea.

Una dintre mizele energetice majore ale Romaniei este exploatarea eventualelor rezerve comerciale de gaze de sist. Pozitia PDL/Traian Basescu a fost ferma de la inceputul dezbaterii publice, guvernele Boc si Ungureanu aprobind in 2012 acorduri de concesiune pentru compania americana Chevron. USL a criticat insa inceperea prospectiunilor si a folosit subiectul chiar la motiunea de cenzura in urma careia guvernul Ungureanu a fost demis. Mai mult, guvernul Ponta 1 a instituit un moratoriu care a stopat orice activitate in domeniul gazelor de sist in primele zile de mandat. La opt luni distanta, premierul Ponta isi schimba radical pozitia: "ideea gazelor de sist trebuie tratata serios pozitiv".