Plenul Senatului a adoptat in sedinta de marti, 12 martie, proiectul legislativ care prevede eutanasierea cainilor declarati bolnavi incurabil de catre medicul veterinar. Propunerea legislativa initiata de senatorul Marius Marinescu a fost adoptata cu 131 de voturi pentru, un vot impotriva si sapte abtineri, transmite Agerpres. Senatul este prima Camera sesizata in acest caz, urmand ca votul final sa il aiba Camera Deputatilor.

Caini fara stapanFoto: Agerpres

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan prevede ca animalele bolnave incurabil vor putea fi eutanasiate. Este scoasa, insa, din lege posibilitatea eutanasierii cainilor agresivi lasati in libertate si a cainilor care nu au fost adoptati intr-un anumit termen. Cainii vor fi sterilizati obligatoriu, indiferent daca au sau nu stapan (cu exceptia celor cu valoare chinologica inscrisi la asociatiile chinologice), iar detinatorii de caini care refuza sterilizarea/castrarea acestora vor plati o taxa de monta pentru fiecare generatie de pui. Aceasta taxa este stabilita de consiliul local.

Conform legii, administratia publica locala este obligata sa asigure sterilizarea/castrarea, microciparea si vaccinarea antirabica gratuita a cainilor cu stapan timp de 1 an de la intrarea in vigoare a legii.

Descarca de aici proiectul legislativ in forma adoptata de Senat

Istoricul legii

Vezi aici traseul legislativ al proiectului de lege

Proiectul legislativ a fost initiat in 2007 de Marius Marinescu. In acelasi an, proiectul a fost adoptat de Senat. Au urmat nenumarate discutii, amendamente si modificari, pentru ca in noiembrie 2011 Legea cainilor fara stapan sa fie adoptata de Camera Deputatilor, for decizional in cazul acesta. Forma in care a fost adoptata de deputati prevedea posibilitatea eutanasierii cainilor dupa ce autoritatile locale consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier. Vezi aici forma adoptata de Camera Deputatilor in 2011.

La finalul lunii noiembrie 2011, dupa ce legea a fost aprobata de Camera Deputatilor, 70 de deputati PSD si 54 de deputati PNL au sesizat Curtea Constitutionala. Potrivit sesizarii, prevederile Legii de modificare si completare a OUG 155/2001 incalca articolul 61 alineatul 2 din Constitutie, intrucat forma in care a fost adoptata in 22 noiembrie de Camera Deputatilor difera fundamental de proiectul aprobat la Senat. Problema eutanasierii si a conditiilor in care este dispusa aceasta este principala problema a legii, considera semnatarii sesizarii.

In ianuarie 2012, Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala Legea referitoare la cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea face dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia. In motivarea CCR se arata ca solutiile prevazute nu sunt clare si previzibile, iar autoritatile locale trebuie sa apeleze la eutanasiere doar in ultima instanta, dupa epuizarea celorlalte masuri.

Ulterior proiectul de lege a fost trimis la Senat pentru reexaminare, iar pe 12 martie a fost supus la vot in Senat. De data aceasta, proiectul elimina posibilitatea eutanasierii cainilor agresivi sau a celor care nu au fost adoptati din adaposturi intr-un anumit termen. Eutanasierea va putea fi facuta numai in cazul in care medicul veterinar declara cainele ca fiind bolnav incurabil.

Citeste si: