Ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu, declarata de Agentia Nationala de Integritate (ANI) incompatibila pentru detinerea functiilor de rector si de senator, a scos din Legea Educatiei Nationale exact aceasta incompatibilitate. Guvernul a adoptat marti o ordonanta de urgenta care anuleaza incompatibilitatile rector-demnitar si rector-functie de conducere in cadrul unui partid politic. In prezent, Ecaterina Andronescu este in proces cu ANI dupa ce agentia a declarat-o incompatibila, la Inalta Curte judecandu-se recursul depus de aceasta. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca aceste modificari aduse la Legea Educatiei Nationale nu se aplica pentru cazurile deja gestionate de ANI si nici pentru cazul Corinei Dumitrescu, aflat in lucru.

Andronescu, Dumitrescu, Dragulescu, Popa si RobuFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
  • O ordonanta de urgenta promovata de ministrul Ecaterina Andronescu in ultimele zile ale mandatului a dat cateva lovituri decisive reformei in invatamant. Guvernul a adoptat marti, 18 decembrie, ordonanta de urgenta care abroga urmatoarele articole din Legea Educatiei Nationale: (3) Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului. (4) Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului.

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca verificarile in curs efectuate de Agentia Nationala de Integritate nu sunt afectate de recenta modificare a Legii Educatiei. In ce priveste deciziile deja date de ANI in cazul incompatibilitatii celor patru rectori-parlamentari, sursele citate au declarat ca legea nu se aplica retroactiv, deci nu are niciun efect nici in cazul Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Nicolae Robu si Iosif Dragulescu.

Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu

Foto: Agerpres

Pe 3 iunie 2011, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a anuntat ca Ecaterina Andronescu se afla in stare de incompatibilitate pentru ca a detinut incepand cu data de 10 februarie 2011, simultan, functia de rector al Universitatii Politehnica Bucuresti, functia de senator si pe cea de vicepresedinte a PSD. Legea Educatiei Nationale interzicea expres cumulul celor trei functii, in articolele care acum au fost abrogate.

In acelasi timp cu Ecaterina Andronescu, au mai fost declarati incompatibili de catre ANI si Florian Popa (pe atunci rector al Universitatii de Medicina si Farmacie 'Carol Davila' din Bucuresti si deputat), Nicolae Robu (pe atunci rector al Universitatii Politehnica din Timisoara si senator) si Stefan Iosif Dragulescu (la acea vreme rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara si Deputat).

ANI arata in comunicatul de presa in care anunta incompatibilitatile celor patru ca "persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor legii mentionate, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate".

Toti cei patru au atacat in instanta deciziile Agentiei Nationale de Integritate. Curtea de Apel Bucuresti a respins pe 3 aprilie cererea Ecaterinei Andronescu de suspendare a deciziei ANI, iar aceasta a atacat hotararea magistratilor cu recurs. In prezent, se judeca recursul.

Citeste si:

Victor Ponta, 13 mai 2012: Ecaterina Andronescu nu a fost desemnata ministru al Educatiei din cauza incompatibilitatii constatate de ANI

Victor Ponta

Victor Ponta

Foto: Agerpres

In luna mai 2012, dupa ce Ioan Mang a fost acuzat de plagiat, premierul Victor Ponta a declarat ca Ecaterina Andronescu, desi a fost una dintre variantele pentru pozitia de ministru al Educatiei, nu a fost desemnata la conducerea ministerului din cauza situatiei de incompatibilitate in care a fost gasita de ANI.

"Au fost mai multe (variante - n.red.), dar, dupa cum stiti foarte bine, doamna Andronescu, cea care din cadrul PSD are cea mai mare experienta, a fost preventiv atacata, declarata incompatibila de catre ANI", declara Victor Ponta pe 13 mai la emisiunea "Dupa 20 de ani" la Pro TV.

Victor Ponta, 29 iunie 2012: Azi o voi desemna pe Ecaterina Andronescu ministru al Educatiei

O luna mai tarziu, dupa ce pe la Ministerul Educatiei au trecut Ioan Mang, Corina Dumitrescu si Liviu Pop, premierul Victor Ponta a anuntat ca Ecaterina Andronescu este propunerea sa pentru sefia Ministerului Educatiei. "Azi voi intocmi toate actele pentru numirea ca ministru a Ecaterinei Andronescu", anunta Victor Ponta. Intrebat ce se va intampla daca Ecaterina Andronescu va fi declarata incompatibila de instante, Ponta a raspuns: "Cand exista o hotarare definitiva, ca la Mircea Diaconu, daca e de achitare, ramane, daca e de condamnare, paraseste postul".

2 iulie 2012: Traian Basescu i-a cerut Ecaterinei Andronescu sa dea asigurari ca nu e incompatibila inaintea depunerii juramantului ca ministru

In ziua in care la Palatul Cotroceni era programata ceremonia de depunere a juramantului de investitura a Ecaterinei Andronescu in functia de ministru al Educatiei, Administratia Prezidentiala a publicat un comunicat de presa in care arata ca Traian Basescu i-a transmis prim-ministrului Victor Ponta "ca ar fi util ca doamna Ecaterina Andronescu sa asigure ca nu se afla in stare de incompatibilitate, conform normelor legale in vigoare".

Presedintele Traian Basescu i-a cerut Ecaterinei Andronescu si sa depuna, la Cabinetul Prim-Ministru, "o declaratie pe proprie raspundere prin care sa asigure ca nu este implicata in actiuni de plagiat in propria lucrare de doctorat si in lucrarile stiintifice si in doctoratele pe care le-a coordonat". Ecaterina Andronescu nu a dat curs niciuneia dintre cele doua solicitari ale presedintelui.

Ce spunea legea: Articolele din Legea Educatiei Nationale care prevedeau aceasta incompatibilitate si care au fost abrogate ieri

"Art. 215, alin. (3) Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.

(4) Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului".

Corina Dumitrescu este cercetata de ANI pe motiv de incompatibilitate intre functia de rector si cea de membru CSM

Corina Dumitrescu

Corina Dumitrescu

Foto: Agerpres

In luna mai, surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca Agentia Nationala de Integritate are in lucru o sesizare cu privire la situatia Corinei Dumitrescu, urmand sa se pronunte asupra compatibilitatii functiei de membru in Consiliul Superior al Magistraturii cu cea de rector al Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir".

Pe scurt, Cazul Corina Dumitrescu

Pe 15 decembrie 2010, Victor Alistar si Corina Dumitrescu a fost alesi membri in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din partea societatii civile, in urma votului din plenul Senatului. Corina Adriana Dumitrescu a fost propusa la CSM de Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir Bucuresti - Facultatea de Stiinte Juridice, al carei rector este. In ianuarie 2011, una dintre cele doua functii de membru al CSM din partea societatii civile s-a vacantat, ca urmare a declararii neconstitutionale a numirii in aceasta functie a lui Victor Alistar, sustinut de Tansparency International Romania.

Dupa mai multe amanari ale validarii Corinei Dumitrescu, senatorii au decis in martie 2011 ca aceasta sa aiba loc la pachet cu cel de-al doilea reprezentant al societatii civile, in locul lasat liber de invalidarea numirii lui Victor Alistar.

Desi validarea in cazul sau era doar o formalitate, procedura s-a amanat succesiv din ianuarie si pana in luna iunie a anului trecut.

Pe 10 februarie 2011 a intrat, insa, in vigoare Legea Educatiei Nationale - care prevedea ca rectorul Corina Adriana Dumitrescu trebuie sa aleaga intre locul din CSM si functia de rector al Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", pentru a nu intra in stare de incompatibilitate.

Statutul membrilor Consiliului spune ca "Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au calitatea de demnitar", iar Legea Educatiei, prin Art. 215, alin. (3), statua pana ieri - 19 decembrie - ca "Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului".

Pe 25 iulie 2011, presedintele de atunci al Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, a solicitat Agentiei Nationale de Integritate sa se pronunte asupra cazului Corina Dumitrescu.

"Doamna Corina Dumitrescu, membru CSM, a solicitat Plenului CSM sa se pronunte cu privire la starea de compatibilitate a exercitarii demnitatii publice de membru al CSM din partea societatii civile cu calitatea domniei sale de rector al Universitatii Crestine 'Dimitrie Cantemir'. Reglementarile legale cu privire la acest tip de incompatibilitate confera Agentiei Nationale de Integritate competenta de a clarifica transant situatia de presupusa stare de incompatibilitate in care s-ar afla doamna Corina Dumitrescu", se arata in solicitarea presedintelui Consiliului.

"Pentru a respecta principiile ce stau la baza exercitarii integre a demnitatii publice si functiei publice pe care doamna Corina Dumitrescu le indeplineste cumulat, la data de 25.07.2011, Presedintele CSM, judecator Horatius Dumbrava a solicitat Agentiei Nationale de Integritate luarea masurilor legale ce se impun in aceasta situatie", noteaza CSM.

Citeste si: