Incompatibilitatea rector-parlamentar. Ce au decis magistratii, in prima instanta, in dosarele Ecaterina Andronescu, Nicolae Robu, Stefan Iosif Dragulescu si Florian Popa

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 6 aprilie 2012, 16:49 Actualitate | Esenţial


Andronescu, Robu, Popa si Dragulescu
Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
Ecaterina Andronescu si Nicolae Robu au fost declarati incompatibili de magistrati, in prima instanta, dupa ce acestia au contestat in justitie raportul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) care constata incompatibilitatea detinerii simultane a functiei de rector si a celei de parlamentar. In alte doua spete similare, magistratii au decis, tot in prima instanta, anularea deciziei ANI in cazurile rectorilor parlamentari Florian Popa si Stefan Iosif Dragulescu.
 • ANI: Toate deciziile sunt pe fond, in prezent se judeca recursurile in toate cele patru dosare
Amintim ca in iunie 2011 ANI a anuntat ca a constatat incalcarea legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor de catre Ecaterina Andronescu (pe atunci rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti si senator PSD), Florian Popa (pe atunci rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si deputat PSD), Nicolae Robu (pe atunci rector al Universitatii Politehnica din Timisoara si senator PNL) si Stefan Iosif Dragulescu (pe atunci rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara si deputat PDL).

Toti cei patru parlamentari au contestat raportul ANI, iar magistratii au decis, in prima instanta, urmatoarele:
 • Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea Ecaterinei Andronescu de suspendare a deciziei ANI si a admis anularea deciziei ANI in cazul Florian Popa
 • Curtea de Apel Timisoara a respins contestatia lui Nicolae Robu si a admis anularea deciziei ANI in cazul lui Stefan Iosif Dragulescu
Ecaterina Andronescu - Curtea de Apel Bucuresti a respins in prima instanta contestatia sa la decizia ANI

Ecaterina Andronescu
Foto: Agerpres
Curtea de Apel Bucuresti a respins pe 3 aprilie cererea Ecaterinei Andronescu de suspendare a deciziei Agentiei Nationale de Integritate (ANI) prin care aceasta era declarata incompatibila. Andronescu a atacat decizia cu recurs.

Amintim ca ANI a anuntat ca Ecaterina Andronescu se afla in situatie de incompatibilitate incepand cu data de 10 februarie 2011 pentru ca detinea, simultan, functia de rector al Universitatii Politehnica Bucuresti, functia de senator si pe cea de vicepresedinte a PSD.

Potrivit Agentiei, "persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor legii mentionate, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate".

Ce spune legea: Articolele din Legea Educatiei Nationale care prevad aceasta incompatibilitate

"Art. 215, alin. (3) Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.
(4) Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului".

Florian Popa - Curtea de Apel Bucuresti a decis in prima instanta anularea deciziei ANI

Florian Popa
Foto: Agerpres
Agentia Nationala de Integritate a anuntat in iunie anul trecut ca "Florian Popa (PSD) este in incompatibilitate deoarece exercita simultan functia de Rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si cea de Deputat". Popa a contestat in justitie decizia ANI, iar Curtea de Apel Bucuresti a admis pe 10 februarie 2012 contestatia sa si a decis anularea deciziei ANI. Agentia Nationala de Integritate a depus recurs.


Stefan Iosif Dragulescu - Curtea de Apel Timisoara a admis in prima instanta contestatia sa la decizia ANI


Stefan Iosif Dragulescu
Foto: Agerpres
In cazul lui Stefan Iosif Dragulescu (PDL), Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca acesta "este in incompatibilitate incepand cu data de 10 februarie 2011, deoarece exercita simultan functia de Rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara si cea de Deputat". Acesta a contestat la Curtea de Apel Timisoara decizia ANI, iar instanta a decis pe 5 martie 2012 anularea deciziei ANI. Si aici decizia instantei a fost atacata cu recurs de catre Agentia Nationala de Integritate.Nicolae Robu - Curtea de Apel Timisoara a respins in prima instanta contestatia sa la decizia ANI


Nicolae Robu
Foto: Agerpres
In cazul lui Nicolae Robu (PNL), fost rector al Universitatii Politehnica din Timisoara, Agentia Nationala de Integritate a anuntat ca din 10.02.2011 acesta se afla in stare de incompatibilitate, "deoarece detine atat demnitatea de Senator, cat si functia de conducere de Rector, functia politica de conducere de Presedinte PNL Timis si de membru in biroul Politic Central al PNL".

Nicolae Robu a contestat decizia ANI, iar Curtea de Apel Timisoara a decis pe 27 februarie respingerea contestatiei formulate de acesta, precum si respingerea cererii lui Nicolae Robu privind cheltuielile cu judecata. Decizia a fost atacata cu recurs.

ANI: Toate deciziile instantelor sunt pe fond. Acum se judeca recursurile

Reprezentantii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) au declarat pentru HotNews.ro ca toate cele patru decizii ale instantei sunt pe fond. "ANI a depus recurs, la fel ca si ceilalti doi rectori parlamentari", a precizat Agentia.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2879 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Ce legi misto avem (Vineri, 6 aprilie 2012, 17:02)

  anonim [anonim]

  Doi albi, doi negri. Cum ... :)
  • 0 (0 voturi)    
   You know what I mean ...... (Sâmbătă, 7 aprilie 2012, 18:11)

   SCHENGENBUOY [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Moshu' !
   Uite cum !
   Se pare ca la noi, pe plaiurile mioritice este necesara existenta perena a recursului in intersul legii !
   Adica, unificarea jurisprudentei in materie de ce vrei mattalle ! Civil, penal,contencios etc.
   In acest sens, d-na Monica Macovei a intuit "miezul problemei" si a propus ca in schimbul primirii noastre in spatiul Schengen sa fie mentinut, inca o perioada de timp, M.C.C.V.J.(sau ceva de genu' asta !)
   You know what I mean !

   IPSI !
 • +4 (4 voturi)    
  Vai,vai,iar pica coana Justitzika in belea! (Vineri, 6 aprilie 2012, 17:11)

  traian [anonim]

  Sunt spete diferite,nume diferite,conditii diferite dar contextul,litera si spiritul legii ar trebui sa fie aplicate unitar!Asta daca nu o parte dintre magistrati au oarece indoieli legate de litera si de spirit...
 • +1 (1 vot)    
  Mda (Vineri, 6 aprilie 2012, 17:20)

  ion [anonim]

  Ce nu inteleg eu cum reusim sa avem astfel de super oameni prin parlament. Adica pot lucru si 8 ore ca parlamentar si 8 ore ca rector/profesor/avocat etc Oameni harnici nu gluma probabil de aia le cresc asa averile. Sa ne zic si noua cum reusesc.
  Acuma in alta ordine de idei ne mai miram ca nu da lumea prin parlament cand se accepta ca pe langa slujba de parlamentar sa se mai ocupe si de altceva? Ca la stimatii parlamentari asta li se pare perfect normal nu ma mira ca doar obrazul ii gros, dar si justitia este atat de oarba ca sa le de-a dreptate ,,,,,
 • +2 (2 voturi)    
  reprezentativitate (Vineri, 6 aprilie 2012, 17:22)

  andra [anonim]

  Dar ce lombrozieni conduc facultatile - e dezastru. Oamenii care distrug imaginea tarii sunt cei din administratie , cei din institutiile de invatamint, primarii de orase importante - ca oprescu sau mazare sau viitorul prigoana la primarie.
  Oameni care functioneaza la limita legalitatii si intotdeauna in zona imposturii profesionale.
  Sa vedeti cum se imbatau ministrii cabinetelor Nastase si Ciorbea la receptiile Bancii Mondiale la Bucuresti - atunci ti se facea rusine ca esti roman, nu cind apareau stiri bombastice cu tigani.
 • +6 (6 voturi)    
  Toar'sa abramburica (Vineri, 6 aprilie 2012, 17:32)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  ne mai da lectii de morala la tv?
  Cum, mareata rectoare/decana... sa fie ea, tocmai ea... incompatibila?
  E deja politic ce se intampla!
  Jos Basescu!
  Sus toar'su profesor bombo!
  • +1 (1 vot)    
   E garantata de Vanghelie (Vineri, 6 aprilie 2012, 23:26)

   Petru Moldovan [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

   Asa scria in campanie pe bannerele PSD. Rectorul Politehnicii din Bucuresti e garantat de un semi-analfabet...
 • +2 (2 voturi)    
  Acestia sunt super oameni (Vineri, 6 aprilie 2012, 19:44)

  Kluster A [anonim]

  Abramburica si Robu sunt doi Ceausesti care si-au zidit puterea pe baza organizatiilor studentesti, carora le-au dat tot felul de drepturi cu consecinte grave pentru calitatea invatamintului. Pe cei doi nu i-a interesat niciodata asigurarea unui invatamint european, ci doar asigurarea unui nou mandat sa manipuleze fonduri, sa ia decizii. Persoanele care tin cu dintii de un post de conducere trebuie neaparat trimise la psiholog.

  Exista un adevarat cor al studentilor slabi care le canta celor doi osanale. Exact ca in perioada de paranoia a lui Ceausesacu. Trebuie sa le luati neaparat banii inapoi pt ca nu erau la rectorat decat in weekend. Orele le tineau ei din cand in cand, dar cel mai adesea un tanar asistent, reprezentantul de incredere al rectorilor.
  • 0 (0 voturi)    
   In tara asta toti se pricep la ..Fotbal (Sâmbătă, 7 aprilie 2012, 10:02)

   sudorul [anonim] i-a raspuns lui Kluster A

   Sti tu sigur nu ?
   De ce nu treci in fiecare seara pe la Rectoratul UPT sa vezi ca 4 din 5 seri ROBU este inca acolo inclusiv dupa ora 21. Aseara(Vineri) la ora 23:50 era acolo.

   Cand vei lucra de la 12h/zi in sus - asa cum face Robu(de o viata) - atunci ai voie sa il critici.

   Ca majoritatea in tara asta - VORBESTI IN NECUNOSTIINTA DE CAUZA.
  • 0 (0 voturi)    
   minciuna (Sâmbătă, 7 aprilie 2012, 13:29)

   daniel [anonim] i-a raspuns lui Kluster A

   esti cumva un fost student? de unde stii la cate cursuri a fost dna andronescu? iti spun eu, a lipsit poate la unu si asta in perioada cand a fost ministru... si de ce studentii sunt impartiti in doua si precis aia slabi canta osanale? esti cumva prieten cu portarii de la rectorate? de unde stii cand vin si cand pleaca rectorii? o chestie e clara, sigur oamenii astia muncesc mai mult ca tine, ca altfel nu ai avea timp sa bati campii pe siteuri...
 • 0 (0 voturi)    
  Inca ceva (Vineri, 6 aprilie 2012, 23:57)

  Marius [anonim]

  Cand vor fi declarati si profesorii din univesitati incompatibili cu functiile din guvern? Suferim ca studenti pentru ca ei sa poata lua salar din 2 locuri. Isi bat joc de noi cu 6 ore o data la 2 saptamani, de materii imposibile, ca sa pice la examen apoi 95% din studenti. Nu rectorii sunt incompatibili, profesorii sunt mafiotii.
 • 0 (0 voturi)    
  pe ce planeta romaneasca traiesc? (Sâmbătă, 7 aprilie 2012, 4:18)

  Baltaretu [utilizator]

  este foarte clar, un singur job la stat o singura leafa.Indivizii in discutie, ne dau lectii la TV in LIPSA DE OCUPATIE pentru ca nu muncesc pentru leafa din invatamant/parlamentar. Partidul e in toate si obraznicia se preda la Tv.Ce credeti ca se va intampla daca US|L cistiga alegerile? Vor vota alte legi,ca unii sa figureze(nu sa munceasca) pe 7 state de plata iar altii ( cu facultati prospete) sa nu aiba un JOB
  Votati obraznicia si nesimtirea specifica comunistilor emanati dupa revolutie, pentru o societate in involutie


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by