Senatorii Ecaterina Andronescu (PSD) si Nicolae Robu (PNL), care ocupa si functii de rectori, nu sunt incompatibili, ei putand cumula cele doua calitati. Decizia a fost luata de Comisia juridica a Senatului, transmite Agerpres, la o saptamana dupa ce si Comisia juridica de la Camera Deputatilor a anuntat ca "deputatii care detin si functia de rector nu pot fi declarati incompatibili, deoarece la momentul in care au fost alesi legislatia nu interzicea cumulul de functii". Secretarul general al ANI, Horia Georgescu, a declarat insa pentru HotNews.ro ca "deciziile Comisiilor juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor nu sunt opozabile punctului de vedere al Agentiei Nationale de Integritate, in cazul in care suntem sesizati".

Ecaterina Andronescu si Nicolae RobuFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Decizia de marti de la Senat a fost luata cu cinci voturi "pentru", din partea senatorilor PSD si PNL, un vot "impotriva" si trei "abtineri" din partea senatorilor arcului guvernamental. Senatorii juristi au motivat votul spunand ca acest cumul de functii este posibil avand in vedere prevederile Legii privind asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, act normativ potrivit caruia deputatii si senatorii pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar-artistice.

Presedintele comisiei, social-democratul Toni Grebla, a propus ca in raport sa se arate ca functia de rector se incadreaza in sintagma "functie in domeniul didactic" si poate constitui o exceptie care nu instituie o situatie de incompatibilitate.

Nicolae Robu, senator PNL si rector al Universitatii Politehnice din Timisoara: Era firesc ca senatorii juristi sa considere compatibile functia de rector si cea de parlamentar

Rectorul Universitatii Politehnice din Timisoara, senatorul PNL Nicolae Robu, a declarat ca "este un lucru firesc ceea ce s-a stabilit in Comisia juridica astazi. De altfel, si Comisia juridica a Camerei Deputatilor a judecat la fel. Cred ca oricine stie ca nu se aplica retroactiv prevederile legilor. (...) Nu se poate interveni in timpul derularii unui mandat. Ulterior, sigur, se pot aduce modificari si se poate interveni''.

Nicolae Robu a precizat, potrivit Agerpres, ca prevederile legilor nu pot fi aplicate retroactiv, pentru ca atat mandatul de parlamentar, cat si cel de rector au fost obtinute ''in conditii legale, pentru o anumita perioada de timp, cu drepturi, cu obligatii, cu compatibilitati si incompatibilitati''.

Senatorul PNL si-a exprimat speranta ca si membrii Comisiei pentru invatamant din Senat sa tina cont de punctul de vedere exprimat de Comisia juridica in momentul in care va fi discutat si transat articolul din Legea Educatiei care stabileste incompatibilitatea intre calitatea de rector si cea de parlamentar.

Cum incearca rectorii-parlamentari sa scape de incompatibilitate

Deciziile parlamentarilor juristi vin in contextul in care noua lege a Educatiei interzice detinerea simultana a functiei de rector cu cea de parlamentar. Senatorii-rectori Ecaterina Andronescu (PSD) si Nicolae Robu (PNL) au depus insa o solicitare, la Senat, de lamurire a situatiei in care se afla, in timp ce la Camera Deputatilor lamuririle au fost cerute de deputatii-rectori Iosif Dragulescu (PDL) si Florian Popa (PSD).

Pe 22 februarie, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis ca nu exista incompatibilitate intre functia de deputat si cea de rector, punct de vedere transmis Biroului Permanent. Comisia a argumentat decizia spunand ca deputatii care detin si functia de rector au fost alesi atunci cand legislatia nu interzicea cumulul de functii. In plus, deputatii Eugen Nicolicea, liderul independentilor, si Mihail Boldea, PDL, au sustinut ca Senatul universitatilor ar trebui sa fie cel care sa constate situatia de incompatibilitate, si nu de catre ANI sau de comisia din care face parte respectivul parlamentar, asa cum spune legea.

ANI: Deciziile Comisiilor juridice nu sunt opozabile Agentiei

Horia Georgescu, secretarul general al ANI, a declarat pentru HotNews.ro ca "deciziile Comisiilor juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor nu sunt opozabile punctului de vedere al Agentiei Nationale de Integritate, in cazul in care suntem sesizati". Potrivit acestuia, "exista si precedent judiciar in aceasta materie, respectiv in cazul unui senator aflat in functie prin decizia definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Galati".

Punctul de vedere al Agentiei Nationale de Integritate:

Agentia Nationala de Integritate

Cazul Corina Dumitrescu si incompatibilitatea membru CSM din partea societatii civile-rector

Unul dintre potentialii beneficiari ai interpretarii date de parlamentarii juristi este sotia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, Corina Dumitrescu, membru CSM din partea societatii civile. Dupa noua lege a educatiei, Corina Dumitrescu trebuie sa aleaga intre locul proaspat obtinut in CSM si cel de rector al Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, a declarat senatorul PDL Iulian Urban. De pe 15 decembrie, de cand a fost aleasa membru in CSM din partea societatii civile, plenul Senatului a amanat succesiv luarea unei decizii in ceea ce priveste validarea Corinei Dumitrescu la functia din Consiliul Superior al Magistraturii.

Ce spune legea: Articolele din Legea Educatiei Nationale care prevad aceasta incompatibilitate

"Art. 215, alin. (3) Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.

(4) Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului".

Articolul din lege la care rectorii-parlamentari au facut referire in sustinerea ideii ca incompatibilitatea se aplica de la urmatoarele mandate este urmatorul:

"Articolul 364, alin. (2): La finalizarea actualului mandat, noile organe de conducere ale universitatilor se vor stabili in baza prezentei legi".

Vezi lista rectorilor incompatibili dupa noua Lege a Educatiei si citeste cum incearca rectorii-parlamentari sa scape de incompatibilitate