Hotararile Senatului privind validarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, precum si alegerea reprezentantilor din partea societatii civile, sunt neconstitutionale, a anuntat, marti, Curtea Constitutionala, care a admis sesizarile depuse in acest sens de PDL, potrivit Agerpres. Sursele Hotnews.ro sustin ca votul a fost de 5-3 in favoarea contestatiei depuse de PDL. UPDATE Senatorul PSD, Dan Sova, membru in Comisia Juridica sustine ca prin decizia Curtii Constitutionale se impune reluarea alegerilor in CSM. Sova a declarat pentru HotNews.ro ca CCR a anulat deciziile CSM si a creat un conflict institutional. Totodata, senatorul jurist Iulian Urban explica ca Senatul trebuie sa reia validarile persoana cu persoana si in cazul celor patru candidati contestati se vor organiza alegeri din nou.

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul ia in calcul emiterea unui ordonate prin care sa delege catre ministerul Jutitiei sau Parchetul General atributiile referitoare la avizarea eventualelor cazuri de magistrati impotriva carora se cere retinerea sau arestarea. Se ia in calcul si infiintarea unei institutii autonome pivind inspectia judiciara.

Aceleasi surse sustin ca judecatorul Petre Lazaroiu nu a fost prezent la dezbateri, fiind bolnav. Din cei noi judecatori au fost prezenti la dezbateri opt. Votul exprimat a fost de 5-3. Conform criteriilor de numire Puterea are cinci reprezentanti iar Opozitia, patru. Prin absenta lui Lazaroiu, la un calcul simplu, un judecator numit de Opozitie a votat in favoarea contestatiei PDL.

  • Laura Stefan, expert anticoruptie SAR: "Decizia de azi a Curtii Constitutionale invalideaza hotararea Senatului privind numirea noului CSM. Deocamdata nu exista motivarea CC pentru a analiza argumentele care au stat la baza deciziei Curtii. In acest moment sunt posibile doua scenarii - validarea partiala a acelor membri ai CSM cu privire la care Curtea Constitutionala nu s-a pronuntat sau invalidarea totala a alegerilor pentru CSM. Senatul este cel care trebuie sa decida in aceasta problema. Personal as opta pentru validarea partiala a CSM. Aceasta varianta are avantajul ca va asigura continuitate in functionarea CSM si ca nu va penaliza pe acei membri CSM care au respectat legea pe parcursul alegerilor."
  • Dan Sova, senator PSD: "Curtea Constitutionala prin aceasta decizie se afla in conflict institutional cu CSM, invalidand practic decizia CSM.   Stim ca cei trei judecatori au creat o adevarata dezbatere in CSM si dupa contestatiile din interior, a decis sa-i valideze pe cei trei care au fost votati in proportie de 75% de catre judecatori. CCR prin aceasta decizie se afla in conflcit institutional . Nu exista procedura in lege pentru o astfel de situatie. In opinia mea, in urma deciziei  CCR trebuie reluate alegerile in CSM. Stim ca alegerile la CSM a durat sase luni, in situtia data institutia nu mai poate functiona. Trebuie sa asteptam motivarea Curtii".
  • Senatorul PDL Iulian Urban sustine ca Senatul trebuie sa reia validarile persoana cu persoana si in cazul celor patru candidati contestati se vor organiza alegeri din nou. "Senatul va putea valida mandatele celorlati candidati care nu au fost contestati. Procedural se va relua votul in Senat in privinta acestora. In ceea ce priveste candidatul societatii civile,Victor Alistar acesta nu va mai putea candida pentru ca judecatorii de la Curte au admis ca a fost incompatibil si nu avea dreptul sa candideze la functie de demnitate publica potrivit unei decizii ANI La fel si in cazul celor trei candidati, doi judecatori si respectiv un procuror care au avut mandate anterioare in CSM. Practic prin decizia CCR si acceptarea contestatiei depusa de PDL se respinge cadidatura acestora. Procedural CSM trebuie sa organizeze din nou alegeri pentru cele patru mandate invalidate de Curte".
  • Presedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Grebla a declarat, citat de agentia Agerpres, ca situatia generata de decizia Curtii Constitutionale este una "atipica si nefireasca". Grebla sustine ca prin decizia CCR activitatea CSM se suspenda iar organizarea alegerilor va trebuii preluata de Inalta Curte de Casatie si Justitie. "Efectele Hotararii Senatului prin care au fost validati candidatii respectivi la CSM sunt suspendate, astfel incat, la acest moment, nu mai avem CSM. In ceea ce priveste organizarea viitoarelor alegeri pentru desemnarea candidatilor membri ai CSM avem o mare problema, care are consecinte deosebite atat in plan intern cat si extern.Trebuie gasita o solutie, fie printr-o lege adoptata intr-o procedura mai alerta, ca atributiile CSM-ului sa fie preluata de o alta entitate a statului, probabil de Inalta Curte. Aceasta este solutia pe care o vad eu pentru iesirea din aceasta situatie absolut atipica si nefireasca. Apoi, trebuie declansate procedurile de alegere a unui nou CSM care dureaza intre patru si sase luni', a declarat Grebla.

Lista membrilor alesi in noul CSM a fost validata de Senat pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi pentru si 60 impotriva, decizia fiind publicata in Monitorul Oficial pe 23 decembrie 2010.

Intre partidele aflate la guvernare si cele din opozitie a existat atunci o disputa daca sa fie supusa votului intreaga lista a magistratilor alesi membri ai CSM sau, asa cum a propus PDL, o "lista scurta". Liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Radulescu, declara atunci ca nu poate fi supusa votului Senatului intreaga lista a magistratilor intrucat pe aceasta se gasesc si trei persoane - Dan Lupascu, Lidia Barbulescu si Dan Chiujdea - care, desi au avut deja un mandat in cadrul CSM, candideaza pentru un al doilea mandat.

Anterior, pe 15 decembrie, rectorul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu si Victor Alistar, director executiv al Transparency International Romania au fost alesi de Senat reprezentanti ai societatii civile in CSM.

Ulterior, PDL a atacat la Curtea Constitutionala hotararile Senatului de validare a listei cu membrii alesi ai CSM si de desemnare a lui Victor Alistar, membru in Consiliu din partea societatii civile, urmand ca sesizarile sa fie dezbatute in 19 ianuarie.

In plus, presedintele Traian Basescu a cerut amanarea alegerii conducerii Consiliului pana dupa 20 ianuarie, dupa decizia Curtii Constitutionale. Seful statului a precizat ca ar trebui asteptata decizia CCR cu toate ca se creeaza un vid de 4-5 zile intre terminarea mandatului actualului CSM, in conditiile in care CCR va dezbate pe 19 ianuarie contestatia impotriva hotararii Senatului prin care a fost validata lista magistratilor alesi membri ai Consiliului.

Pe 2 noiembrie, CSM anunta rezultatele alegerilor pentru viitorii membri ai CSM: din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost alesi Lidia Barbulescu si Mircea Bucurel Aron; din partea curtilor de apel - Dan Lupascu de la Curtea de Apel Bucuresti, Alexandru Serban de la Curtea de Apel Brasov, si Horatius Dumbrava, de la Curtea de Apel Targu Mures; din partea tribunalelor - Adrian Toni Neacsu, de la Tribunalul Vrancea; din partea judecatoriilor - Marius Tudose Badea, de la Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, si Cristi Danilet, de la Judecatoria Oradea; din partea parchetelor de pe langa curtile de apel - procurorul George Balan, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti; din partea parchetelor de pe langa tribunale - Oana Schmidt Haineala, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov; iar din partea parchetelor de pe langa judecatorii - Dan Chiujdea, de la Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 1 Bucuresti.